Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
« Inapoi la judet Actualizat la: 06 Mai 2007 Azi este: 18 Apr 2024
Comuna Alunu  Economie TITLU Alunu

Comuna Alunu - Judetul Valcea

ASEZARE COMUNITATE ECONOMIE ADMINISTRATIE SPONSOR
Pozitia in judet
harta Alunu
Nume: Alunu
Tip: Comuna
Judet: Valcea
Provincie: Oltenia
Zona relief: Deal
Suprafata: 6100 Ha
Locuitori: 4600
Anul atestarii: 0
Alt nume:
Ziua localitatii:
Localitati infratite: In perioada 13-18 ianuarie 2007, o delegatie condusa de primarul Vasile Boeangiu si viceprimarul Vasile Daju a fost in Franta pentru a infrati comunele Alunu si Greasque, din regiunea Marsilia. Si delegatia valceana nu s-a intors cu mana goala din Franta. Ea a adus pentru localitate un autocar cu 54 de locuri, dar care nu s-a intors gol, ci plin cu jucarii si hainute pentru copii prescolari din comuna. Initiatorul acestei donatii a fost chiar un valcean, originar din comuna Alunu, plecat de 15 ani in Franta, unde are familia. Este vorba de Ilie Carloganu, care, desi acum este cetatean francez, nu a uitat de locurile natale in care vine mereu sa-si petreaca vacantele. Prin Asociatia Orizont Romania s-a reusit ca autocarul sa fie donat comunei Alunu, iar la intoarcerea din Franta, primarul Vasile Boeangiu a adus si o delegatie franceza, din care a facut parte si viceprimarul localitatii Greasque. Vor urma procedurile legale de infratire a celor doua localitati, iar de acum, cetatenii din comuna Alunu se vor bucura de sprijinul francezilor din Greasque, care, incantati de ceea ce au vazut, vor reveni in Romania in luna martie a acestui an.
Stema
stema harta Alunu
Sate componente: Bodesti (383 locuitori), Igoiu (1072 locuitori), Alunu (814 locuitori), Coltesti (532 locuitori), Ilaciu (446 locuitori), Rosia (709 locuitori), Ocracu (620 locuitori)
Primele trei produse caracteristice:
Poz Vegetale Animale Alimente Mestesuguri Sol Subsol
1  cereale  vite  carne  pietrarie  padure  carbune
2  fanete  pasari  oua prelucrarea lemnului  pasune  petrol
3  fructe  albine  miere  -  luciu apa  gaz metan
Cuvinte cheie:


RESURSE NATURALE

Solul: Padure, pasune, luciu de apa, livezi, vita de vie, lunca

Subsolul: Carbune, petrol, gaz metan.

SERVICII PENTRU TINE!
ECONOMIE

Agricultura:

Pana in anul 1980, cand a fost deschisa prima mina de carbune in comuna Alunu, ocupatia de baza era agricultura.

Colectivizarea agriculturii s-a incheiat  si in comuna Alunu in anul 1962, aceasta fiind axata in principal pe cultura cerealelor, pomicultura si zootehnie si intr-o masura mai mica viticultura si prestari de servicii.

Dupa revolutia din 1989, odata cu desfiintarea CAP-ului si trecerea la agricultura privata, s-a recurs la retrocedarea terenurilor catre  fostii proprietari.

Culturi specifice zonei:
1. Porumb - 6200kg/ha
2. Grau comun - 3500kg/ha
3. Ovaz - 250kg/ha
4. Cartof 28.750kg/ha
5. Legume in camp si solarii - 2570kg/ha
6. Plante de nutret (lucerna, trifoi) - 9188 kg/ha
7. Arbusti fructiferi - 4870kg/ha


Mestesuguri: In prezent, in zona a ramas doar mestesugul prelucrarii lemnului.
Pe viitor se doreste construirea unei fabrici de mobila, avand in vedere ca la nivel de localitate se gaseste o mare cantitate de masa lemnoasa. De aceea, suntem deschisi oricaui investitor care vrea sa vina sa deschida o astfel de afacere la nivelul comunei.

Productie alimentara: Productia alimentara din zona se reduce doar la unitatile de panificatie, si anume, SC EMICOM SRL, in satul Coltesti si CONSUMCOOP ALUNU, numarand in prezent 15 angajati.

Reteaua comerciala a comunei s-a dezvoltat puternic dupa revolutie, in prezent desfasurandu-si activitatea pe raza comunei 32 de societati comerciale cu capital de stat si privat.


Industrie:

Industria miniera este cea mai dezvoltata in zona, prin prezenta Exploatarii Miniere Berbesti - Cariera Oltet Alunu, care numara in productia extractiva 450 de angajati si inca 200 in servicii colaterale. O alta ramura a industriei care este mai dezvoltata in zona este cea a constructiilor civile si industriale, prin prezenta a SC COMINCO OLTENIA SA Bucuresti, filiala Olt, in satul Coltesti, care numara in prezent 100 angajati.

Comuna Alunu a luat amploare dupa anul 1980 cand a fost data in folosinta prima mina. Ulterior s-a deschis aici Cariera de lignit ( E.M. Oltet Alunu), TCMM SUT Alunu (actualmente COMINCO SA), s-a dat in folosinta depozitul de carbune si calea ferata ce leaga comuna de restul tarii. S-a construit o retea de alimentare cu apa ce strabate intreaga comuna, un rol important avandu-l «Uzina de Apa» situata in satul Igoiu. De asemenea, trebuie mentionat ca s-au construit 5 blocuri de locuinte cu 180 de apartamente situate in satul Igoiu si unde locuiesc majoritatea salariatilor din minerit.


Servicii:

 

In comuna se ofera servicii de morarit, serviciile oferite de ROMTELECOM, CFR si ELECTRICA, iar la nivelul comunei exista si Serviciul de Gospodarire Comunala, care asigura alimentarea cu apa a comunei.
Alte servicii sunt cele de comert si constructii, oferite de PF autorizate si de societatile comerciale care isi desfasoara activitatea pe raza comunei Alunu.

S-a infiintat Serviciul Public de Gospodarire Comunala Alunu. In 2004 s-a preluat Uzina de Apa, care a fost pusa la punct, dupa cum urmeaza: s-au achizitionat doua pompe noi, s-a refacut instalatia termica, s-a igienizat interiorul Uzinei si bazinele de apa si s-a extins reteaua de apa in satul Coltesti si la Scoala Rosia. La ora actuala, apa este distribuita intregii populatii la parametrii optimi de potabilitate (conform buletinelor de analiza de la Directia Sanitara Valcea) si in regim de continuitate. S-a pus in functiune reteaua de apa din Catunul Cornatel.

In 2 ani, incepand cu mandatul din 20S-a digitalizat telefonia fixa si s-a extins reteaua TV Cablu in toate satele si catunele localitatii, in proportie de 98%.

 

 


Comert: Pe raza comunei Alunu exista puncte de desfacere a produselor alimentare si nealimentare, datorita prezentei societatilor comerciale.

Turism:

Productie vegetala Productie animala
CULTURA UM Prod. indiv. Asociatii Total ANIMALE UM Gospodarie Ferme Total
 Cereale  to  5436 - 5436  Bovine  cap  1800  1800
 Plante tehnice  to  - Porcine  cap  3240  3240
 Legume  to  1700  1700 Ovine, caprine  cap  250  250
 Fructe  to  1095  - 1095  Cabaline  cap  165  165
 Plante medicinale  to  - Pasari curte  cap  25.000  -  25.000
 Seminte / material saditor  to  -  -  - Albine  familii  2000  -  2000
 Viticultura  to  36 36  Piscicultura  to  -  -  -
 Tutun  to  -  -  - Animale de blana  cap  -  -  -
 Flori  mii buc  -  -  - Altele  cap  -  -  -
english versionSummary
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Custom Search
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se va specifica Denumirea comunei cu link spre pagina ei. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal

SUS
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 ***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com