Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
« Inapoi la judet Actualizat la: 24 Mar 2007 Azi este: 01 Iul 2022
Comuna Model  Economie TITLU Model

Comuna Model - Judetul Alba

ASEZARE COMUNITATE ECONOMIE ADMINISTRATIE SPONSOR
Pozitia in judet
harta Model
Nume: Model
Tip: Comuna
Judet: Alba
Provincie: Transilvania
Zona relief: Munte
Suprafata: 3200 Ha
Locuitori: 2616
Anul atestarii: 1014
Alt nume: Modhaus (germ.)
Ziua localitatii: 10 aprilie
Localitati infratite: St.Avold-Franta, infratire din 1998 si Weiss Modhaus din Germania din 2001.Au loc intalniri anuale cu reprezentanti din aceste localitati,vizitele fiind reciproce.
Stema
stema harta Model
Sate componente: Trei sate formeaza comuna Model:
-Modelul de Sus-780 locuitori-in dreapta vaii
-Modelul de Jos- 1235 locuitori-stanga vaii, in "cazan"
-Grucesti-600 locuitori- spre sudul asezarii
Primele trei produse caracteristice:
Poz Vegetale Animale Alimente Mestesuguri Sol Subsol
1 cartofi  vite  vin  olarit  padure  aur
2 porumb  porci  branzeturi  mobilier rustic  pasune  argint
3 struguri  curcani  palinca  piatra cioplita  luciu apa  granit
Cuvinte cheie:


RESURSE NATURALE

Solul:

Varietatea solului comunei confera acesteia bogatia padurilor de conifere, a pasunilor montane, a culturilor pomicole si a vitei de vie.De asemenea apa de munte ,prin amenajarile existente da posibilitatea dezvoltarii fermelor piscicole dar si a pescuitului sportiv si a agreementului.Padurile sunt bogate in vanat (ursi) si in fructe de padure.
Apa de izvor,apa plata imbuteliata sub numele de Fantana Anei e cunoscuta in toata tara.

Subsolul:

Metalele pretioase au fost exploatate din antichitate,in special Aurul si Argintul. Rezervele sunt mici dar activitati de exploatare de mica amploare continua. Mina din Modelu de Sus produce strict cat sa-si acopere cheltuielile si sa-i sustina pe cei 44 mineri.
Granitul e exploatat intr-o cariera din dreapta vaii.Este un granit cu insertii liliachii ce-i confera un aspect deosebit in fatadele cladirilor.Studiile geologice au demonstrat existenta unei rezerve de minereuri grele cu metale rare (molibden,) si radioactive (uraniu) dar presiunea ecologistilor a impiedicat deschiderea de noi exploatari miniere.

SERVICII PENTRU TINE!
ECONOMIE

Agricultura:

Culturile agricole sunt in special de radacinoase (cartof,morcov,sfecla) si cereale-porumb .In zona superioara predomina livezile de peri si fanetele.Vita de vie se afla in plantatii mici,pe langa casa dar si in viile asociatiei viticultorilor din Model . Nu este o zona propice patlagelelor.
In zootehnie,desi se afla intr-o zona montana, locuitorii prefera vitele.Astfel ,vezi cirezi de vite in dreapta si-n stanga raului dar si pe pasunile montane si nu vei gasi oi in zona. Porcii sunt crescuti in gospodarii individuale si in ferme in sudul comunei.Dintre pasari sunt preferati curcanii.A aparut si-o initiativa privata privind cresterea strutilor.Un domeniu extrem de dinamic este piscicultura prin pastravarii in canale si bazine amenajate dar si in “rezervor”-imprejmuire de plasa metalica in lacuri de acumulare.

Mestesuguri:

Olaritul este un mestesug practicat din vechime de locuitorii zonei, Rapa Cenusie oferind lutul necesar.Astazi au ramas putini mesteri olari ai locului , obiectele au inceput sa fie emailate si se produc multe obiecte de artizanat-decoratiuni si mai putin pentru utilizarea in gospodarie.Bogatia lemnului duce la productia de mobilier rustic, cioplit in lemn.In afara mobilierului ,tot din lemn se produc porti de case,sculptate si decorate cu motive populare.Mesterii cioplitori in piatra lucreaza mai mult monumente funerare si rar cate o decoratiune de cladire.Alte mestesuguri practicate sunt pielarie (piei de vita), covoare manuale-in special maicutele de la Manastire.

