Nume: Copalau Tip: Comuna Judet: Botosani Provincie: Moldova Zona relief: Deal Suprafata: 5219 Ha Locuitori: 4364 Anul atestarii: 1772 Alt nume: Ziua localitatii: Localitati infratite:
Stema
Sate componente: Satele componente ale comunei sunt:
- satul Copalau, resedinta comunei;
- satul Cotu;
- satul Cerbu.
Teritoriul comunei Copalau face parte din Cimpia Moldovei, subdiviziunea denumita Dealurile Cozancea-Guranda. Spre deosebire de zona Dealul Mare - Tudora, care se afla in sud-vestul comunei si care are cele mai mari inaltimi din judet prin Dealul Mare - 587 metri si Holm - 556 metri, dealurile Copalaului sint mai scunde, cel mai inalt fiind Cerbu, cu o inaltime de 262 metri.
Aria comunei este totusi o zona relativ inalta, cu o energie de relief dubla (60 - 70) metri, fata de de zona depresionara Botosani - Dorohoi (30 - 40 metri), iar interfluviile prezinta o larga dezvoltare in platou, versantii avind pante accentuate.
Piriul Miletin are pe ambele parti o lunca cu o altitudine de 200 metri, care este inundabila in perioadele cu precipitatii abundente. Exista o distinctie intre relieful satelor comunei Copalau si bazinul agricol, care este situat in cimpia dintre Jijia si Miletin la distante cuprinse intre 12 si 24 kilometri fata de centrul de comuna si care nu depasesc 200 metri altitudine.
In urma diagnozei si clasificarii solurilor de pe teritoriul comunei, pe baza principiilor pedologice si genetice, au fost identificate 76 unitati de sol apartinind urmatoarelor clase: malisoluri, argiluvisoluri, soluri hidromorfe, vertisoluri, soluri neevoluate si trunchiate.
Pe teritoriul comunei, ponderea o detin solurile brune argiloiluviale, solurile aluviale, cernoziomurile argiloiluviale, solurile aluviale si erodisolurile. Solurile brune argiloiluviale se suprapun pe versanti cu pante cuprinse intre 2 - 5%, 5 - 10%, 15 - 20% si chiar intre 25 - 35%, roca de solificare fiind reprezentata de depozite loessoide si argile iar grosimea orizontului de suprafata fiind cuprinsa intre 15 - 25 centimetri. Solurile aluviale se intilnesc de o parte si de alte a piriului Miletin, roca de solificare fiind reprezentata de depozitele fluviale iar nivelul pedofratic este cantonat intre 2 - 2,5 metri. Textura de suprafata este lutoargiloasa, argilolutoasa si argiloasa. Cernoziomurile cambice se suprapun pe suprafete plane, pe culmi si versanti cu pante de 5 - 10%, roca de solificare fiind reprezentata de depozite loessoidene iar grosimea orizontului de suprafata oscilind intre 25 - 50 de centimetri. Textura de suprafata este lutoargiloasa, lutoargiloprafoasa si argiloasa. Erodisolurile s-au format pe versantii supusi eroziunii accelerate, care a determinat indepartarea orizonturilor superioare ale solurilor, uneori pina la materialul parental. Ele se suprapun pe versanti cu pante de 5 - 25%, cornise active cu pante de 100%, cornise stabilizate si ravene active. Roca de solificare este reprezentata de depozite loessoide si argile. Aceste soluri sint afectate de alunecari de teren, sub forma de valuri stabilizate si valuri active, partial afectate de fenomene de alcalizare si salinizare. Textura la suprafata este lutoasa, lutoargiloasa si argiloasa.
Subsolul: Cu exceptia argilei care este utilizata in gospodariile locuitorilor comunei, nu exista alte zacaminte care sa necesite exploatarea si folosirea lor la scara industriala.
Apa freatica Adincimea pinzei de apa freatica variaza foarte mult ca urmare a diferitelor forme de relief pe care sint asezate satele comunei. Astfel, in lunca Miletinului adincimea pinzei freatice este de 0,5 - 2,5 metri, pe versantii dealurilor este de 2 - 8 metri, iar pe platourile mai inalte de 6 - 15 metri.
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se va specifica Denumirea comunei cu link spre pagina ei. . Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! . Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! . Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto!
***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane.
***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz!
***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului!
***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii!
***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi!
***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne.
***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei;
***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.