Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
www.comune.ro - Pagini comunale |  Alegeri prezidentiale 2009

   Alegeri prezidentiale 2009

Data: 15 Mar 2009
Tema: Alegeri prezidentiale 2009
Vezi lista ANALIZELOR
Key:

alegeri, presedinte, basescu, diaconescu, oprescu, tariceanu, geoana, nastase, antonescu, psd, pdl, pnl, analiza, sanse, coruptie, minciuni, oportunism

CINE VA FI NOUL PRESEDINTE AL ROMANIEI?

alegeri prezidentiale

TRAIAN BASESCU vs. CRISTIAN DIACONESCU

ANALIZA POLITICA 2009
- alegeri prezidentiale

Anul acesta
, in toamna, (guvernul va hotari data), vor fi alegeri prezidentiale. Miza este foarte mare datorita structurii semiprezidentiale a statului roman. precum si a orgoliilor existente intre grupurile de interese ce domina politica in Romania. Presedintele are un rol important in structura statului nostru. Nu este numai reprezentantul tarii si garantul constitutiei. Are decizie in stat, o decizie puternica. Iar daca presedintele mai e si "jucator", pozitia lui devine si mai importanta.
Am cautat in mediul nostru politic sa gasesc ce candidati au sanse sa castige alegerile prezidentiale. Am analizat.
Clasa politica existenta la varful statului este dezamagitoare. E plin de oportunisti. Trec peste cei ce sunt doctoranzi si masteranzi si ei n-au bacalaureatul, peste cei ce nu stiu a vorbi romaneste, peste cei ce se-mpauneaza cu titluri universitare facand facultati prin corespondenta cu niste casute postale. A trebuit sa fac trieri si, recunosc, a fost simplu pentru ca sunt prea putini cei care au verticalitatea unei functii de presedinte.
Dintre cei anuntati ca posibili candidati (Nastase, Geoana, Antonescu, Tariceanu), singurul cu sanse este Tariceanu. Pe langa cei patru, mai sunt doi posibili competitori, cu reale sanse, Oprescu si Diaconescu.
Am sa va prezint de ce, atuurile si vulnerabilitatile fiecaruia,sansele de a accede in turul doi si sansele de a deveni presedinte.
Ca sa-l invingi pe Basescu trebuie sa fii ori "mai rau" ca el in comportament si expunere media, ori sa fii altfel de personalitate. Eu optez pentru a doua varianta.

Iata-l pe Traian Basescu, cu atuurile si vulnerabilitatile lui. Descrierea este mai detaliata pentru a compara mai usor si pentru a vedea directiile de actiune:
traian basescuTRAIAN BASESCU Este Presedintele Romaniei din 2004.
Nascut in 4 noiembrie 1951 la Basarabi, jud. Constanta, casatorit, doi copii (fete), de profesie ofiter de marina, fost capitan de nava, Ministru al Transporturilor, Primar al Bucurestilor, presedinte al PD si copresedinte al aliantei DA (Dreptate si Adevar) cu care a castigat alegerile din 2004.
ATUURI:
-POZITIE PUTERNICA:  -este seful statului si presedintele in exercitiu al tarii; are o expunere media prioritara; are la dispozitie serviciile de informatii si puterea serviciilor militare, deci dosarele si actiunea (ce spun aici trebuie foarte bine inteles); are sprijinul unui partid format de el (PD-L) si al unei importante parti din celalalt partid aflat la guvernare (PSD)
-SPECULATIV - stie sa speculeze momentele ivite, nu neaparat politice, specularea asta e intuitiva, tine de capacitatea lui de orientare
-FARA SCRUPULE - e grav ce spun dar asta-i adevarul - loveste fara scrupule in tot ceea ce considera a fi adversar politic
-LIMBAJ LA LIMITA URBANULUI - are un limbaj foarte putin pretentios si putin pretios, un vocabular redus, o vorba taiata bine si directa, in spiritul discursurilor clasei muncitoare, insotit de barfa de cartier si de piata. De-asta, vorbele lui au greutate intre oameni, pentru ca sunt in spiritul multimii.
-SOLUTIA PROBLEMELOR
- el indica permanent un vinovat, pentru orice situatie, chiar daca isi schimba cuvantul dat (vezi campania electorala precedenta, salariile profesorilor- cati isi mai amintesc pozitia lui de-atunci?.. a reusit sa-ntoarca totul impotriva liberalilor desi tocmai Tariceanu refuzase atunci marirea.
-LOVESTE PUNCTUAL - poate oricand sa dea lovituri de imagine (arestarea lui Nastase si identificarea intregii coruptii cu PSD, schimbarea intregii conduceri a PDL, a guvernului, renuntarea la Elena Udrea si la oricare din ministrii pdlisti)
-SINCERITATEA CLAMATA - cand greseste isi cere de multe ori scuze intrun ton uneori umil alteori mistocaresc (vezi casa din Mihaileanu)
Punctele vulnerabile:
-femeile de langa el, in special Elena Udrea. Intro situatie de criza, a infiinta un minister pentru un capriciu masculin e prea mult. Se stie ca barbatii urati se inconjoara de femei frumoase ca sa-si arate puterea. Amagirea asta insa il poate costa. Imi amintesc foarte bine decembrie 89. In spiritul natiei noastre era ca "nu Ceausescu e de vina pt viata grea ci ea, Elena" Ma refer la Elena Ceausescu aici. Dar cine a urcat-o pe Elena Udrea in caleasca prezidentiala?
-minciunile... schimbarea pozitiei fata de evenimente, vezi salariile profesorilor, vezi ministrul de interne, vezi acordul cu fmi,
-sloganul - "sa traiti bine" - asta va avea un efect de tornada in populatie, sa mergi la miting antibasescu si sa spui numai "sa traiti bine"...nici nu mai trebuie altceva. Dar o televiziune care, pe fondul inaspririi conditiilor de viata datorita crizei, ar da zilnic imaginea presedintelui cu bratul ridicat salutand cu "sa traiti bine"...?
-limbajul, uneori de-a dreptul grobian (sobolan rozaliu, tiganca imputita)...da bine intro barfa de cartier, in piata dar, incet incet, lumea realizeaza ca europa, ca civilizatie, e altceva
-vechile declaratii (romania n-are nevoie de autostrazi)
-suspectarea relatiilor cu fosta securitate,
-pactul pdl-psd de guvernare (mintirea electoratului- de la "in nici un caz cu psd, partidul coruptilor, etc"... pana la "am realizat cea mai puternica alianta" adica scuipat si apoi pupat sobolanul rozaliu -neintelegerea crizei mondiale (faptul ca pluteste in afirmatii denota lipsa totala a unor cunostinte privind mecanismul economic si social)

adrian nastase
Fara sanse
Adrian Nastase - este identificat cu varful coruptiei din Romania, case, colectii, transfer de fonduri, aroganta, matusa Tamara ce i-a lasat mostenire 400000 usd. E penibil. Am vazut ca-i liber! A pierdut o lupta cu Traian Basescu dar a pierdut si lupta din propriul partid. Este prea prefacut si ma umfla rasul sa-l vad in hainele scufitei rosii. Jenant!
Atuuri: tinuta eleganta, vorba pretioasa si tupeul inocentei!
Vulnerabilitate : minciunile, coruptia, procesele, prefacatoria (nu-l prinde deloc inocenta)!
mircea geoana
Fara sanse
Mircea Geoana - sprijinit in egala masura din State si de o parte anti-iliesciana a PSD-ului. Tipul propagandistului ajuns pe val, capabil sa repete mereu fraze si propozitii pe care le considera cu greutate. Dar goale. Uitati-va la discursurile lui. Nu spune nimic! Nu are tinuta de sef, este tipul copilului ce se vrea silitor dar are mereu nevoie de prezenta celorlalti ca sa-l aprobe! E la mana "baronilor" din PSD iar daca, in schimbul voturilor, Traian Basescu i-ar oferi PSD-ului conducerea guvernului, ar bate imediat palma.
Atuuri: poate clama oricand ca a reformat PSD-ul si este antiiliescu, ca a acceptat sa guverneze pentru ca e o situatie de criza!
Vulnerabilitate:
este usor de jucat, vezi lovitura data de Basescu atunci cand a auzit ca ar putea sa-i fie contracandidat, nu este credibil, vorbeste mult pentru a-si masca gravele carente din educatie (nivelul precar de cunostinte economice si politice).
crin antonescu
Fara sanse
Crin Antonescu - a aparut ca o reactie la actuala conducere a PNL. Dar nu are ceea ce se cheama "coeficient de fatza de presedinte". Este mai degraba identificat ca un baiat bun, pentru tinuta lui relaxata si amicala dar este departe de tot de ceea ce se cheama un sef de stat. Desi are un fond expus in media ca foarte bun, deschis, sincer, poate oricand sa faca parte dintr-o comisie de reprezentare a statului roman dar...atat.
Atuuri: sinceritatea demersului, argumentarea, vocea, intonatia, privirea, tinuta.
Vulnerabilitate la experienta, tupeu, usor coleric, parasirea liniilor ferme in exprimare.
calin popescu tariceanu
Sanse:30% pentru turul II
Calin Popescu Tariceanu  - Prim-mistru al ultimilor patru ani. C.P.Tariceanu este unul din cei ce s-au confruntat cu Basescu si a avut succes in multe din conflicte. Stie sa contraatace dar nu are vocabularul comparabil cu Basescu si nu-l prind deloc ironiile, devine chiar penibil. Daca ar avea un vocabular mai agresiv, sansele i-ar creste, Iar un atac pe tema autostrazilor nu-l poate afecta pentru ca regimul ultimilor patru ani se numeste Basescu-Tariceanu. Impreuna au condus statul in acesti ani.
Atuuri: tinuta, experienta, vocabular, dictie,
Vulnerabilitati: nu stie riposta la atacuri verbale in tonuri multiple, rasul, mersul
Fara sanse in turul doi
sorin oprescu
Sanse: 30% pentru turul II
Sorin Oprescu- Varul are un atu de acelasi tip cu Basescu, adica limbajul "popular", expresiile de piata si cartier."Eu nu mai pun botul la 57 ani ai mei!" a declarat el acum catva timp. Esti tare vere, asta prinde bine si da chiar foarte bine.
Atuuri: a castigat singur Primaria Bucurestilor, este direct in exprimare si spune lucrurilor pe nume; nu il mai entuziasmeaza nimeni asa incat poate lua pozitie impotriva oricui. E medic, neurochirurg, recunoscut. Un logo de tipul "statul roman are nevoie de o operatie pe creier (sau trepanatie), eu sunt chirurg, stiu ce sa-i fac" ii va aduce mare succes. Are sanse, are de platit niste polite si asta inseamna ca va duce lupta.
Vulnerabilitate-nu are sustinerea ferma a unui partid, unele lacune in cunostintele si practica privind administrarea statului, graba de a se exprima pe teme pe care nu le stapaneste (sunt consilierii - transfera-le lor asta!). Exista un grup de interese care il promoveaza insistent in ideea confruntarii cu Traian Basescu.
Sanse pentru a castiga alegerile

