Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
www.comune.ro - Pagini comunale | Interviu cu Apalaghitei Dorinel

   Interviu cu Apalaghitei Dorinel

Data: 14 Noi 2006
Participant: Apalaghitei Dorinel
Functia: Primar
Comuna: Farcasa, judetul Neamt
Tema: Farcasa-NT-case de vacanta
Vezi lista INTERVIURILOR
Cuvinte cheie:

Farcasa este o comuna medie ca suprafata- 10000ha -si populatie -3300 locuitori-si este situata pe cursul Bistritei, in apropierea granitei cu judetul Suceava, pe soseaua Vatra Dornei-Piatra Neamt ,la 20km de Lacul Izvorul Muntelui. Are in componenta 5 sate: Farcasa, Stejaru, Busnei, Frumosu si Popesti.

 

Primarul Apalaghitei Dorinel este la al 2-lea mandat.Fiind de profesie medic veterinar discutia incepe cu  zootehnia.

 

Primar Apalaghitei Dorinel 

Rep: - Farcasa este situata intr-o zona de clima protejata de viscole si geruri mari,asta datorita Vaii Bistritei.Inseamna ca zootehnia este favorizata ?

Apalaghitei Dorinel  : - Asa ar trebui sa fie daca am avea elementul numit pasunea de langa sat. Din pacate lipseste.Zona este deosebit de buna pentru  cresterea animalelor dar faptul ca animalele sunt duse pe pasuni montane, fara posibilitatea colectarii ritmice,zilnice, impiedica dezvoltarea sectorului. Productia de lactate se face la stana si este o activitate strict individuala. Faptul ca nu se poate colecta laptele zilnic duce insa la reducerea septelului.

Rep: - Aveti  solutie  ca sa rezolvati aceasta ?

Apalaghitei Dorinel:-Din pacate nu putem face pasune la marginea satului.Asta e. Exista insa o initiativa a Asociatiei Producatorilor Montani-Farcasa, de realizare a produselor traditionale din lactate si carne pentru piata interna si ,de ce nu, si cea externa.Aceasta e o activitate care are sprijinul primariei si speram sa rezolvam macar scaderea septelului in zona.

Rep :- O sa revenim asupra subiectului odata cu primele rezultate. Spuneti-mi cum va descurcati cu bugetul ?

Apalaghitei Dorinel:-Din taxe si impozite acoperim cam 2 luni pe an,restul de la Consiliul Judetean.S-au restituit 1860 ha padure catre particulari si peste 2500 ha padure catre urmasii printului Sturdza. In administrarea primariei au ramas 100 ha padure si concesionarea islazului si a pasunii montane.Incercam sa rezolvam cu forte proprii ceea ce se poate.

Rep:- Ce-ati reusit in domeniul investitiilor in utilitati ?

Apalaghitei Dorinel:- Ansamblul de cladiri ce-l vedeti ridicat este destinat Bibliotecii comunale cu sala de lectura, Dispensarului uman si Dispensarului veterinar. In comuna exista retea de fibra optica pentru telefonie si internet. Avem un sat Frumosu cu reteaua de apa potabila aproape gata. Lucrari sunt si in celelalte sate,in etape vom realiza nivelul de utilitati propus, inclusiv asfaltarea drumurilor comunale interne.

Rep:- In ce domeniu credeti ca puteti aduce investitori in zona ? De ce in toata zona se vorbeste despre casele de vacanta de la Farcasa?

Apalaghitei Dorinel:- Sunt initiative particulare, aici primaria nu are nici un amestec. Oamenii sunt atrasi de linistea locului, de faptul ca e o zona ferita de vanturi puternice, exista apa , retea electrica, accesul e destul de usor din Drumul National.

Rep :- Aveti un plan de dezvoltare in privinta turismului ?

Apalaghitei Dorinel:-Asta e un turism tipic de weekend,oamenii folosesc casele de vacanta in weekend sau concedii.Vin de la Iasi si Suceava. Repet, este o initiativa particulara in zona iar primaria nu poate decat sa salute asa ceva si sa sprijine cu autorizatiile necesare.Tot o activitate particulara este si amenajarea unei partii de schi. Incet-incet se dezvolta zona. Dar toate aceste activitati si investitii sunt particulare. Administratia locala sprijina ideea unui sat de vacanta dar nu are nici teren si nici in obiectiv sa finanteze asa ceva.

 

***

9 nov 2006 –t.o.


PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 ***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com