Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
www.comune.ro - Pagini comunale | Interviu cu Ion Nichifor

   Interviu cu Ion Nichifor

Data: 24 Iul 2006
Participant: Ion Nichifor
Functia: Primar, com.Draganesti-Jud.Neamt
Comuna: Draganesti, judetul Neamt
Tema: Zootehnia si pretul laptelui
Vezi lista INTERVIURILOR
Cuvinte cheie:

Zootehnia si pretul laptelui

Comuna Draganesti, situata la granita judetului Neamt cu Suceava, a fost reinfiintata dupa 38 ani, in 2004, din comuna Brusturi - Draganesti. Asa au vrut localnicii. O administrare cu o mai buna distribuire a fondurilor alocate dezvoltarii locale. Din soseaua Targu-Neamt – Suceava, DN15C, ajungi in comuna Brusturi si printr-un drum judetean, DJ155B, in comuna Draganesti. Formata din patru sate, Draganesti, Soimaresti, Rasca si Ortesti intr-o zona de deal cu solul de o foarte buna calitate, comuna Draganesti s-a facut cunoscuta prin culturile record de porumb si cartofi precum si prin cresterea vitelor.
Primarul Ion Nichifor este agronom de profesie si evident ca pe langa dezvoltarea locala la nivel de infrastructura, s-au abordat mai multe teme din exploatarea agricola a zonei. Interesul pentru acest domeniu e manifestat din plin la nivel de Primarie, si viceprimarul Vasile Andries care mi-a prezentat comuna insista pe aceleasi probleme.
 
Rep. : - Ce a insemnat reinfiintarea comunei Draganesti?
Ion Nichifor : - Sa stiti ca initiativa au avut-o locuitorii fostei comune Draganesti, cea desfiintata in 1968. Am reinfiintat administratia locala, in cladirea actuala a Primariei. Urmeaza sa preluam o cladire si sa amenajam cum se cuvine postul de politie rurala si  circa sanitar-veterinara. De asemenea vrem sa construim un dispensar nou.
Rep. : - Am venit din drumul national, din Brusturi, din pacate asfaltul se termina la intrarea in comuna. De ce situatia asta?
Ion Nichifor : - Exista un plan de dezvoltare locala, intr-o prima etapa de investitii in infrastructura se va asfalta DJ155B din Draganesti pana la DN15C. Ce am reusit sa facem pana acum a fost sa pietruim toate drumurile din comuna. De altfel ati vazut ca desi nu avem astfalt totusi noi nu avem nici gropi.
(Am recunoscut, intr-adevar, ca drumurile, desi doar pietruite, sunt bine facute).
Rep. : - La nivel de infrastructura, altceva decat drumurile, cum stati?
Ion Nichifor : - Toate gospodariile sunt racordate la reteaua electrica, in privinta asta nu sunt probleme. Reteaua de apa potabila si canalizarea sunt in plan. Stam bine la capitolul televiziune prin cablu, chiar si telefonie dar fara internet. Facem demersuri sa le rezolvam. Ar fi bine sa se poata rezolva toate odata dar realitatea e alta. Avem sprijinul Consiliului Judetean si in cativa ani vom pune la punct toata infrastructura.
Rep. : - Ce se produce in Draganesti?
Ion Nichifor : - Solul este de o calitate deosebita, cel mai bun din intreaga zona, de aici si productiile record la porumb si cartofi. Nu stiu cine ne-ar putea egala la productivitate. Ceea ce insa e caracteristic comunei, este cresterea vitelor. Deocamdata sunt in medie 2-3 vaci de gospodarie dar tendinta e de crestere inspre 4-6. Toate in gospodarii individuale. Sunt vaci de lapte si de carne, rasa bruna. Iar laptele este de o calitate foarte buna, intre 3,5-4,5% grasime. Calitatea asta a laptelui vine de la faptul ca nutretul este bogat in lucerna si trifoi iar islazul, ca de altfel  intreaga zona este nepoluat. La noi  terenurile nu se trateaza cu chimicale.
Rep. : - Inseamna ca oamenii se descurca foarte bine, la asemenea productii. Trebuie sa iti doresti sa fi agricultor aici, in Draganesti, nu?
Ion Nichifor : - Din pacate lucrurile nu stau chiar asa. Se produce un lapte de-o calitate superioara la noi, iar pretul de achizitie este de 5,000 - 6,000 lei/litru, adica 50 - 60 bani noi.
Rep. : - Cum sa fie asta, e 20,000 lei un pet de apa plata, adica 10,000 lei litru de apa, 1 leu nou.
Inseamna ca un litru de apa are acelasi pret cu doi litri de lapte?
Ion Nichifor : - Da domnule, asta-i realitatea si nu face nimeni nimic sa se reglementeze cumva. Vorbim de ajutoare in agricultura si ne batem joc de fapt de ceea ce se produce. Si uite-asa sunt legate una de alta, dac-as reusi sa asfaltez mai repede, poate ar veni cineva sa investeasca aici in industrializarea laptelui. Altfel ar fi atunci dezvoltarea noastra.
Rep. : - Subventia in agricultura rezolva cat de cat problemele localnicilor?
Ion Nichifor : - Da, atunci cand ajunge. Am vazut ca s-a ajuns in situatia sa arzi porumbul, sa-l folosesti drept combustibil. Daca noi avem potential agricol atunci el trebuie pus in valoare, sprijinit. Asa s-ar intoarce si cei plecati la munca in Spania si Italia.
Rep. : - Ce alte oportunitati de investitii sunt in comuna?
Ion Nichifor : - De baza raman investitiile in zootehnie si industrializarea laptelui. Dar, ca o alta posibilitate ar fi exploatarea vaii Moldovei, balastiera. Exista interes si se vor incepe investitii in amenajarea raului Moldova in Acumulari de tip Hidro. Este dorinta noastra la nivel de Consiliu Local si Primarie sa reusim amenajarea raului Moldova. Cateva lacuri ar schimba mult potentialul de dezvoltare al comunei.
Rep. : - Sunt investitii particulare?
Ion Nichifor : - Da si noi vom sprijini, la nivel de primarie, aceste investitii.

***
Vom reveni de la Draganesti cu alte date privind investitiile si mai ales situatia crescatorilor de vite.

21 iulie 2006 – t.o.


PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 ***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com