Nume: Alunu Tip: Comuna Judet: Valcea Provincie: Oltenia Zona relief: Deal Suprafata: 6100 Ha Locuitori: 4600 Anul atestarii: 0 Alt nume: Ziua localitatii: Localitati infratite: In perioada 13-18 ianuarie 2007, o delegatie condusa de primarul Vasile Boeangiu si viceprimarul Vasile Daju a fost in Franta pentru a infrati comunele Alunu si Greasque, din regiunea Marsilia. Si delegatia valceana nu s-a intors cu mana goala din Franta. Ea a adus pentru localitate un autocar cu 54 de locuri, dar care nu s-a intors gol, ci plin cu jucarii si hainute pentru copii prescolari din comuna. Initiatorul acestei donatii a fost chiar un valcean, originar din comuna Alunu, plecat de 15 ani in Franta, unde are familia. Este vorba de Ilie Carloganu, care, desi acum este cetatean francez, nu a uitat de locurile natale in care vine mereu sa-si petreaca vacantele. Prin Asociatia Orizont Romania s-a reusit ca autocarul sa fie donat comunei Alunu, iar la intoarcerea din Franta, primarul Vasile Boeangiu a adus si o delegatie franceza, din care a facut parte si viceprimarul localitatii Greasque. Vor urma procedurile legale de infratire a celor doua localitati, iar de acum, cetatenii din comuna Alunu se vor bucura de sprijinul francezilor din Greasque, care, incantati de ceea ce au vazut, vor reveni in Romania in luna martie a acestui an.
Comuna Alunu, situata in vestul judetului Valcea, pe valea Oltetului, in zona exploatarilor miniere de suprafata, zona lignitului - Berbesti - Alunu, o zona extrem de intinsa. S-a format prin unirea comunelor Alunu si Coltesti si are in componenta 7 sate - Bodesti, Igoiu, Alunu, Coltesti, Ilaciu, Rosia, Ocracu. Are frumusetea dealurilor subcarpatice din Gorj - Valcea si mizeria exploatarilor de carbune. O lume a contrastelor, intre case noi si darapanaturi, intre frumusetea padurii si muntii artificiali de steril, intre verdele vaii Oltetului si negrul soselei datorat carbunelui. Comuna Alunu este situata in extremitatea vestica a judetului Valcea, intr-o depresiune subcarpatica, la o distanta de 20 km de Muntii Capatanii (Carpatii Meridionali). La est comuna Alunu se invecineaza cu comuna Mateesti si orasul Berbesti, judetul Valcea, la sud comuna Sinesti, din acelasi judet, la nord si nord-vest cu comunele Alimpesti si respectiv Rosia de Amaradia, localitati ce apartin judetului Gorj si la vest comuna Bustuchin, judetul Gorj.
Zona este colinara, localitatea fiind strabatuta de la nord la sudde Raul Oltet,ce aduce verdeata si belsugluncilorce le-a format de-a lungul anilorin revarsarea sa spreraul Olt.
Dealurile ce strajuiesc renumita «Vale a Oltetului» sunt un punct de referinta al acestei comune pentru ca, in subsol se afla imense resurse naturale, ceea ce fac ca localitateasa fie cunoscuta in intreaga Oltenie pentru carbunele, petrolul si gazele naturale ce aduc lumina si caldurain sufletele si casele tuturor romanilor. Pe raza comunei isi desfasoara activitatea o serie de unitati industriale cum ar fi E.M. Cariera Oltet, COMINCO SA si A.C.F., Schela de Foraj Petrolier si altele.
Configuratia reliefului ne-a mai adus o bogatie in localitatea noastra, astfel incatcca. 40%din suprafata totala a localitatiiesteacoperita cu vegetatie forestiera,fagii si stejarii secularisimtindu-se la ei acasa pe colinelece se intind ca niste perle uriasede-o parte si de altaa Raului Oltet.
Reteaua hidrografica a comunei Alunu se constituie in jurul bazinului hidrografic al raului Oltet, cu principalii sai afluenti (cu debit mic): Chicirea, Rosia, Ilaciu si Taraia. Centrul comunei este stabilit in satul Igoiu, iar aferente acestuia sunt satele Coltesti, Ilaciu, Rosia, Bodesti, Alunu si Ocracu.
TOPONIMIA LOCALITATII
Denumirea comunei Alunu se explica in primul rand ca pe raza localitatii traieste o specie de arbust numit «alun» care este raspandit peintreaga suprafata a localitatii.
Cu ani in urma, acest arbust era folosit la impletitul cosurilor, obiceipe care nu-l mai pastreaza astazi dacat foarte putini din batraniialuneni.
Din denumirea fructului acestui arbust (Corylus avellana) si a fructului saualuna - abellana a fost transformat cu timpul in «Alun» si dupa aceea in «Alunu», denumire care se pastreaza si in prezent.
Acces:
Hidro:
Relief:
Rezervatii si Zone cu regim special: In acest moment nu exista rezervatii sau zone cu regim special.
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se va specifica Denumirea comunei cu link spre pagina ei. . Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! . Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! . Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto!
***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane.
***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz!
***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului!
***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii!
***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi!
***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne.
***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei;
***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.