Data: 30 Iul 2006
Participant: Constantin Birgauanu
Functia: Primar, comuna Crucea-jud.Suceava
Comuna: Crucea, judetul Suceava Tema: Veniturile la buget si infratirea
|
Vezi lista INTERVIURILOR
|
Situata pe valea Bistritei, in vestul judetului Suceava, la 35km de Vatra Dornei, comuna Crucea este caracteristica zonei montane a muntilor Stanisoarei. Dominanta este padurea de rasinoase. Are 15130 ha la 2357 locuitori. Tinutul Crucea este atestat din 1488 printr-un act de danie al lui Stefan cel Mare catre Manastirea Voronet. Numele de Crucea vine de la o cruce mare de lemn lasata de calugarii sihastrii care au poposit in tinut. Mentionata in scrierile lui Alexandru Vlahuta si Mihail Sadoveanu, Crucea este azi o comuna in care mineritul si padurea dau caracteristica locului.
Primarul Constantin Birgauanu, 48 ani, este la a doua legislatura. A fost electromecanic si salvator la Exploatarea miniera Crucea, apartinand de Compania Nationala a Uraniului. Am discutat mai multe aspecte ale vietii comunale si ale administratiei locale, insistand insa pe doua aspecte dominante, veniturile proprii si infratirea.
Rep. : - Cum de reusiti sa va acoperiti in intregime cheltuielile proprii? Ce are Crucea in plus fata de alte comune?
Constantin Birgauanu : - Resursele propii vin in cea mai mare parte de la Exploatarea miniera. Aceasta ne da posibilitatea acoperirii cheltuielilor proprii de administrare si punerii in practica a unor proiecte de dezvoltare.
Rep: - Ce relatie exista intre primarie si exploatarea miniera?
Constantin Birgauanu : - O relatie buna de colaborare. De altfel si eu am lucrat la mina, am fost electromecanic si salvator. Colaborarea asta e data pe de o parte prin aceea ca angajatii exploatarii miniere a uraniului sunt localnici, salariile sunt bune, iar pe de alta parte din taxele si impozitele platite primariei. Exista o comunicare foarte buna cu cei din conducerea Companiei Nationale a Uraniului.
Rep. : - Ce va permit aceste venituri?
Constantin Birgauanu : - Punerea la punct a infrastructurii in primul rand. In Crucea am asfaltat centrul comunei, am realizat instalatii de aductiune si distributie apa potabila, mai putin in doua catune din Chiril. Acum, din fonduri proprii de 2,2 mld lei vechi modernizam drumul comunal in satul Satu-Mare pe o structura de beton si ciment. Exista retele de televiziune prin cablu, telefonie, internet. Deci, dezvoltarea e pe mai multe planuri.
Rep. : - Ce n-ati reusit inca?
Constantin Birgauanu : - Sunt in diferite stadii mai multe proiecte. Ceea ce doresc este sa gasesc SOLUTIE DE FINANTARE PENTRU ASFALTAREA ULITELOR, DRUMURILOR COMUNALE SI SATESTI. Ele nu indeplinesc conditiile Sapard ca latime. De asemenea trebuie sa realizam canalizarea la nivel de comuna. Avem mai multe proiecte de pus in opera.
Rep. : - Ce alte lucrari ar mai trebui realizate si cui ii revin?
Constantin Birgauanu : - Lucrari de regularizare si consolidare maluri la paraul Hopainesti din satul Cojoci, asta o s-o rezolvam noi cumva la nivel local. Apoi ar fi Drumul judetean DJ175A la Manastirea Rarau si sper sa intervina Consiliul Judetean sa-l rezolve cat mai repede. Despre DN 17B ce sa mai spun, toata lumea se plange de gropile din asfalt. Nu stiu cand are de gand sa se ocupe Administratia Drumurilor de el. Noi am trecut prin fazele gropilor in asfalt prin toata tara, poate ne-am obisnuit, dar, va dati seama ce zic strainii cand vin in zona. Vin bucurosi sa viziteze manastirea sau alte obiective pe valea Bistritei si, aici, drumuri ca dupa bombardament.
Rep. : - As vrea sa revenim la subiectul veniturilor proprii. Ce venituri va aduce padurea?
