Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
« Inapoi la judet Actualizat la: 18 Iul 2006 Azi este: 11 Iul 2020
Comuna Candesti TITLU Candesti

Comuna Candesti - Judetul Botosani

ASEZARE COMUNITATE ECONOMIE ADMINISTRATIE SPONSOR
Pozitia in judet
harta Candesti
Nume: Candesti
Tip: Comuna
Judet: Botosani
Provincie: Moldova
Zona relief: Deal
Suprafata: Ha
Locuitori: 2248
Anul atestarii: 1430
Alt nume:
Ziua localitatii: 15 august
Localitati infratite:
Stema
Stema comunei
Sate componente:
Cuvinte cheie:


ISTORIE

Istoricul asezarii:

       Referitor la istoricul satului Candesti in lucrarea ‘’Documente romanice historica’’ vol I anii 1384-1448 intocmita de C.Cihodaru , I.Caprosu si L.Simanschi , editura Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti 1975, satul Candesti apare intr-un extras de donatie din data de 7 iulie 1430 în timpul domniei lui Alexandru cel Bun ca fiind dat de catre domnul giupanul Stifu mentionandu-se urmatoarele ‘’Cu bunavoia boierilor nostri s-au dat giupanului Stifu s-au dat Serbanestii , pe Sariat ,si cu mori in Siriat, si …"Candesti, pe Siret, cu moara in Siret , intre Gramesti si Rogojesti., si mai jos de Calinesti. In aceeasi lucrare într-un extras din 1437 din 20 decembrie apare denumirea de sat Canditii pe raul Siret daruit lui Mihail de la Dorohoi.
 
        Lexiconul lui Nicu Filipescu – Dubau care a trait inainte de 1900 , relateaza pe scurt –cum sustine episcopul Melcirebac care a trait intre anii 1832-1892 in lucrarea sa ‘’Cronica usiilor ‘’ Candestiul si-ar trage obarsia numelui de la Toma Candea care a fost portarul Sucevei in timpul domniei lui Stefan cel Mare si consilier domnesc intr-un document din 11 mai 1463 numit ‘’ boier de credinta’’. In 1972 ziaru’’Clopotul ‘’din Botosani insereaza urmatoarele notite cu referire la istoricul satului Candesti:’’In anul 1480 septembrie 15 Stefan cel Mare da si intareste lui Duma Clucer ocina dreapta cumparatura panitei lui Nastea , fiica lui Petre Braiescu , satul Candesti, pe Siret , cumparat de Petre Braiescu care la randul sau la cumparat de la Steful Jumatate impreuna cu alt sat Lozna’’.
      Mai tarziu se pomeneste ca mosia Candesti a fost inchinata Manastirii Dobrovat din judetul Vaslui care la randul sau se afla inchinata Manastirilor grecesti de la’’SF. Angura’’.
      In anul 1775 cuprinsul Candestilor odata cu rapirea Bucovinei de Imperiul Hasburgic este taiat de la nord la sud de-a lungul paraului Molnita , in granita intre Moldova si Imperiul Austro-Ungar , pana in 1918 , partea ramasa Moldovei poarta numele de Candesti iar partea luata de austrieci poarta numele de Kindestie deci- Candesti .
     Despre obarsia numelui Kindesie , Nichenauzer (istoric austriac) spune ca ar deriva din turcescul ‘’Kendi’’=singur, izolat iar altii spun ca la origine ar fi vorba de un boier Kendi care este amintit intr-un document din anul 1463 . Ultimile afirmatii sunt din Izvoarele Austriece. Dupa 1859 si mai ales dupa Reforma Agrara din 1864 a lui Alexandru Ioan Cuza impartirea administrativa a teritoriului satului Candesti se facea in functie de limitele mosiilor proprietarilor, de interesele acestora . Asa se face ca partea cuprinsa intre raul Siret –Molnita adica localitatea Kindesi precum si localitatea Rogojesti revin familiei de boieri Flondor facand parte din Bucovina rapita de Imperiul Austro-Ungar .
      Cum aceasta mosie reclama mana de lucru familia boierului Flondor aduce muncitori agricoli din Galitia care apoi au devenit locuitorii satelor Candesti  si Rogojesti .
      Remarcam faptul ca de atunci si pana in prezent acestia convetuiesc impreuna cu romanii moldoveni fiind prezenti la toate marile momente ale istoriei neamului:
      La 1877 la Razboiul de Independenta participa patru barbati , la Primul Razboi mondial 80 de barbati , la al doilea Razboi Mondial 29 de barbati , cazand la datorie in total 61 de locuitori ai comunei.
    In actuala configuratie administrativ-teritoriala comuna Candesti a luat fiinta in anul 2003 conform Legii 344 /24 iunie .


CULTURA

Cultura:

Traditii si obiceiuri:

Personalitati si cetateni de onoare:

SERVICII PENTRU TINE
SERVICII SOCIALE

Invatamant: Scoala din Talpa

 

Structura unitatilor de invatamant


Scoala din Talpa

Culte: Biserica veche din Talpa

 

Despre culte in CandestiBiserica veche din Talpa

Sanatate:

Sport:

Timp liber:

Diverse:

Date protectia mediului:

english versionSummary
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Custom Search
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se va specifica Denumirea comunei cu link spre pagina ei. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal

SUS
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 ***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com