Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
« Inapoi la judet Actualizat la: 08 Feb 2011 Azi este: 18 Apr 2024
Comuna Sanger TITLU Sanger

Comuna Sanger - Judetul Mures

ASEZARE COMUNITATE ECONOMIE ADMINISTRATIE SPONSOR
Pozitia in judet
harta Sanger
Nume: Sanger
Tip: Comuna
Judet: Mures
Provincie: Transilvania
Zona relief: Podis
Suprafata: 5151 Ha
Locuitori: 2530
Anul atestarii: 1330
Alt nume: Sangerul de Campie
Ziua localitatii: 8 sept-Sfanta Maria mica
Localitati infratite:
Stema
Stema comunei
Sate componente: Sanger, Cipaieni (fost Chimitelnic), Dalu, Barza, Vale, Pripoare, Zapodea, Valisoara.
Primele trei produse caracteristice:
Poz Vegetale Animale Alimente Mestesuguri Sol Subsol
1  Cereale  Bovine  Paine pe vatra  Agricultori  De la cat. I la V  Gaz metan
2  Sfecla de zahar  Ovine  Palanet cu branza si cu varza  Mecanici    Apa sarata
3  Tutun  Cabaline  Mamaliga cu tocanita de pui  Zootehnisti    Argila albastra
Cuvinte cheie:

sanger,mures,transilvania, 1330,campia sarmasului,colinele ludusului,Cipaieni, Dalu, Barza, Vale, Pripoare, Zapodea, Valisoara.


ASEZARE

Descriere:

Asezata în partea de vest a judetului Mures, localitatea Sânger este situata în Câmpia Transilvaniei, subunitatea Câmpia Sarmasului si Colinele Ludusului si Comlodului, la nord de râul Mures (circa 10 km) si orasul Ludus, in zona cunoscuta ca centrul Transilvaniei.
Perimetrul comunei se situeaza între vaile Ludusului (Pârâul de Câmpie) la vest si Pârâul Ranta la est.
Se invecineaza la est cu localitatea Papiu Ilarian, (fost Budiul de Câmpie), tot la est cu localitatea Iclanzel, la sud-est cu orasul Iernut, la sud-est cu localitatea Bogata de Mures, la sud cu localitatea Cuci, la sud-sud-vest, orasul Ludus, la nord-vest cu localitatea Taureni, iar la nord cu localitatea Zau de Câmpie


Acces:

Hidro:

Relief:

Rezervatii si Zone cu regim special: In perimetrul comunei nu exista rezervatii dar exista mai multe lucruri care trebuie mentionate:
1.  in partea de NV a satului Sanger, alaturat soselei judetene Ludus-Sarmas exista mai multe lacuri artificiale populate cu peste, unde se poate pescui in orice perioada a anului. Pe aceste lacuri vietuiesc foarte multe pasari, din care unele permanent iar altele doar in perioada migratiei. Deoarece lacul care apartine comunei Sanger ingheata doar in perioadele foarte geroase pe luciul neinghetat se aduna foarte multe pasari care cauta hrana. Intr-o iarna au trait aici doua lebede care au dat un farmec deosebit lacului. In perioadele legale se organizeaza de catre filiala din Ludus partide de de vanatoare. Pe malul lacului se organizeaza de catre diferite organizatii concursuri de pescuit sportiv.
2. in padurile din comuna se gaseste o planta rara laleaua pestrita (Fritilaria meleagris) care este declarata monument al naturii.
3. in nord, in satul Vale exista anumite izvoare de apa care au un continut foarte mare de sare. In trecut oamenii locului duceau apa din aceste fantani pentru a prepara mancarea si a pune varza la murat, intr-atat de sarata este apa.
3. de asemenea, in mai multe parti ale satului se gaseste celebra argila albastra care se foloseste pentru tratarea unor afectiuni. Oamenii mai batrani stiau de mult timp despre efectele binefacatoare ale argilei si o foloseau in tratamente stiute din mosi-stramosi. 

Orientare in zona:
Cel mai apropiatNumeDistanta (Km)
Punct informare turistica  
Oras  
Comuna  
Aeroport  
Gara  
Autogara  
Rau / fluviu  
Lac  
Autostrada  
Drum national  

GALERIE FOTO
Galerie foto:
Parcul din centrul comuneiParculManastirea Cipaieni
 Parcul din centrul comunei Parcul Manastirea Cipaieni
Satul Sanger vazul dinspre manastire  
 Satul Sanger vazul dinspre manastire  
SERVICII PENTRU TINE
english versionSummary
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se va specifica Denumirea comunei cu link spre pagina ei. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal

SUS
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 ***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com