cristian diaconescuCristian Diaconescu
, Are 50 de ani (2 iulie 1959, Bucuresti),casatorit, un copil (fata).
Este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti in 1983, doctor in stiinte juridice in 2007. Intre 2000-2004, functii in Ministerul de Externe, secretar de stat si negociator iar in perioada martie-decembrie 2004 a fost Ministru al Justitiei. Este vicepresedinte al PSD (membru din 2002).
In perioada 2004-2008 a fost senator, presedinte al Comisiei de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala. A fost judecator, inspector de specialitate in Ministerul Justitiei si cadru didactic universitar. Multe activitati desfasurate in relatiile internationale ale statului roman.
Datele se gasesc pe site-ul Guvernului Romaniei.
Atuuri:
Studii adevarate - facute "pe cinstite", e drept ca intro perioada in care la Drept se intra pe baza de Dosar. Dar a avut o cariera in justitie in care a fost ferit de scandaluri media.
Are tinuta, verticalitate si decenta in exprimare. Sunt putini oameni de tinuta ajunsi in topul politicii romanesti pentru ca jocurile s-au facut pe bani si pe afaceri mari.
Nu este compromis nici de activitate si nici de vreun scandal de coruptie.
Discurs coerent, serios, fara glume.
A avut prestatii deosebite in criza italiana.
Este discret respectandu-i pe cei din jurul sau.
Vulnerabilitati:
Ii lipseste doza tupeistica intro dezbatere cu tonuri necivilizate iar pentru a aduce discutia in stilul convenabil lui, are nevoie de timp.
Nu are sustinerea PSD ului, va trebui sa faca ceva sa se rupa de executiv sau chiar de PSD. Dar nu acum.
Nu exprima putere dar poate exprima incredere in cuvantul propriu, ceea ce ar fi cu totul nou in politica noastra dambovinteana.
Râsul si postura de familist il dezavantajeaza.
Sanse: Poate deveni presedintele Romaniei. Sansele mari le are daca in turul unu are un partener dispus sa preia socurile trimise de Traian Basescu. Iar in turul doi, de la sine va castiga pentru ca lumea va canaliza atentia electoratului anti-basescu. Succes Cristiane!
***************************************************
Constantin Oprescu,
15 martie 2009
Nota: Sunt un freelancer, analizele mele nu sunt nici comandate si nici platite de cineva. Le fac in credinta bunului gand. Pana acum, toate prognozele mi s-au adeverit. Mai astept schimbarea paritatii usd-euro si retragerea fondurilor europene din Romania.
As dori o republica parlamentara, unde presedintele sa fie strict reprezentativ si numit de catre parlament. Pana atunci insa, sunt sigur ca trebuie sa schimbam ceva. E prea mult circ la noi.
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 ***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com