Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
www.comune.ro - Pagini comunale | Interviu cu Margareta Vamanu

   Interviu cu Margareta Vamanu

Data: 24 Mar 2006
Participant: Margareta Vamanu
Functia: Primar com.Frumusica-jud.Botosani
Comuna: Frumusica, judetul Botosani
Tema: Frumoasa comuna
Vezi lista INTERVIURILOR
Cuvinte cheie:

Frumusica - o comuna situata in sudul Botosanilor la granita cu judetul Iasi. Formata din 6 sate - Frumusica, Storesti, Sindreni, Vladeni, Radeni, Boscoteni - Frumusica are 6890 locuitori si se intinde pe 8829 ha din care 20 ha iazuri. O comuna bogata si frumoasa, asa cum ne spune primarul, doamna Margareta Vamanu. Un primar care impune prin tinuta si stil, se vede ca provine din invatamant. Suntem intr-o capricioasa zi de primavara, 24 martie, dupa o furtuna de zapada. Discutam despre femeia - primar  in zilele noastre, despre realizari si dorinte.

Rep. : Doamna Vamanu, primarul are o functie si de reprezentare si de administrare a comunei. Ce avantaj aveti prin faptul ca sunteti femeie si ca de profesie sunteti invatatoare?

Margareta Vamanu : De 26 ani sunt invatatoare, ma stie toata lumea,  va dati seama cate generatii de elevi au fost formati de mine in ciclul primar. Avantaje? Faptul ca stiu sa ma fac ascultata, ca n-am ridicat vreodata tonul si stiu sa creez o atmosfera placuta de lucru. N-am fost vreodata agresata verbal. Nu ma depasesc greutatile si necazurile pentru ca stiu sigur ca trec peste ele.

Rep. : Si cu cei care sunt recalcitranti, ce faceti?

Margareta Vamanu : Nu-i pun la colt, sa stiti asta. Eu spun ca vorba spusa clar rezolva multe. E important sa le explici oamenilor ceea ce nu inteleg.

Rep. : De ce-i spune comunei Frumusica?

Margareta Vamanu : Pentru ca-i cea mai frumoasa comuna din Moldova, are dealuri cu paduri, livezi, vie si campii. Are iazuri, paradisul  pescarilor. Si mai are ceva, fete frumoase. Cele mai frumoase fete. Daca o sa-ntrebati prin Iasi o fata frumoasa de unde e, o sa va spuna ca-i din Frumusica. De fapt se spune ca Stefan cel Mare venea des in Vladeni la han unde hangita-i era iubita.

Rep. : Ce mai are Frumusica?

Margareta Vamanu : Trebuie sa veniti dupa ce da iarba, sa iesim din iarna asta. Atunci veti avea ce filma, cimitirul uriasilor, masa talharilor la Tancusa, manastirea - Schitul Bals, padure, iazuri, livezi. Suntem primii producatori de cirese din zona. Producem porumb, grau, sfecla, floarea soarelui, sunt crescatori de animale in zona.

Rep. : Am trecut peste podul preotesei, oamenii spun ca sunt doua poduri ale preotesei, de ce asta?

Margareta Vamanu : Sunt primar, invatatoare dar si preoteasa. De fapt cred ca invatamantul primar e strict legat de biserica. Asa era si-nainte si forma o morala sanatoasa. Este vorba despre doua poduri betonate, facute cu fonduri de la Banca Mondiala.

Rep. : Ce alte realizari aveti?

Margareta Vamanu : Drumurile ce  leaga satele de centrul comunal au fost pietruite in 2005. Au fost construite 4 scoli noi in satele comunei, scoli incalzite cu lemne sau electric iar doua dintre ele sunt racordate la internet  prin retea proprie. Primaria am dotat-o cu aparatura prin fonduri PHARE. Am reusit o prima masura in protectia mediului,  colectarea PETurilor  pentru reciclare.

Rep. : Despre proiecte, pentru anul 2006 si cei ce urmeaza dupa integrare?

Margareta Vamanu : Vom forma un CENTRU DE INFORMARE PENTRU INTEGRAREA EUROPEANA, INFO-CENTER - unde oamenii se pot informa asupra legislatiei europene si asupra posibilitatilor de finantare si sprijinire a activitatilor agricole. De acest centru se ocupa doamna Ana Radeanu - inginer agronom si profesor. INFO-CENTER va deservi si localitatile din jur, Flamanzi, Prajeni, Copalau. Mai avem in proiect alimentarea cu gaz-metan, apa potabila si canalizare. Pentru prevenirea inzapezirilor vom taia malurile drumurilor si vom planta pomi fructiferi.

Rep. : Ca dorinta expresa a primarului, ce va doriti?

Margareta Vamanu : Doua investitii, un nou dispensar si o baie comunala.

Rep. : Oferiti ceva investitorilor. Cu ce-i atrageti?

Margareta Vamanu : Cariere de piatra, padure de foioase. Vrem sa concesionam luciul de apa pentru agroturism. Incepem cateva actiuni pentru dezvoltarea turismului. Vom organiza Festivalul Branzei  si alte actiuni culturale in cursul anului. Va astept cand va fi totul verde-n jur.  Frumusica va deveni si mai frumoasa.

 ***

(Mihail Hrib - corespondent Moldova)


PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 ***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com