Constantin Birgauanu : - Prea putine deocamdata, mult prea putin. Ele sunt in proprietatea Romsilva si in exploatarea Directiei Silvice Suceava. Mai nimic directionat spre noi. Din cate stiu, prin revendicare, cea mai mare parte din paduri vor intra in proprietatea Printului Paul de Romania, aproximativ 11000 ha.
Rep: - Ce va insemna pentru comuna transferul proprietatii ?
Constantin Birgauanu : - In primul rand cresterea veniturilor. Dupa intrarea in posesie se va plati impozit la hectarul de padure, impozit catre primaria comunei Crucea. Vom avea o noua sursa de venit in bugetul primariei. Normal ca vom avea si noi planuri de dezvoltare.
Rep. : - Printul Paul si-a manifestat cumva dorinta de a contribui si direct la dezvoltarea zonei?
Constantin Birgauanu : - Reprezentantii sai ne-au transmis intentia de a dezvolta in comuna noastra noi activitati in sfera productiei si conservarii fructelor de padure, a ciupercilor, prelucrarii superioare a lemnului. Ar fi spre binele locuitorilor sa apara noi locuri de munca si noi obiective, economice, turistice.
Rep. : - Unul din punctele discutiei noastre a fost Infratirea cu alte localitati. Am vazut la intrarea pe Aleea Primariei o placa ce atesta infratirea cu comuna Zoersel-Belgia. Apoi mi-ati prezentat documente privind infratirea, actele semnate si fotografii privind intalnirile. Infratirea are un caracter umanitar in primul rand si predomina schimburile culturale. Ce alte aspecte ne puteti releva?
Constantin Birgauanu : - Sunt mai multe aspecte. Sa luam pe rand.In primul rand, acolo exista corectitudine la orice nivel si lumea se respecta. Apoi, prin vizitele reciproce s-au invatat multe din ceea ce inseamna administratie locala. E drept ca au si alte legi dar administratia la ei e mult mai practica, mai directa iar autoritatea locala poate decide in foarte multe privinte directia de aplicare a anumitor reglementari. Printre multe altele, am vazut o decizie a autoritatilor privind nivelul de educatie in Zoersel. Astfel, primaria aloca fonduri de 180 euro/student si 50 euro/elev de liceu ca stimulent. Astfel elevii sunt mobilizati sa ajunga la un ridicat nivel de educatie. Si multe alte aspecte.
Rep. : - In afara schimburilor de informatii si vizitelor reciproce, ati beneficiat si de sprijin material de la primaria din Zoersel?
Constantin Birgauanu : - Da, in multe directii si spre multe obiective. Astfel, inlocuirea instalatiei electrice la scoala si la biserica s-a facut cu sprijinul lor, de asemenea dotarea cu instrumentar sanitar a dispensarului uman si a cabinetului stomatologic.
Rep. : - Le-ati solicitat aceasta contributie?
Constantin Birgauanu : - Nu, dar am fost bucurosi ca am primit-o. A fost dorinta lor de a ne sprijini sa rezolvam cat mai repede problemele. Au fost, au vazut si au decis. Asa au sprijinit si proiectul alimentarii cu apa potabila, prin materiale si financiar. E o colaborare deosebita. Noi ii primim cu recunoscuta ospitalitate romaneasca si suntem deschisi sugestiilor si propunerilor de colaborare. Apreciaza deosebit zona noastra montana si specificul culinar si folcloric.
Rep.: - Mai aveti si alte infratiri?
Constantin Birgauanu : - Satele Chiril si Cojoci sunt in relatie de prietenie si cooperare cu Moutier-Elvetia. Din Elvetia au fost sprijiniti cu centrala termica si sala de gradinita.
Rep.: - Ce altceva imi mai spuneti acum despre Crucea ?
Constantin Birgauanu : - Imi doresc o amenajare turistica in zona, poate pentru sporturi de iarna,poate pentru recuperare si ceea ce cred ca ar fi de mare efect, o amenajare a Bistritei de tip Acumulare Hidro. Sa vedem ce ne va da timpul.
***
Am promis primarului din Crucea raspunsuri la problemele ridicate si in masura primirii lor le vom publica in paginile noastre.
26 iulie 2006 – t.o.
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal