Asezare: Judetul Dolj, simbol DJ, este situat in Oltenia in zona Dunarii. Se invecineaza cu judetele Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt. In sud, pe Dunare, e granita cu Bulgaria. Localitati la Dunare: Calafat, Bechet. Relieful: Zona de dealuri si campie. Lunca Jiului inferior si lunca Dunarii. Zona nisipoasa si desertica in sudul judetului.
Amza Pellea Mai fratilor, ce facurati cu Oltenia mea???
Bazine hidro: Dunarea, zona de lunca, baltile Fantana Banului, Maglavit, Golenti, Ciuperceni, Maginita, Tinoasa, Jdeg, lunga, Arcerului, baltile de la Desa si Pisculet, Lacul Bistret alimentat de paraul Desmatui; Bazinul inferior al Jiului pana la varsarea in Dunare. Amaradia, bazinul inferior, ca afluent al Jiului. Repere administrative:Suprafata - 7414 kmp ; Locuitori- 715989; Capitala Craiova 300587 locuitori; 3 municipii- Craiova, Bailesti 20143 si Calafat 18380; 4 orase- Bechet 3998, Dabuleni 13403, Filiasi 19011 si Segarcea 8230; 104 comune cu 380 sate;
Cai de acces: Rutiere -DN6 (E70) Bucuresti - Alexandria - craiova - Drobeta Turnu Severin - Lugoj - Timisoara; DN65c craiova - (Ramnicu Valcea); DN54A Bechet - corabia (OT)
Feroviare -Bucuresti - Rosiorii de Vede - craiova - Filiasi - Drobeta Turnu Severin - caransebes - Timisoara; Filiasi - Targu Jiu - Petrosani - Simeria (Deva);
Aeroport la Craiova;
Porturi -Calafat si Bechet;
Puncte vamale la frontiera: Calafat si Bechet
Istorie: Ioan, cneaz; voievod pe valea Jiului, in zona campiei Olteniei cu resedinta la Craiova (mentionat in Diploma cavalerilor Ioaniti - 1247). Litovoi (in nordul Olteniei de azi, dreapta raului Olt) a fost voievod al zonei Jiului superior (Gorjul de azi) dar a stapanit si cnezatul lui Ioan in secolul al XIII-lea, asa cum e mentionat in Diploma Ioanitilor de catre regele Bela al IV-lea al Ungariei in 1247; Farcas a fost cneaz, voievod din sudul Olteniei, zona raului Lotru si a Severinului (secolul XIII). (Diploma cavalerilor Ioaniti mentioneaza ca regele Ungariei le-a acordat pentru 25 ani teritoriul Tarii Severinului si cnezatele lui Ioan si Farcas.); Barbat a fost voievod în Oltenia în secolul XIII urmand domniei lui Litovoi, fratele sau, care a fost ucis (c. 1279) in razboi contra ungurilor. A reusit sa se rascumpere din prizonierat si sa devina voievod, acceptand tributul catre regele Ungariei; Thocomerius - voievod (1300 - 1310) este tatal lui Basarab I conform unui document al regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei din 1332. A fost stapan al voievodatelor reunite ale lui Litovoi si Seneslau; Vezi Istoria Tarii Romanesti, Click pe photo:
Muzee: Muzeul Olteniei, Muzeul de Arta si Etnografie din Calafat, Casa Memoriala "Elena Farago" din Craiova, Muzeul de Istoria Medicinei si Farmaciei "Victor Gomoiu"
Marin Sorescu (1936-1997) s-a nascut in 1936, la Bulzesti, judetul Dolj. A fost poet si dramaturg. In perioada 1993-1995 a fost ministru al culturii. A primit premiul Herder in 1991.
A scris poezii (Singur printre poeti-1964, Poeme-1965, ...,La lilieci-1973, 1977, 1988, ...) teatru (Iona-1968, Exista nervi-1968, Matca-1974, Varul Shakespeare -1988,...) romane (Trei dinti din fata-1977, Viziunea viziunii -1981) eseuri Teoria sferelor de influenta-1969, Insomnii - 1971,...)
Marin Sorescu - Rugaciune
Rugaciune
Doamne, creatia a dat inapoi
Ca un cucui al universului.
Doamne, creatia ta s-a retras in sine
Cu tine cu tot si orbecaim in nestire.
Doamne, da un pumn in bezna,
Sa creasca, Doamne, la loc cucuiul.
Unicornul, cand ii crestea cornul,
Era numai durere si cunoastere.
Lumea sorbita de hau
Se pierde in circumvolutii prea destepte.
Doamne, da-ti Doamne un pumn drept in frunte
Si mugind ia-o de la-nceput.
Si mugind ia facerea de la-nceput.
Corneliu Baba (1906 - 1997),s-a nascut la Craiova in 1906. A fost un portretist de exceptie. A absolvit Facultatea de litere si filozofie a Universitatii Bucuresti, Academia de arte frumoase din Bucuresti si Academia de arte frumoase din Iasi unde studiaza cu N.N Tonitza.
cina-corneliu baba
Titu Liviu Maiorescu(1840- 1917),s-a nascut la Craiova. A fost unul din cei mai prolifici autori si organizatori de scoala literara, critic literar, eseist, estetician, filosof, filolog, pedagog, politician (Prim Ministru al Guvernului Romaniei intre 1912-1914) si scriitor, membru fondator al Academiei Romane. Maiorescu este autorul Teoriei formelor fara fond, baza Junimismului politic. A publicat printre multe altele:-O cercetare critica asupra poeziei romane; -In contra directiei de astazi in cultura romana(1868); -Directia noua in poezia si proza romana(1872); -Comediile domnului Caragiale (1885); -Eminescu si poeziile sale (1889); -Retori, oratori, limbuti; -Betia de cuvinte;
***
George (Gogu) Constantinescu (1881 - 1965), s-a nascut la Craiova. A fost om de stiinta remarcabil, inventatorul sonicitatii (transmiterea energiei in mediile fluide).
Printre altele a inventat sistemul de tragere automata cu mitraliera printre palele elicei la avioane si primul schimbator automat de viteze.
A fost proiectant de avioane la Bristol in Anglia si de cladiri cu beton armat in Romania (Palatul Patriarhiei, Hotelul Athenee Palace, Marea Moschee din Constanta ( Moscheea Carol I ).
Ion Tuculescu (1910 - 1962) s-a nascut la Craiova. A fost medic si biolog dar si pictor.
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica
Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data.
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto!
***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane.
***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz!
***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului!
***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii!
***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi!
***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne.
***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei;
***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.