Nume: Model Tip: Comuna Judet: Alba Provincie: Transilvania Zona relief: Munte Suprafata: 3200 Ha Locuitori: 2616 Anul atestarii: 1014 Alt nume: Modhaus (germ.) Ziua localitatii: 10 aprilie Localitati infratite: St.Avold-Franta, infratire din 1998 si Weiss Modhaus din Germania din 2001.Au loc intalniri anuale cu reprezentanti din aceste localitati,vizitele fiind reciproce.
Stema
Sate componente: Trei sate formeaza comuna Model:
-Modelul de Sus-780 locuitori-in dreapta vaii
-Modelul de Jos- 1235 locuitori-stanga vaii, in "cazan"
-Grucesti-600 locuitori- spre sudul asezarii
Asezarea este atestata de la 1014 odata cu ridicarea turnului de sud de catre Voievodul Neljui care a hotarat si cantonarea unei armii in apararea defileului.Viata a fost deseori in primejdie in zona,atat de la migratorii din nord cat si mai tarziu in cursul razboaielor.Cine priveste ruina Turnului de Sud nu se poate desparti de cuvintele profesorului de istorie “parca toti cei ce s-au razboit aici n-au vrut altceva decat sa-l distruga”. Septembrie 1944 a fost o luna grea in al 2-lea razboi mondial pe aceste locuri.22 zile au durat luptele dintre armata romana si cea germana pana ce acestia au capitulat.Atunci a fost distrusa aproape in totalitate comuna.
Pe la 1800 se spune ca unul din generalii lui Napoleon a poposit aici.
Intre traditiile demne de prezentat este “jocul feciorului”. Fara nici o legatura cu cheful burlacilor de azi, traditia cere ca acel fecior care se va insura sa bea cate un pahar de vin cu toti prietenii lui in ziua dinaintea nuntii ,fara sa se-mbete.Are voie doar sa manance slanina,carne afumata de porc si curcan si sa bea vin.Si sunt unii care au si 200 de prieteni.
Obiceiul locului cere ca fiecare gospodarie sa aiba butea ei de vin si fiecare sa o vopseasca in dungi, o dunga la fiecare 10 ani vechime.
Ziua comunei,la 10 aprilie in fiecare an e legata de Ofranda primaverii,cand se merge la camp si-n vie si se stropeste pamantul cu vin.Este o procesiune condusa de preotul ortodox al comunei.
Personalitati si cetateni de onoare:
Scriitorul Eduard Romanu, autorul romanului “Destin pe jug” s-a nascut in comuna noastra.In galeria personalitatilor mai amintim pe campionul mondial Vasile Duru la haltere si pe actorul Mircea Batranu.
O singura scoala, de 8 ani este in Gruceru de Jos.Cladirea este veche,dotarea lasa mult de dorit.Primaria depune eforturi pentru a ridica scoala comunala ca nivel de prezenta si dotare.Profesorii ,cei mai multi ,fac naveta din orasul Noua Alba.Scoala are un teren de handbal.
Culte:
Biserica ortodoxa are cei mai multi enoriasi.Manastirea Gruceru si Biserica Sf.Gheorghe sunt ortodoxe. Protestantii sunt reprezentati in special de comunitatea maghiara.Locasul de cult este biserica Sf.Margareta.In mai mica masura sunt reprezentate si alte culte.
Sanatate:
In Gruceru de Sus functioneaza un camin pentru bolnavii de plamani ,sub tutela Ministerului Sanatatii.Din pacate dotarea acestuia este precara.
Exista o fundatie a vaduvelor de razboi numita “Era crestina” menita sa-i ajute pe cei ce au handicap locomotor.
Sport:
Sport-sport-sport
Avem echipa de fotbal-F.C.Model-in categoria speranta-judet.terenul este in lunca iar daca ploua nu se poate juca.Se mai practica pescuitul sportiv si turismul montan.
Timp liber:
Pescuit sportiv
Oferta comunala in domeniu petrecerii timpului liber,a recreerii, este formata din activitati de pescuit sportiv, plimbare cu barca, turism montan, calarie.In curand se va amenaja o pista de mountain-bike si una de schi pentru sporturile de iarna.
Diverse:Un proiect lansat de primarie prevede construirea unui centru medical de recuperare pentru sportivii de performanta. La inceput au fost cateva delegatii din Franta care au masurat calitatea mediului,apoi a aparut sugestia lor,oficialii locali au vazut un astfel de centru in Elvetia si acum au lansat proiectul.Prognoza este pentru transformarea comunei in centru turistic si de recuperare.
Date protectia mediului:
A existat pericolul transformarii vaii intr-un depozit de deseuri toxice,imediat dupa revolutia din 1989.Locuitorii s-au opus ,la fel fac si acum cand se opun deschiderii de exploatari miniere pentru metale rare si radioactive.
Exista o groapa de gunoi ecologica,construita in 2001 intr-o rapa ,departe de rau.Statie de tratare ape reziduale exista doar la fabrica de mobila.
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se va specifica Denumirea comunei cu link spre pagina ei. . Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! . Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! . Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto!
***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane.
***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz!
***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului!
***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii!
***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi!
***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne.
***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei;
***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.