Productie alimentara:

Branzeturile din lapte de vaca ,in special cascavalul Grucer,impletit si afumat,este o delicatesa care a-nceput sa fie solicitat la export. Carnea de porc si de curcan este produsa in cantitati mari in comuna.O specialitate din carne de porc este “sangeretele muntelui”-extrem de condimentat si pulpa de porc fezandata in sange cu mirodenii si apoi afumata.
Panificatia si patiseria sunt pentru mediul familial si se prepara in casa.
Bauturile-constituie o categorie aparte a productiei alimentare.Vinul (Riesling Valea Grucerului si Feteasca regala deModel) sunt vinuri premiate in tara si strainatate. Palinca ,mai cunoscuta aici si ca Snaps sau Rachiu ,distilat numai din pere,este o bautura extrem de apreciata.

Industrie:

O mina de aur si argint cu 44 angajati (ceea ce a ramas din exploatarile miniere).
Fabrica de mobila a fost data in functiune in 1998,produce mobilier de sufragerie ,camere, dormitor si birou in stil clasic,din lemn natur.-realizeaza productie de export.
Fabrica de mezeluri si cea de branzeturi apartin aceluiasi trust ,Ocean Distribution.
Linia de imbuteliere apa minerala este a grupului AquaMontana.
 

Servicii:

In special servicii cu caracter comunal si gaspodaresc,prezente in mai toate localitatile , de la colectarea gunoaielor menajere la furnizare apa potabila si canalizare.In 2002 a inceput racordarea gospodariilor la gaz-metan.Se extinde reteaua de cablu pentru TV cablu si internet. In sfera serviciilor pot fi mentionate de asemenea un service auto,unul pentru reparatii electrocasnice, o spalatorie auto si o benzinarie.

Comert: Palma

Local exista mici magazine mixte sub titulatura de “Mini Market”.Langa acestea se mai adauga uneori tarabe pentru produse agricole,nu exista o piata amenajata.Fabrica de mezeluri si cea de branzeturi au magazine proprii situate langa gara comunei.
Exista insa peste 20 crame care vand vin si palinca si ofera servicii tip bar sau chiar restaurant.Pivnitele sunt individuale si comune, legate de unele crame.Sunt 9 brutarii deschise.Uneori ele ofera si produse de patiserie.
Nu exista magazine de specialitate (confectii, electrocasnice,altele…) . In fiecare prima sambata din luna se organizeaza un targ de animale ,pe un teren din lunca Grucerului, acolo oferindu-se tot felul de bunuri de larg consum.
Sunt construite 15 pensiuni si se afla in planul de dezvoltare inca 11.Ele ofera acum 180 locuri de cazare.Turistii sunt atrasi de pitorescul si linistea zonei, aerul de munte, plimbarile pe lac si pescuitul sportiv.Aerul puternic ionizat este benefic celor cu afectiuni pulmonare si in sistemul nervos . Se va amenaja o partie de schi, o sala de sport, o piscina acoperita ci sauna.Interesul este de a atrage cat mai multi turisti.

Turism:

Productie vegetala Productie animala
CULTURA UM Prod. indiv. Asociatii Total ANIMALE UM Gospodarie Ferme Total
 Cereale  to  1600  2800  4400 Bovine  cap  2215  840  3055
 Plante tehnice  to  2  0  2 Porcine  cap  4200  26000  30200
 Legume  to  34  48  82 Ovine, caprine  cap  12  0  12
 Fructe  to  148  312  460 Cabaline  cap  88  24  112
 Plante medicinale  to  0  4  4 Pasari curte  cap  12  34  46
 Seminte / material saditor  to  1  48  49 Albine  familii  12  0  12
 Viticultura  to  56  340  396 Piscicultura  to  0  250 250 
 Tutun  to  0  0  0 Animale de blana  cap  540  0  540
 Flori  mii buc  50  140  190 Altele (struti)  cap  4  0  4
english versionSummary
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Custom Search
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se va specifica Denumirea comunei cu link spre pagina ei. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal

SUS
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 ***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com