Data: 31 Iul 2006
Participant: Petru Biia,
Functia: Primar
Comuna: Poiana Teiului, judetul Neamt Tema: Oportunitate pentru turismul montan
|
Vezi lista INTERVIURILOR
|
Poiana Teiului-Interviu cu Petru Biia-primar
Situata pe cursul mediu al Bistritei, la varsarea in lacul Izvorul Muntelui, comuna Poiana Teiului este una din cele mai mari comune din judetul Neamt. Are aproximativ 27000 ha si 5200 locuitori in cele 1940 gospodarii. S-a format in 1968 prin unirea a doua comune - Calugareni si Galu. Este atestata din vremea lui Stefan cel Mare in 1496.
Poiana Teiului are in componenta 11 sate : Dreptu, Savinesti, Paraul Fagului, Galu, Ruseni, Poiana Teiului, Topoliceni, Roseni, Calugareni, Poiana Largului, Petru Voda. Este poarta de legatura rutiera intre Ardeal, Moldova si Bucovina.
Primarul Petru Biia este medic veterinar de profesie, aflat la a 2-a legislatura ca primar in Poiana Teiului. Discutia noastra s-a axat pe noua directie de dezvoltare locala, turismul.
Rep. : - O descriere sumara a comunei o facem noi de regula in prezentare. Doar elemente caracteristice privind asezarea, componenta si ceva date administrative. Elementele ce leaga aceasta structura trebuie sa vina de la dumneavoastra. Reprezentati cea mai mare comuna din Neamt?
Petru Biia : - Una din comunele mari, da, dar nu cea mai mare. Asa-s comunele montane, mai mari pentru ca au multa padure. Ati observat ca sunt patru drumuri ce leaga patru zone. Practic de la viaductul Poiana Largului, in comuna noastra, se deschid drumurile spre Vatra Dornei pe valea Bistritei, spre Piatra Neamt pe la Bicaz, spre Targu-Neamt si Suceava peste dealuri prin Pipirig si spre Toplita -Harghita pe valea Bistricioarei peste munti. Toate patru directiile pleaca din comuna noastra.
Rep. : - Cat de mult va ajuta pozitia geografica in gradul de dezvoltare locala? La ce nivel este Poiana Teiului acum, in special privind infrastructura?
Petru Biia : - Ar putea fi mult mai bine dar lucrurile se misca incet. In proportie de 80% am rezolvat problema aductiunii apei potabile. Urmeaza, asa cum e normal, rezolvarea problemei canalizarii. Ceea ce e specific zonei montane e imprastierea mare a gospodariilor. Unele sunt grupate cate doua - trei la kilometri distanta de restul localitatii. Nu poti rezolva o retea care sa includa in totalitate gospodariile din localitati, costurile ar fi mult prea mari. De aceea se incearca rezolvari locale, prin puturi si retea proprie. Si mai e un element caracteristic noua, aici, si despre care se vorbeste destul de putin. Avem iarna lunga, clima aspra si asta inseamna costuri mari. De aici incepem calculele, de la aceste costuri mari. In rest, racordarile la reteaua electrica sunt rezolvate si de asemenea exista retea telefonica si chiar internet.
Rep. : - Nu spun ca drumurile sunt groaznice, pe unele portiuni se poate circula lejer si fara probleme dar drumurile nationale sunt facute praf. Bunaoara, pe viaduct abia de poti circula. Un partener mi-a spus ca inadins e asa drumul ca sa se poata admira peisajul. Ce s-a intamplat?
Petru Biia : - Din pacate asta nu ne apartine, administratia drumurilor trebuie sa-si faca treaba. Avem multe reclamatii, noi ii contactam periodic, ei promit dar spun ca au un grafic de reparatii si modernizari si trebuie sa-si respecte planul asta. Pe de alta parte e vorba de ceea ce v-am spus, iarna aspra a locurilor duce la degradarea rapida a drumurilor.
Rep. : - In afara exploatarilor forestiere si productia lemnului, ce alte activitati economice mai sunt in zona?
Petru Biia : - Prea putine si limitate la servicii locale. Noi trebuie sa sprijinim dezvoltarea turismului in zona. Cred ca aici e cheia dezvoltarii.
Rep. : - In ce stadiu sunteti acum cu turismul, ce oferiti ca zona?
Petru Biia : - Turistii vinin zona Lacului de acumulare, la Poiana Largului. E o zona in plina dezvoltare de la lac la Masivul Ceahlau. Parte ne revine noua, in comuna. Zona de varsare a Bistritei in lac, Viaductul si Piatra Teiului. Aceasta ar fi prima zona turistica - zona lacului de acumulare si a viaductului. Exista cateva pensiuni in acest perimetru.Doar atat.
Zona 2 - zona Petru Voda, in special spre Manastirea Petru Voda - spre Hasca. Mergeti acolo, vin oameni din toata tara. Zona manastirii e foarte cautata si se va dezvolta, in special pentru turismul de weekend, case de vacanta si pensiuni.
Zona 3 - cursul Bistritei in comuna, de la Dreptu pana la varsarea in lac la Poiana Largului. Exista o amenajare hidro pe Bistrita. Se practica pescuitul sportiv si cam atat. Nu sunt amenajari de agrement, pensiuni, sporturi pe apa, sunt doar cateva pastravarii particulare. Aceasta vrem s-o dezvoltam. Deocamdata noi putem doar sprijini initiativele particulare.
O a patra directie ar fi zona montana pentru sporturi de iarna. Desi avem o iarna aspra in zona, versantii sunt impaduriti si feriti de curentii puternici de pe vale. De aceea sustin ca ar fi oportuna dezvoltarea amenajarilor pentru sporturile de iarna, in special schiul. Deocamdata nu exista nimic.
Rep. : - Aveti un plan de dezvoltare in privinta turismului?
Petru Biia : - Partial avem prins in planul general de dezvoltare al localitatii dar se lucreaza la un plan destinat dezvoltarii turismului in zona noastra. Si am certitudinea ca in timp vom realiza ceea ce ne-am propus.
Rep. : - Cum vedeti turismul de iarna? La ce amenajari concrete va referiti?
Petru Biia : - Avem munte, padure, Bistrita. Racordurile utilitatilor stricte, apa si energia electrica, nu ridica mari probleme. Se poate amenaja versantul pentru partii de schi, teleschi, cabana de start. Dupa primele investitii restul vor veni de la sine. Tot de turismul montan tine si recuperarea la munte. Aerul curat, nepoluat si padurea de brazi sunt favorizanti pentru acest proiect. Recuperarea poate fi medicala sau sportiva, de ce nu? Un centru de recuperare cere si baze sportive. Cam asta ar fi in mare tema proiectului nostru.
Rep. : - Ce-i oferiti investitorului care ar dori sa realizeze un astfel de proiect?
Petru Biia : - Intreg sprijinul nostru. Proiectele de anvergura care creeaza si locuri de munca vor avea in intregime sprijinul nostru.
***
28 iulie 2006 – t.o.
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal