Data: 09 Feb 2006
Participant: Dorel Toderas
Functia: Primar com.Maierus-Jud.Brasov
Comuna: Maierus, judetul Brasov Tema: Dezvoltare comunala
|
Vezi lista INTERVIURILOR
|
Comuna Maierus, jud.Brasov, situata pe DN13 (Brasov-Tg.Mures), 2700 locuitori, formata din 2 sate - Maierus si Arini, situate in stanga si drepta Oltului. Primarul, Dorel Toderas. Ne stim de cativa ani buni si ma bucur sa-l reintalnesc. Dupa inerenta perioada de placute amintiri, ii propun un interviu pentru Initiativa www.comune.ro si accepta cu placere. Un interviu pe tema “Dezvoltarii comunale”.
Rep. : E greu sa fii primar in Maierus?
D.Toderas : Cred ca peste tot sunt probleme, eu sunt la al doilea mandat, in 6 ani am avut multe de rezolvat. Nu poti spune ca e greu sau usor, te-ai angajat sa te ocupi de probleme si asta faci. Foarte important e sprijinul Consiliului Local si eu il am.
Rep. : Cum e comuna, cum a evoluat?
D.Toderas : Initial a fost o comuna saseasca, stiu bine pentru ca sunt de-aici, erau 55% nemti, acum daca mai sunt 5%. Avem un sat, Arini, peste Olt, intrat in Covasna. Suntem singurii cu o astfel de distributie. Restul comunelor se intind pana in Olt, nu trec pe malul drept. Ne leaga un vechi pod de lemn, cam paraginit.
Rep. : Bine, au plecat nemtii, cine a venit in loc?
D.Toderas : Diversi, dupa cum i-au manat vremurile si nevoile.
Rep. : Din ce-am vazut, sunt asfaltate drumurile prin toata comuna, aveti si varianta ocolitoare pentru DN13. Ce cheltuieli principale aveti la nivel de primarie?
D.Toderas : In principal ajutor social, aproape 5mld lei, si din acestia cam 80% merg la rromi. Apoi cam 4 mld lei merg in infrastructura si insist pentru rezolvarea problemelor legate de infrastructura. Acum dezvoltam planuri pentru realizarea retelei de apa potabila in Arini si studii pentru retelele de canalizare.
Rep. : Dar retea de cablu optic pentru telecomunicatii si internet?
D.Toderas : Se vor rezolva si astea. Initiativa particulara va conta din ce in ce mai mult.
Rep. : Care sunt veniturile principale din surse proprii?
D.Toderas : Comuna are in proprietate un bogat fond forestier (3000 hectare) in baza caruia facem licitatii pentru masa lemnoasa pe picior. Ne asiguram din sursa asta cam 4 mld lei. Nu uita ca noi avem paduri de foioase tari - fag, stejar. Asta-i principala sursa de venit. Ce mai avem deosebit este pasunea comunala, 700 ha, in regim de islaz comunal, neconcesionata.
Rep. : Ce-ti doresti cel mai mult sa realizezi in comuna, in mandatul asta? Ce n-ai reusit inca?
D.Toderas : Podul, am inceput sa am o obsesie cu podul peste Olt, exista studiu, exista deja proiect, pod solid de beton armat, nu sunt fonduri, cam 18 mld., scrie cu litere mari, poate apar solutii alternative de finantare. Acest pod va lega practic cele doua parti ale comunei, Maierus cu Arini dar si mai important, doua judete, Brasov si Covasna, accesul din DN13 spre Covasna. Acum, pe podul vechi de lemn ne mai descurcam cu masinile mici si carutele, dar in rest…Poate se supara Oltul rau de tot si ne lasa fara...
Rep. : Am sa scriu cu litere mari - FONDURI PENTRU POD. Am auzit in multe localitati acelasi tip de problema, podul rutier.
D.Toderas : Sunt mai multe probleme insa asta, cu podul, sta de ceva timp din lipsa de fonduri.
Rep. : In final, ce poti oferi deosebit in cadrul comunei, altceva decat lemn?
D.Toderas : Dezvoltam o zona de case de vacanta, la liziera padurii, aer curat, padure, parau - Valea Maierusului spre Padurea Bogatii. Initial am oferit 8ha, acum se va merge pana spre 20ha. Loturi de la 300mp la 1000mp. Apar deja interese, centru de echitatie, zone pentru alte sporturi. Am fost placut surprins sa constat ca si fosti sasi, plecati in Germania, doresc sa investeasca in case de vacanta. Zona curata si linistita, mare avantaj.
Rep. : Iti doresc succes, sper sa pot publica aceste realizari.
D.Toderas : Incercam. Multumim.
(T.O. - 8 febr 2006)
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal