Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
www.comune.ro - Pagini comunale | Interviu cu Dorin Birdean

   Interviu cu Dorin Birdean

Data: 02 Iun 2006
Participant: Dorin Birdean
Functia: Primar com.Checea-Jud.Timis
Comuna: Checea, judetul Timis
Tema: La granita cu sarbii
Vezi lista INTERVIURILOR
Cuvinte cheie:

   Comuna Checea, Timis, este situata in apropierea granitei cu sarbii, zona Jimboliei. Are un aspect specific campiei banatene, dezvoltata circular fata de biserica, o biserica cu totul deosebita, cu un interior cat o catedrala, de o frumusete rara. Avand hramul “Pogorarea Sfantului Duh” - Rusaliile - ridicata la 1856, Biserica are de la 1905 vitraliile cu tricolorul romanesc. In jurul bisericii, amenajarea sub forma unui parc adaposteste, intre copaci si tufe de flori, monumente ale eroilor din cele doua razboaie mondiale, ale deportatilor in Baragan in regimul comunist si un monument pentru evreii deportati in al 2-lea razboi mondial. Cum spune parintele Gheorghe Cucu, un loc al pacii. Am mai descoperit in Checea un teren de sport al scolii, de peste un hectar, cu terenuri de baschet si de handbal amenajate. Si, ca un fapt deosebit, o masina de pompieri donata pentru Brigada mobila de pompieri de catre o fundatie din Germania numita “Siguranta pentru copiii din Romania”.
Primarul, Dorin Birdean, 44 ani, de meserie electromecanic Tc, este la al 3-lea mandat. Stilul banatean este inconfundabil, fata de situatiile ivite spune ”Om face-o si p-asta”. 

Rep. :
Vad o comuna compacta, o asezare tipica campiei banatene.
Dorin Birdean : Asa-i zona noastra, pamanturi foarte bune, agricultura dezvoltata. Avem 5707 ha teren la 2100 locuitori. Se cultiva in principal cereale, porumb si grau, dar si legume. Agricultura e mixta, cereale si cresterea animalelor, vite si porci. E o zona de pamant bun si oameni harnici.
Rep. : Sunteti la granita cu sarbii, cum se reflecta in viata comunei aceasta vecinatate?
Dorin Birdean : In comuna sunt majoritatea romani dar si sarbi, croati, rromi, maghiari. Se munceste mult, agricultura nu-ti da timp de pierdut. Sunt doua asociatii agricole care exploateaza cam 4000 ha pamant de la particulari. Schimburile comerciale si bunavecinatatea cu sarbii se mentin.
Rep. : Cum se face ca sunteti la al 3-lea mandat de primar desi Checea e o comuna noua?
Dorin Birdean : Pana in 1968, Checea a fost comuna, apoi a devenit sat apartinator de comuna Cenei pana in 2004 cand, in baza Legii 84/2004, s-a organizat un referendum local si am redevenit comuna. Deci Checea e comuna noua din 2004. In perioada 1996-2004 am fost primar de Cenei, 2 mandate.Acum sunt la al 3-lea mandat, in Checea.
Rep. : E o ruptura datorata orgoliilor? Ati rezolvat ceva prin asta?
Dorin Birdean : Nu poate fi vorba de asta, ceea ce am avut in vedere a fost dezvoltarea locala. Acum altfel gestionam fondurile pentru dezvoltare. Iar dovada ca noi cautam solutii comune dezvoltarii zonei este Asociatia Banat-Ripensis, asociatie in care Jimbolia si 10 comune limitrofe adopta o conduita si un program comun de dezvoltare locala. 
Rep. : O sa promovam in pagini comunale activitatea asociatiei in cadrul Initiativelor. Sa revenim la Checea. Terenul, ca forma de proprietate, in ce masura e rezolvat?
Dorin Birdean : Mai sunt de rezolvat cam 200 hectare. Procentual inseamna 3%. E putin fata de ce a fost dar imi doresc sa rezolv cat mai repede aceasta situatie.
Rep. : In privinta infrastructurii, in ce stadiu sunteti acum?
Dorin Birdean : Soseaua ce leaga Timisoara de Jimbolia, cu trecere pe la noi, DC215, e asfaltata. Din 27 km de strazi, avem 1km asfalt si 7 km pietruit din care 4km i-am facut in perioada 2004-2006. Restul sunt drumuri de pamant. Ceea ce incercam noi sa facem in privinta drumurilor e sa le pietruim. Costurile nu-s chiar mici pentru ca piatra trebuie adusa de departe, noi nu avem in zona. Avem retea de apa potabila la care sunt racordate cam 60% din gospodarii. Nu avem inca o retea de canalizare si nici de tratare ape menajere. Alte utilitati existente sunt retelele de curenti slabi pentru TV cablu, telefonie, internet.
Rep. : Ce proiecte aveti si ce oferiti celor ce doresc sa investeasca in zona?
Dorin Birdean : Suntem interesati de proiecte si finantari pentru “preluarea surplusului de umiditate din sol” si “retele canalizare si statie tratare ape menajere”. Primaria ar putea concesiona teren pentru cei ce doresc sa investeasca in zona. Avem utilitati – apa, energie electrica - accesul auto este usor iar mana de lucru ieftina si in primul rand calificata. Si, va spun ca m-as bucura sa se reia exploatarea nisipului argilos si fabricarea caramizilor de teracota - erau caracteristice zonei. Oricum, materia prima permite realizarea caramizilor refractare.
Rep. : Multe proiecte, destule cheltuieli - drumuri, canalizare, tratare ape, ajutor social. Cum reglati bugetul local?
Dorin Birdean : Avem sprijinul Consiliului Judetean Timis, altfel ar fi extrem de dificil.
Rep. : Aveti o zi a comunei?
Dorin Birdean : De Rusalii, pe 11 iunie, este Ruga Satului. O procesiune ortodoxa, specifica Banatului, organizata cu sprijinul si sub semnul Bisericii. Este o Rugaciune colectiva pentru bunastare si ferire de primejdii. Dupa amiaza, la ora 17 are loc taierea colacului iar lumea-si petrece apoi cu cantec, mancare si bautura.

 ***
Vom reveni in Checea atunci cand drumurile ne vor indrepta intr-acolo sau cand vom realiza materialele pentru prezentarea Asociatiei Banat - Ripensis.
(T.O. - 2 iunie 2006)
 

PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 ***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com