Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
www.comune.ro - Pagini comunale | Interviu cu Gheorghe Apopei

   Interviu cu Gheorghe Apopei

Data: 20 Mar 2006
Participant: Gheorghe Apopei
Functia: Primar com.Baia-Jud.Suceava
Comuna: Baia, judetul Suceava
Tema: Prima capitala
Vezi lista INTERVIURILOR
Cuvinte cheie:

 

Apopei Gheorghe, 62 ani, economist

Comuna Baia, situata in partea de sud a judetului Suceava, pe cursul raului Moldova, are in componenta sa doua sate: Baia si Bogata. Comuna este legata prin DJ209H de DN2, E85 in apropiere de Falticeni. Fosta cetate de scaun a Moldovei in perioada 1359-1365 sub domnia lui Bogdan I, comuna are o populatie de 7200 de locuitori si are o dispunere tipic oraseneasca. Stam de vorba cu dl.Apopei Gheorghe, primarul comunei, intr-o zi de luni, extrem de aglomerata.

Rep. : De unde numele de Baia?

Apopei Gheorghe : Se spala aur in albia Moldovei, era o “baie”, asa e termenul general pentru exploatare. De-aici s-a-naltat Moldova, a fost prima capitala. Sunt doua sate cu nume sugestive, Baia si Bogata. Observati ca Baia are dispunere de oras, cu intersectii si strazi laterale.

Rep. : E o aglomeratie tipic urbana, 7200 locuitori. Cum va impacati cu administrarea?

Apopei Gheorghe : Lucrez in administratia publica din 1970, am fost primar, secretar de primarie, apoi din nou primar. De profesie sunt economist. Poate mi-e mai usor in administrare ca stiu sa fac si gestiune. Probleme sunt si trebuie rezolvate, in 2005 am distribuit 6 miliarde lei pe ajutorul social.

Rep. : Totusi, Baia a fost prima capitala a Moldovei, nu trebuia sa fiti mai sus ca dezvoltare?

Apopei Gheorghe : Lume multa, pamant putin, trebuie sa rezolvam dezvoltarea din alte surse. Agricultura e limitata de cat pamant ai. Oamenii erau cunoscuti ca dogari dar si asta e un mestesug pe cale de disparitie. Si apropos de istorie, “Nu traiesti pe ce-a fost ci traiesti pe ce este”. Incercam sa dezvoltam zona.

Rep. : Pe ce resurse locale?

Apopei Gheorghe : S-a mai exploatat gaz metan in zona, s-au reluat forarile in zona Bogata. Ce se mai gaseste la noi? Pentru mica industrie oferim toate utilitatile. Acum lucram la reteaua de canalizare si la extinderea retelei de gaz metan. Mana de lucru ieftina este un atu important, plus traditia in industria textila si a confectiilor. Sprijinim initiativele de dezvoltare a activitatilor de mica industrie.

Rep. : Care sunt principalele proiecte pe care le veti desfasura pe viitor?

Apopei Gheorghe : In primul rand se vor face racorduri la gaz metan incepand cu vara lui 2006. De asemenea dorim sa ducem la bun sfarsit proiectul pentru groapa ecologica de gunoi din zona. Cu  fonduri primite de la Banca Mondiala s-a construit scoala din Bogata, avand clasele I-IV, iar acum dorim sa contruim si o sala de sport. Doua proiecte de anvergura sunt pentru protectia mediului - groapa ecologica si statia de tratare ape menajere. Prin aceasta statie se inchide circuitul retea apa potabila - canalizare - statia tratare - raul Moldova. O statie complet automatizata. O realizare de exceptie.

La capitolul investitii mai mentionati si cladirea noua a primariei.

Rep. : Ce credeti ca ar mai trebui imbunatatit in zona, astfel incat sa atraga cat mai multi turisti?

Apopei Gheorghe : O idee buna ar fi amenajarea unei partii de schi, sau a unui traseu pentru schi fond, deoarece este o zona foarte buna din aceste puncte de vedere, si eu cred ca astfel din ce in ce mai multi turisti vor veni la noi. Amenajarea raului Moldova ar mai fi o posibilitate. Mai am un proiect de prezentare a istoriei Baii, deocamdata avem ceva expus in Biblioteca comunala. Trebuie sa reusim sa formam un punct de informare istorica.

Rep. : De ce se opreste asfaltul in centru?

Apopei Gheorghe : Amenajarea strazilor va incepe anul asta, nu le vom asfalta ci le vom betona ca iesim mai ieftin la intretinere anii urmatori. In toamna veti vedea toate aceste noi realizari.

Ne despartim in termeni amicali, primarul fiind inconjurat de un grup de localnici cu problemele lor personale.(T.O.)


PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 







***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com