Nume: Ceanu Mare Tip: Comuna Judet: Cluj Provincie: Transilvania Zona relief: Podis Suprafata: 9508 Ha Locuitori: 4472 Anul atestarii: 1185 Alt nume: Cian Ziua localitatii: 15 august Localitati infratite: Comuna Frata, Asociatia comunelor Vaii Ariesului:Triteni de Jos, Ploscos, Frata;
Stema
Sate componente: Resedinta comunei Ceanu Mare este localitatea Ceanu Mare, iar satele aferente acesteia sunt: Boian, Boldut, Ciurgau, Dosu Napului, Fanate, Hodai-Boian, Iacobeni, starcu, Mortesti, Strucut, Valea lui Cati si satul Andici care desi mai figureaza in nomenclatorul localitatilor pe tara, a fost dezafectat din anul 1985 cand s-a demolat ultima locuinta.
Descriere:Comuna Ceanu Mare este asezata in partea de sud-est a judetului Cluj, in zona de coline joase a Campiei Transilvane, la o distanta de 61 km fata de municipiul resedinta de judet Cluj-Napoca, si la 20 km de cel mai apropiat oras, municipiul Campia Turzii.
Amplasata in cea mai mare parte in bazinul Valea Lata si in Valea Larga, amandoua cu orientare spre nord-sud, comuna se suprapune unitatii colinare formata din dealuri joase, Campia Transilvaniei, in structura careia predomina marile depozite de: marne, argile si nisipuri sarmatiene.
Toate acestea au favorizat in zona comunei Ceanu Mare maturizarea accentuata si foarte avansata a reliefului zonal si regional, generand corespunzator si o clima specifica temperat-continentala cu accente colinare. Bogata in precipitatii, clima locala favorizeaza o bogata vegetatie si fauna, foarte variate. Ca elemente de mediu, predomina pasunile, culturile de cereale si livezile locale asociate padurilor zonale.
Culturile traditionale fiind acelea de:- grau,orz,secara,avaz,cartofi,sfecla,floarea sorelui,fasole,legumele si palntele de
cultura industriala,in,canepa,hamei si mei,rapita si ricin.
Livezile de pomi fructiveri si vita de vie sunt o preocupare secundara,dar nu-s absente din panorama zonala,iar in
completarea acestui cadru,se retine preocuparea pentru cresterea pasarilor si animalelor:-oi,porci,vite si tot felul de pasari domestice.
Acces:
Hidro:
Relief:
Rezervatii si Zone cu regim special: Preponderent agrara, in comuna Ceanu Mare, dupa nul 1989 se resimte un usor avant al initiativei private, care prin diferitele forme de gospodarire sau privatizare ne arata interesul locuitorilor pentru progres si dezvoltare:
fermierii se extind ca numar si ocupatii, fiind asistati si sprijiniti de autoritatile locale in diverse modalitati si prin diferite initiative;
comerciantii aduc multe servicii locuitorilor din toate satele apartinatoare comunei;
construirea unor mici intreprinderi: brutarii, ateliere, fabrici de prelucrare si procesare a laptelui si a carnii, care alaturi de alte programe de mai mare anvergura initiate de catre primarie in domenii de maxima importanta precum: alimentarea cu apa potabila, electrificarea, dotarea cu servicii bancare si de comunicatii, asigurarea unui mediu sanatos si salubru, releva preocuparile tuturor pentru a fi un pas cu sansa de a fi europeni.
Desi varsta medie se ridica la 35 de ani, dintre cei multi plecati in strainatate sau la orase, o parte revin la locurile natale reluand indeletnicirile si ocupatiile parintilor lor, de a face agricultura, de a creste animale dar si de a incropi o afacere prospera la ei acasa.
Timpul sta de marturie, asa incat se vad si roadele muncii depuse pe aceste meleaguri: in zona apropiata satului Boldut, un investitor puternic a creat o mare fabrica de caramida, in comuna un mare proiect de alimentare cu apa se finalizeaza in anul 2006. De asemenea se repara si se reconstruiesc drumurile comunale, toate sunt cateva obiective propuse si atinse de edilii si locuitorii acestei comune.
Continutul transformarilor se vadeste mai mult, odata cu aderarea tarii la UE la inceputului anului 2007. Oamenii gandesc si isi exprima increderea in schimbarea in bine a vietii lor, orizonturile sunt intr-adevar cu totul altele; cei mai multi au pe cineva in strainatate la care pot merge liberi si care la randul lor pot veni acasa cu gand sa investeasca pentru locurile natale.
Curand, interesul pentru zona rurala se va mari, comuna Ceanu Mare se pregateste de pe acum pentru un timp prielnic propasirii si progresului, cand curiozitatea te poate aduce calatorule prin aceste locuri pline de simbol si istorie dar si rodnice si prospere.
Vei gasi ospitalitatea si caldura, o vorba "sfatoasa" si un gand "ocos", asa ca stii straine, ca cenanii cu multa omenie va asteapta "sa ne vizitati!"
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se va specifica Denumirea comunei cu link spre pagina ei. . Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! . Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! . Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto!
***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane.
***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz!
***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului!
***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii!
***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi!
***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne.
***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei;
***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.