Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
« Inapoi la judet Actualizat la: 06 Mai 2007 Azi este: 23 Feb 2024
Comuna Alunu TITLU Alunu

Comuna Alunu - Judetul Valcea

ASEZARE COMUNITATE ECONOMIE ADMINISTRATIE SPONSOR
Pozitia in judet
harta Alunu
Nume: Alunu
Tip: Comuna
Judet: Valcea
Provincie: Oltenia
Zona relief: Deal
Suprafata: 6100 Ha
Locuitori: 4600
Anul atestarii: 0
Alt nume:
Ziua localitatii:
Localitati infratite: In perioada 13-18 ianuarie 2007, o delegatie condusa de primarul Vasile Boeangiu si viceprimarul Vasile Daju a fost in Franta pentru a infrati comunele Alunu si Greasque, din regiunea Marsilia. Si delegatia valceana nu s-a intors cu mana goala din Franta. Ea a adus pentru localitate un autocar cu 54 de locuri, dar care nu s-a intors gol, ci plin cu jucarii si hainute pentru copii prescolari din comuna. Initiatorul acestei donatii a fost chiar un valcean, originar din comuna Alunu, plecat de 15 ani in Franta, unde are familia. Este vorba de Ilie Carloganu, care, desi acum este cetatean francez, nu a uitat de locurile natale in care vine mereu sa-si petreaca vacantele. Prin Asociatia Orizont Romania s-a reusit ca autocarul sa fie donat comunei Alunu, iar la intoarcerea din Franta, primarul Vasile Boeangiu a adus si o delegatie franceza, din care a facut parte si viceprimarul localitatii Greasque. Vor urma procedurile legale de infratire a celor doua localitati, iar de acum, cetatenii din comuna Alunu se vor bucura de sprijinul francezilor din Greasque, care, incantati de ceea ce au vazut, vor reveni in Romania in luna martie a acestui an.
Stema
stema harta Alunu
Sate componente: Bodesti (383 locuitori), Igoiu (1072 locuitori), Alunu (814 locuitori), Coltesti (532 locuitori), Ilaciu (446 locuitori), Rosia (709 locuitori), Ocracu (620 locuitori)
Primele trei produse caracteristice:
Poz Vegetale Animale Alimente Mestesuguri Sol Subsol
1  cereale  vite  carne  pietrarie  padure  carbune
2  fanete  pasari  oua prelucrarea lemnului  pasune  petrol
3  fructe  albine  miere  -  luciu apa  gaz metan
Cuvinte cheie:


ASEZARE

Descriere:

CADRUL NATURAL

Comuna Alunu, situata in vestul judetului Valcea, pe valea Oltetului, in zona exploatarilor miniere de suprafata, zona lignitului - Berbesti - Alunu, o zona extrem de intinsa. S-a format prin unirea comunelor Alunu si Coltesti si are in componenta 7 sate - Bodesti, Igoiu, Alunu, Coltesti, Ilaciu, Rosia, Ocracu. Are frumusetea dealurilor subcarpatice din Gorj - Valcea si mizeria exploatarilor de carbune. O lume a contrastelor, intre case noi si darapanaturi, intre frumusetea padurii si muntii artificiali de steril, intre verdele vaii Oltetului si negrul soselei datorat carbunelui. 
 Comuna Alunu este situata in extremitatea vestica a judetului Valcea, intr-o depresiune subcarpatica, la o distanta de 20 km de Muntii Capatanii  (Carpatii Meridionali).
La est comuna Alunu se invecineaza cu comuna Mateesti si orasul Berbesti, judetul Valcea, la sud comuna Sinesti, din acelasi judet, la nord si nord-vest cu comunele Alimpesti si respectiv Rosia de Amaradia, localitati ce apartin judetului Gorj si la vest comuna Bustuchin, judetul Gorj.

Zona este colinara, localitatea fiind strabatuta de la nord la sud  de Raul Oltet,  ce aduce verdeata si belsug  luncilor  ce le-a format de-a lungul anilor  in revarsarea sa spre  raul Olt.

Dealurile ce strajuiesc renumita «Vale a Oltetului» sunt un punct de referinta al acestei comune pentru ca, in subsol se afla imense resurse naturale, ceea ce fac ca localitatea  sa fie cunoscuta in intreaga Oltenie pentru carbunele, petrolul si gazele naturale ce aduc lumina si caldura  in sufletele si casele tuturor romanilor. Pe raza comunei isi desfasoara activitatea o serie de unitati industriale cum ar fi E.M. Cariera Oltet, COMINCO SA si A.C.F., Schela de Foraj Petrolier si altele. 

Configuratia reliefului ne-a mai adus o bogatie in localitatea noastra, astfel incat  cca. 40%  din suprafata totala a localitatii  este  acoperita cu vegetatie forestiera,  fagii si stejarii seculari  simtindu-se la ei acasa pe colinele  ce se intind ca niste perle uriase  de-o parte si de alta  a Raului Oltet.

Reteaua hidrografica a comunei Alunu se constituie in jurul bazinului hidrografic al raului Oltet, cu principalii sai afluenti (cu debit mic): Chicirea, Rosia, Ilaciu si Taraia.
Centrul comunei este stabilit in satul Igoiu, iar aferente acestuia sunt satele Coltesti, Ilaciu, Rosia, Bodesti, Alunu si Ocracu.


TOPONIMIA LOCALITATII

 

Denumirea comunei Alunu se explica in primul rand ca pe raza localitatii traieste o specie de arbust numit «alun» care este raspandit pe  intreaga suprafata a localitatii.

Cu ani in urma, acest arbust era folosit la impletitul cosurilor, obicei  pe care nu-l mai pastreaza astazi dacat foarte putini din batranii  aluneni.

Din denumirea fructului acestui arbust (Corylus avellana) si a fructului sau  aluna - abellana a fost transformat cu timpul in «Alun» si dupa aceea in  «Alunu», denumire care se pastreaza si in prezent.

Acces:

Hidro:

Relief:

Rezervatii si Zone cu regim special: In acest moment nu exista rezervatii sau zone cu regim special.

Orientare in zona:
Cel mai apropiat Nume Distanta (Km)
Punct informare turistica    
Oras  Berbesti 15 km 
Comuna  Sinesti 12 km 
Aeroport  Craiova, jud. Dolj  70 km
Gara sat Coltesti, comuna Alunu   4 km
Autogara  Horezu, jud. Valcea 35 km 
Rau / fluviu  Raul Oltet  
Lac    
Autostrada  Pitesti-Bucuresti  150 km
Drum national DN 67 Rm. Valcea - Tg. Jiu (ruta Ciuperceni)
DN 67 Rm. Valcea - Tg. Jiu (ruta Berbesti)
DN 67 Rm. Valcea - Tg. Jiu (ruta Cornatel-Mateesti)

22 km
27 km
12 km

GALERIE FOTO
Galerie foto:
Alunecare terenUtilaj carbuneVechiul drum al carbunelui
 Alunecare teren Utilaj carbune Vechiul drum al carbunelui
Alunecare de terenSatul Alunu vazut de susAlunu vazut de sus
 Alunecare de teren Satul Alunu vazut de sus Alunu vazut de sus
Lunca OltetuluiBiserica crestin-adventistaPadure
 Lunca Oltetului Biserica crestin-adventista Padure
Biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si GavrilBiserica cu hramul Sf. Mare MucenicRaul Oltet prin Alunu
 Biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavril Biserica cu hramul Sf. Mare Mucenic Raul Oltet prin Alunu
Vedere din AlunuAutocar donat de comuna Greasque, FrantaDelegatie franceza in vizita in Romania
 Vedere din Alunu Autocar donat de comuna Greasque, Franta Delegatie franceza in vizita in Romania
Ilie Cirloganu-cetatean al comunei Alunu  
 Ilie Cirloganu-cetatean al comunei Alunu  
SERVICII PENTRU TINE
english versionSummary
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se va specifica Denumirea comunei cu link spre pagina ei. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal

SUS
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 ***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com