Key: | minciuni, prefacatorie, consilieri imagine, psihologie, sociologie, bai de multime, festivitati, copii in brate, branza cu rosii, vocabular redus, prefacatorie |
Consilierii de imagine si minciunile electorale,
Definitie DEX:
MINCIÚNA, minciuni, s.f. 1. Denaturare intentionata a adevarului având de obicei ca scop înselarea cuiva; neadevar. * Expr. A da (sau a face) (pe cineva) de minciuna sau a prinde (pe cineva) cu minciuna = a dovedi ca cineva a spus un neadevar. A purta (sau a duce, a tine) (pe cineva) cu minciuni = a promite mereu (ceva cuiva) fara a se tine de cuvânt; a duce cu vorba.* Deprindere de a minti. * Înselaciune, viclesug. * Fictiune, nascocire, plasmuire. * (La pl.) Fleacuri, nimicuri. 2. Minciunica (2). – Lat. mentio, -onis.
*****************************
In staful oricarui politician de marca, peste tot in lume, de la presedintele USA la seful de gashca din Romania, exista consilieri pe domeniul "imaginii". Rolul lor? Sa-i invete pe politicieni sa minta cat mai convingator.
Daca ar spune adevarul n-ar avea nevoie de jocul asta de teatru ieftin.
Profesia acestor consilieri? Mare parte dintre ei sunt psihologi dar si sociologi sau cu pregatire in stiintele comunicarii.
Ei nu apar in comunicatele stafului si isi traiesc viata in umbra si discretie. Dar efectele muncii lor se vad.
Daca un om politic ar fi sincer si deschis si ar avea o educatia normala (inclusiv religioasa), el n-ar accepta minciuna ca mijloc de promovare a propriei gandiri si al propriului crez. Dar etapa decentei, a verticalitatii, a demnitatii, s-a terminat odata cu al doilea razboi mondial.
Priviti istoria Romaniei. Cei ce-au facut Romania, pasoptistii si cei ce le-au urmat lor, in secolele XIX- XX, Kogalniceanu, Balcescu, Bratienii, A.I.Cuza, Rosetti, Heliade, Magheru, Negruzzi, regii Carol I si Ferdinand, Antonescu, Iorga, altii si altii care s-au pus prin crez in slujba natiei. Ei n-au avut nevoie de minciuni in comportament pentru ca demersul insotea credinta in ceea ce faceau iar educatia nu le permitea un astfel de comportament.
Odata cu dezvoltarea mediului informational, a radioului si a televiziunii, accentul s-a mutat pe captarea prin orice mijloace a auditoriului.
Asa au aparut consilierii de imagine.
Priviti comportamentele penibile, minciuni cat ei de mari:
1.Depunerea de coroane de flori -
cineva depune coroana in numele sefului, apoi acesta merge si indreapta panglica, aranajand-o cu mana. Totul ca sa atraga atentia asupra sa. Daca insa ai avea sansa sa-l intrebi ce scrie pe panglica, nu stie, important e sa apara miscarea la TV. Asa l-a invatat consilierul de imagine ca da bine si asa face.
2.Baile de multime-
Patrunderea in multime, inghesuiala; multimea se-nghesuie sa atinga persoana rara (politicianul ajuns sef). Ei fac asta pentru a fi in centrul atentiei, e o chestiune electorala, aduce voturi. Indiferent daca politicianul are ca baza o profesie care impune "distanta" fata de multime, cum ar fi militarii, comandantii. Se forteaza chiar ridicolul acestui joc, aratarea cu degetul si cu privirea a cuiva din multime. Salutul acestui prieten fantomatic este menit sa dea senzatia prieteniei. O scena de teatru ieftin. Bineinteles ca sunt minciuni.
3.Luatul copiilor in brate-
Una din cele mai mincinoase posturi este aceea in care politicianul are un copil in brate, in incercarea de a profita de imaginea inocentei copilului. Daca i-ar interesa copiii, in primul rand i-ar feri de multime. Dar ii intereseaza propria imagine. Fara scrupule.
4.Forma si fondul discursului-
Au venit consilieri din Occident sa-i invete sa vorbeasca multimii. Ei spun "maximizarea impactului discursului" iar baietii astia, ajunsi pe valuri mari in fruntea tarii, se adreseaza lumii exact cum li se spune. Nu mai conteaza goliciunea discursului, repetarea unor sintagme pana la epuizarea rabdarii auditoriului. Daca in State da bine sa vorbesti mestecand guma, la noi e complet neavenita atitudinea asta.
Marii oratori ai antichitatii ar fi impresionati in primul rand de "Saracia vorbelor" politicienilor de azi. Dar cheia acestor cuvantari saracacioase sta in educatia precara a alesilor politici. In mod normal, educatia se face in ordinea "sapte ani de-acasa, scoala, liceu, facultate, masterat, doctorat". Mare parte din ei se chinuie sa-si aranjeze un bacalaureat desi si-au cumparat masterate si doctorate. Insa le lipseste bunul simt dat de cei sapte ani de-acasa si de scoala. In scoala, mincinosii sunt pedepsiti. In politica insa, sunt promovati. Vocabularul multora dintre politicienii de varf ai tarii este sub nivelul cunostintelor bine dezvoltate la nivel de liceu. Iar atitudinea lor este ca si educatia. De unde nu e nici Dumnezeu nu cere. La 20 de ani de la caderea comunismului, se scrie cu oi pe dealuri, numai ca in loc de "Traiasca-n libertate carmaciul tarii noastre!" se scrie "Land of choice!".
5. Branza cu rosii
E saracie in tara si da bine sa faci pe saracul si modestul. Anii trecuti Becali spunea si arata ca el mananca "branza cu rosii". Nu-l baga nimeni in seama decat ca "cioban". Acum insa, da bine sa mananci "branza cu rosii" si iata-ne cum ii vedem la TV intro pledoarie fara de sfarsit , pe fruntasii politici ai tarii, in favoarea "branzei cu rosii". Mai baieti, cate minciuni sunteti in stare sa spuneti!
Daca Romania a ajuns "branza cu rosii si land of choice" e datorita minciunilor voastre.
-----
ATENTIE:
Nu va mai lasati inselati de minciunile lor. De cate ori veti vedea un politician:
-indreptand panglica unei coroane de flori, sa stiti ca MINTE,
-facand o baie de multime, sa stiti ca MINTE,
-tinand un copil in brate, sa stiti ca MINTE,
-repetand cuvintele de doua trei ori la rand in aceeasi fraza, sa stiti ca MINTE,
-vorbind despre placerea de-a manca "branza cu rosii", sa stiti ca MINTE.
MINTE pentru a primi voturile voastre.
Dar, tot ei au inventat si-n loc de MINcIUNA ii spun "MARKETING ELEcTORAL".
----------------
Voi reveni prezentandu-va ticuri si gesturi care ii dau de gol atunci cand mint.
-----------------
iunie 2009 - constantin oprescu
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal