Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
« Inapoi la judet Actualizat la: 07 Aug 2006 Azi este: 18 Apr 2024
Comuna Barna TITLU Barna

Comuna Barna - Judetul Timis

ASEZARE COMUNITATE ECONOMIE ADMINISTRATIE SPONSOR
Pozitia in judet
harta Barna
Nume: Barna
Tip: Comuna
Judet: Timis
Provincie: Banat
Zona relief: Deal
Suprafata: 7862 Ha
Locuitori: 1547
Anul atestarii: 1470
Alt nume:
Ziua localitatii:
Localitati infratite:
Stema
Stema comunei
Sate componente: Satele si numarul de locuitori:
BARNA - 348, BOTINESTI - 214,BOTESTI - 99 ,DRINOVA -222 ,JURESTI - 173,POGANESTI -291 ;SARAZANI - 200.
Cuvinte cheie:


ISTORIE

Istoricul asezarii:

Satele comunei Birna sunt atestate documentar in jurul anului 1470 ca fiind domenii ale boierului Bortun. Mai exist??? inca ruinele castelului din Sarazani si locuitorii satului inca mai povestesc de bogatiile pe care le avea acest boier


CULTURA

Cultura:

Traditii si obiceiuri:

Un obicei frumos si de mare traditie in Banat este   Ruga
Nu exista banatean sa nu fii auzit sau sa nu fii participat la vreo “ruga”.La noi in comuna, „Ruga” are o semnificatie aparte si este poate cea mai mare sarbatoare de peste an (dupa Paste si Craciun). Fiecare sat are stabilita o data fixa, (aceasta reprezentand hramul Bisericii din satul respectiv) cand se stie ca se tine ruga. La aceasta mare sarbatoare toata lumea se aduna intr-un anumit loc (de obicei prin preajma Bisericii sau a Caminului Cultural) si isi petrece cu muzica si dans ca la o nunta, diferenta fiind ca fiecare mananca la casa lui, cu rudele si familia.
 Participantii fiind atat locuitorii satului respectiv, cat si rudele, prietenii acestora, tinerii plecati in strainatate care se intorc in preajma acestei sarbatori, alti locuitori din satele vecine si toti cei care doresc sa se distreze si sa se simta bine.
O alta traditie este cinstirea eroilor de „Ziua Eroilor”.
In fiecare an, pe data de 9 mai se cinsteste memoria eroilor cazuti in razboaiele mondiale printr-o slujba de pomenire, urmata de o serbare campenesca organizata de Primarie, cu muzica, joc si voie buna, sarbatoare la care participa majoritatea tinerilor din comuna ??i din imprejurimi.

Personalitati si cetateni de onoare:

SERVICII PENTRU TINE
SERVICII SOCIALE

Invatamant:  

La centru de comuna exista o biblioteca comunala cu un numar mare de volume pe gustul tuturor, diponibil pentru toti cei care doresc sa citeasca o carte. De asemenea in colaborare cu scoala si biserica directorul de camin cultural desfasoara diferite activitati conform agendei cultural-sportive.
La acest capitol comuna Barna se remarca printr-o scoala mare si frumoasa, proaspat renovata printr-o finantare primita de la Banca Mondiala, Consiliul Judetean Timis si Consiliul Local Barna, scoala la care invata peste 250 de elevi din comuna si satele vecine. Elevii care studiaza la scoala din Barna, au sali de clasa moderne, laboratoare, teren de fotbal si beneficiaza de transport gratuit. Limbile moderne studiate sunt: engleza, franceza si limba ucrainiana.
Tot in aceasi cladire cu scoala se afla si Gradinita din Barna la care invata aproximativ 20 de copii din localitate. Este în studiu infiintarea unui centru informational in  incinta scolii.
Invatamantul mai e prezent cu inca o scoala generala cu clasele I-VIII in satul Poganesti unde invata aproximativ 50 de copii.
Alte scoli primare cu clasele I-IV la care copii invata sunt si in satele: Drinova, Juresti si Botinesti, in primele doua existand si gradinita.

Culte:

Populatia pe religii :
   -1194 ortodocsi; 4 romano-catolici; 2 greco-catolici; 111 crestini de ritm vechi;19 baptisti;128 penticostali;87 adventisti; 1 fara religie; 1 religie nedeclarata.

Sanatate:

Sport:

Timp liber:

n      La centru de comun??? exist??? o bibliotec??? comunal??? cu un numar mare de volume pe gustul tuturor, diponibile pentru toti cei care doresc sa citeasca o carte. Deasemenea în colaborare cu ??coala ??i biserica directorul de c???min cultural desf?????oar??? diferite activit?????i conform agendei cultural-sportive.

Diverse:

Date protectia mediului: Caracteristica zonei=ZONA NEPOLUATA! Nu exista activitati industriale poluante.

english versionSummary
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Custom Search
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se va specifica Denumirea comunei cu link spre pagina ei. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal

SUS
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 ***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com