muntenia, tara romaneasca, bucegi, omu, baiului, grohotis, ciucas, sinaia, busteni, azuga, cheia, peles, mihai viteazul, carol, nichita, caragiale, hasdeu, slanic, teleajen, doftana, posada, petrol, rafinarii, tamaioasa, tohani, valea calugareasca
Asezare: Judetul Prahova, simbol PH, este situat pe valea Prahovei, intre Campia Baraganului si Muntii Carpati, in provincia istorica Muntenia. Se invecineaza cu judetele Brasov, Buzau, Ialomita, Ilfov, Dambovita. Relieful: In nord Muntii Bucegi (Vf. Omu 2507m, Vf. cu Dor 2029, Vf. Furnica 2103, Muntii Baiului cu Vf. Neamtului de 1923m si Vf. Baiu Mare de 1895m, Grohotisului cu Vf. Grohotis de 1767m, Muntii ciucas cu Vf.ciucas 1954m, Gropsoarele 1883m, Vf. Tatarul Mare de 1476m; dealuri subcarpatice pana in zona de campie in sudul judetului Prahova.
Muzee: Muzeul Nicolae Iorga de la Valenii de Munte, Monumentul Aurel Vlaicu de la Banesti, Casa Memoriala "Constantin Stere" din Bucov, Casa Memoriala "Cezar Petrescu" la Busteni, Muzeul "Bogdan Petriceicu Hasdeu" si Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu" din Campina, Muzeul "Ion Luca Caragiale", Muzeul Ceasului "Nicolae Simache", Muzeul Memorial "Nichita Stanescu", Muzeul National al Petrolului, Muzeul Cinegetic la Posada, Comarnic, Casa Memoriala "George Enescu" la Sinaia, Muzeul National Peles din Sinaia, Muzeul Rezervatiei Bucegi in Sinaia, Muzeul Sarii la Slanic Prahova, Istorie:Thocomerius - voievod (1300 - 1310) este tatal lui Basarab I conform unui document al regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei din 1332. A fost stapan al voievodatelor reunite ale lui Litovoi si Seneslau;
Vezi Istoria Tarii Romanesti, Click pe photo:
Ploiestiul este un oras fondat de Mihai Viteazul.
Nichita Stanescu (1933 - 1983), s-a nascut la Ploiesti. A fost unul din poetii ce au marcat secolul XX in Romania. A scris printre altele volumele de poezii Sensul iubirii-1960, O viziune a sentimentelor-1964, Oul si sfera-1967, Un Pamant numit Romania-1969, Noduri si semne-1982.
Nichita scria: "Poetul nu are biografie: biografia lui este de fapt propria lui opera, mai buna sau mai rea, mai mareata sau mai putin mareata."
*
Nichita Stanescu- Cotropirea frunzelor
Smulgem frunzele si facem
pat din osul pomilor
pastem iarba si o toarcem
prin burta flamanzilor.
Ne uitam in sus, la stele,
nestiind ca-s mai departe
frunzele din pom, acele
scuturand in toamna moarte.
Nu-ntre oameni e cutitul
dusmania, sfanta mila
ci-ntre sange, vai, si verdea
neinvinsa clorofila?.
***
Toma Caragiu (1925 - 1977), s-a nascut in Grecia. Parintii s-au refugiat in Romania si s-au stabilit la Ploiesti unde Toma a facut scoala. A fost unul din cei mai mari actori romani de teatru, Tv si film, disparut prematur in cutremurul din 4 martie 1977.
Momente memorabile cu Toma : Fabula, Omul cu soparla, Asa-i in tenis,
film- Actorul si salbaticii, Operatiunea Monstrul
Ion Luca Caragiale(1852-1912) s-a nascut la 30 ianuarie 1852 in satul Haimanale, azi Caragiale, de linga Ploiesti. Este considerat cel mai important dramaturg roman. A scris comedii si drame, nuvele, pamflete. In 1905 s-a stabilit definitiv la Berlin.
Publica brosura "1907, din primavara pana-n toamna". Delavrancea ii scrie emotionat prietenului sau: „Desigur, 1907 al tau e o minune ca adevar, ca arta, ca sentiment, ca judecata. Ai zugravit un tablou de mare maestru. Jocul infect al partidelor noastre - pe deasupra tarii si in detrimentul tarii - cu lacomia nestapanita a celor ajunsi si cu imbufnarea dizgratioasa a celor cazuti, l-ai sintetizat asa de viu ...“
A scris piese de teatru-O scrisoare pierduta, O noapte furtunoasa, D'ale carnavalului, Conu Leonida fata cu reactiunea. A mai scris drame (Napasta), nuvele (O faclie de Paste, In vreme de razboi, Doua loturi, Un pedagog de scoala noua, D-l Goe, Lantul slabiciunilor, Bubico, Telegrame.
*
Bogdan Petriceicu Hasdeu (1838 - 1907), s-a nascut in Basarabia la Hotin , satul Cristinesti. La Campina a construit un castel, azi muzeu, in memoria fiicei sale Iulia Hasdeu, moarta de tuberculoza la 19 ani. A lasat Dictionarul limbii romane Etymologicum Magnum Romaniae (1886-1898), partial, Cuvente den batrani (1877-1881). A scris nuvele si poezii, monografia Ioan Voda cel cumplit si drama Razvan si Vidra(1867).
Rezervatii: Parcul National Bucegi 35.700 ha, in doua judete, Prahova si Dambovita; Rezervatia Arinisul Sinaia, Rezervatia Valea Rea, codrul Secular Glodeasa, culmea Zaganului, Rezervatia Bratocea,
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica
Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data.
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto!
***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane.
***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz!
***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului!
***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii!
***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi!
***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne.
***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei;
***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.