Data: 18 Apr 2006
Participant: Ion Neacsu
Functia: Primar com.Branesti-Jud.Dambovita
Comuna: Branesti, judetul Dambovita Tema: Prima industrie textila
|
Vezi lista INTERVIURILOR
|
Am vizitat comuna Branesti din Dambovita ca urmare a invitatiei consilierului local Mirel Costache. Ajunsi la primarie am discutat cu primarul Ion Neacsu, si detalii de dezvoltare cu viceprimarul Stirbu Catalin Cristian. Situata in partea de nord a judetului Dambovita, pe cursul raului Ialomita, in apropiere de Pucioasa, comuna Branesti are in componenta sa doua sate: Branesti si Priboiu. Se ajunge usor cu masina pe DN71, la 20km de Targoviste si la 40km de Sinaia. O comuna cu un istoric si o evolutie extrem de interesante.
Rep. : De cand e atestat Branestiul?
Ion Neacsu : Din vremea Basarabilor, secolul XIV, exista documente care atesta ca un boier Dragomir avea mosie in Branesti. Aici n-au fost iobagi, au fost mosneni - oameni liberi. Poate de aceea zona are un puternic accent liberal.
Rep. : Cat de mare e comuna Branesti?
Ion Neacsu : Avem doua sate, Branesti si Priboiu, 4250 locuitori in total, pe aproape 2000 ha. Avem o istorie interesanta care a lasat urme in prezenta noastra de azi. Seamana cu istoria Romaniei. Basarabia noastra se numea satul Scarlenta, langa Pucioasa. A fost bun, ni s-a luat. Pana in 1955 eram comuna Branesti cu 3 sate. Apoi, Scarlenta s-a luat.
Rep. : Ce comoara era in Scarlenta?
Ion Neacsu : Aici a fost initiativa boierului Stan Rizescu. El a infiintat aici Prima tesatorie de bumbac in 1885. Primul razboi mecanic de facut bumbac si prima filatura de in si canepa. Sa vedeti ce-a insemnat aceasta initiativa. Se nastea industria romaneasca. Si la noi in Branesti se infiinteaza toate acestea. Nasterea unei industrii care in razboaiele mondiale a furnizat materiale si uniforme pentru ostirea romana. Se stia peste tot de Branesti. Daca a fost industrie a fost si baie publica, si cinematograf - al doilea dupa Bucuresti, si Scoala noua si chiar o banca. La inaugurarea Scolii noi au fost in 1909 regele Carol I cu ministrul educatiei Spiru Haret si marele George Enescu. Personalitatile tarii au vizitat Branestii.
Rep. : Cand s-a produs ruptura in comuna?
Ion Neacsu : In 1955, comunistii au rupt Scarlenta impreuna cu Intreprinderile Bucegi si Trainica facute de familia Rizescu si le-au mutat la Pucioasa. Apoi noi am devenit comuna impreuna cu Vulcana - Pandele. Ne-am rupt in 2002 si-am reformat comuna Branesti, pe baza unui protocol in care s-a specificat ca “ cele doua comune vor reveni la granitele istorice, altfel Hotararea devine nula”. Aici e paradoxul, noi n-am revenit la granitele istorice ca n-am primit Scarlenta inapoi dar...suntem doua comune acum.
Rep. : Cum o sa rezolvati asta?
Ion Neacsu : Va mai dura ceva timp. Ca in toate actiunile avem sprijinul Consiliului Judetean Dambovita. La initiativa si cu sprijinul Consiliului a renascut si corul “Cantarea Branesteana” cu peste 60 persoane.
Rep. : As vrea sa revenim la prezent.Cu ce se ocupa oamenii in Branesti?
Ion Neacsu : Nu avem un specific anume ca activitate, pamant e putin, oamenii se ocupa cu cresterea animalelor si cultura plantelor. Dar asta in timpul liber, cei mai multi lucreaza in Targoviste, Pucioasa, Fieni. Fac naveta. De mai bine de 125 ani se lucreaza in fabricile din zona.
Rep. : Ce obiective aveti?Ce oferiti unui investitor?
Catalin Stirbu, viceprimar : S-a reabilitat sistemul de alimentare cu apa potabila in comuna. Am fost obligati sa-l refacem ca urmare a unor deficiente in faza initiala. Acum e in regula. Avem alimentarea din 2 bazine de 600mc. Multe alte proiecte sunt in stadii de analiza date sau chiar in studii de fezabilitate. Avem si retea de fibra optica in Branesti.
Rep. : Ce-i oferiti celui care doreste sa investeasca intr-un atelier sau o fabrica?
Catalin Stirbu, viceprimar : Fosta cazarma transformata in Parc Industrial, cu hale si toate facilitatile ca utilitati. Ar mai fi posibilitatea exploatarii apei sarate de subsol, asta daca ar veni cineva sa se ocupe de studii si de restul. Avem si cale ferata in zona. Cine doreste sa investeasca aici e binevenit si are sprijinul nostru.
Aceasta ar fi o prima incursiune in Branesti. Am promis sa revenim si sa prezentam cum evolueaza situatia.
(18 apr2006 - Branesti - t.o.)
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal