Asezare: Judetul Sibiu, simbol SB, este situat in centrul tarii, sudul Transilvaniei, poarta de intrare dinspre Muntenia spre Transilvania. Se invecineaza cu judetele Alba, Mures, Brasov, Arges, Valcea.
Relieful: Podisul transilvaniei in centrul si nordul judetului. In vest sunt Muntii Cindrel cu Vf. Cindrel de 2244m si Vf. Serbota Mare de 2007m, Muntii Fagaras in sud, cu Varfurile Negoiu 2535m, Grohotisul 2366m, Suru 2283m (Moldoveanu 2545m AG - BV);
Bazine hidro: Bazinul Cibinului, Bazinul mediu si inferior al Tarnavei Mari, Bazinul mediu - translivan al Oltului cu amenajarile Arpasu, Colun, Avrig; Bazinul Hartibaciului cu Lacul Bradeni; Lacuri: Orlat, Ignis si Mosna, Lacuri montane in Muntii Cindrel (Iezerul Mic si Iezerul Mare) si Fagaras (Podragu si Balea). Lacul de acumulare Negovan pe Valea Sadului;
Muzee: Muzeul National Brukenthal, Muzeul Dumbrava (etnologic), Muzeul Vaii Hartibaciului, Muzeul satului de la Rasinari, Muzeul Etnografic "Valea Hartibaciului" din Agnita, Muzeul "Badea Cartan" din Cartisoara, Expozitia muzeala "Istoricul Industriei Textile" din Cisnadie, Muzeul Satesc din Saliste, Casa Memoriala "Herman N. Oberth" si Casa Memoriala "Stephan Ludwig Roth" din Medias, Colectia Etnografica din Rasinari, Colectia Memoriala "Octavian Goga" din Rasinari,
Expozitia de Istoria Farmaciei din Sibiu, Gradina Zoologica din Dumbrava Sibiului din Sibiu, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "ASTRA" Sibiu, Muzeul de Vanatoare "August von Spiess" Sibiu
La noi sunt codri verzi de brad
Si campuri de matasa;
La noi atatia fluturi sunt,
Si-atata jale-n casa.
Privighetori din alte tari
Vin doina sa ne-asculte;
La noi sunt cantece si flori
Si lacrimi multe, multe...
Pe bolta, sus, e mai aprins,
La noi, batranul soare,
De cand pe plaiurile noastre
Nu pentru noi rasare...
La noi de jale povestesc
A codrilor desisuri,
Si jale duce Murasul,
Si duc tustrele Crisuri.
La noi nevestele plângând
Sporesc pe fus fuiorul,
Si-mbratisându-si jalea plâng
Si tata, si feciorul.
Sub cerul nostru-nduiosat
E mai domoala hora,
Caci cântecele noastre plâng
În ochii tuturora.
.....................
Octavian Goga(1881 - 1938), s-a nascut la 1 aprilie 1881 la Rasinari, judetul Sibiu. Poet, filozof,eseist si politician roman, reprezentant al aspiratiilor romanilor din Transilvania. A fost ministru al Instructiunii in guvernul de Uniune Nationala din 1919, membru al Academiei din 1923.A fost pentru o scurta perioada,In 1938 , Prim-ministru al Romaniei. A promovat o politica de dreapta. A publicat volumele de versuri Poezii (1905) , Ne cheama pamantul (1909), Din umbra zidurilor (1913), Cantece fara tara (1916).
*
Emil Cioran (1911-1995) s-a nascut la 8 aprilie 1911, in Rasinari, langa Sibiu, in familia unui preot. A absolvit Facultatea de Filozofie si Litere a Universitatii Bucuresti. A fost filozof si romancier, mare parte din opera a publicat-o la Paris, unde a si locuit. A publicat printre altele " Schimbarea la fata a Romaniei"-1936, " Amurgul gandurilor"-1940, " Syllogismes de l'emertume"-1952-Paris, "Le mauvais demiurge "-1969-Paris, "Exercices d'admiration"-1986-Paris, "Eseuri"-1988, "Tratat de descompunere"-1992; Singuratate si destin-1992.
*
Constantin Noica(1909 - 1987),s-a nascut la Vitanesti, judetul Teleorman. A fost un filosof, eseist, publicist si scriitor. A fost detinut politic in perioada comunista.Ultimii 12 ani de viata i-a petrecut la Paltinis, judetul Sibiu. Mai multe date sunt prezentate in pagina judetului Teleorman.
Samuil Micu (1745-1806),pe numele sau laic Maniu Micu, numit si Klein, s-a nascut la Sadu in jud.Sibiu si a fost un teolog, istoric si filolog,un iluminist de renume, reprezentant de seama al Scolii Ardelene.
August Treboniu Laurian (1810-1881) -pe numele real Augustin Trifan- s-a nascut in satul Fofeldea, comuna Nocrich, jude??ul Sibiu. A fost filolog, istoric, publicist si unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848 din Transilvania, apoi membru fondator al Academiei Române (2 iunie 1867).
Hermann Oberth (1894 - 1989) s-a nascut la Sibiu si a fost unul dintre parintii rachetelor si astronauticii. A construit primul model de racheta la 14 ani.
Silvicultura: Vegetatia montana, paduri de molid, brad si pin, paduri amestecate de fag cu rasinoase (brad si molid), paduri de fag, paltin, frasin, ulm, gorun, stejar;
Resurse naturale: paduri, pasuni, teren arabil, luciu apa, gaz metan, cariere piatra, sare, calcar, nisip, produse animaliere;
Industrie: extractiva - sare, calcar, nisip; energetica - hidrocentrala Sadu, Gura Raului iar pe Olt la Avrig si Carta; constructii de masini - industria de armament - Sadu; utilaje miniere Sibiu; chimica - sare, acid sulfuric, pigmenti - negru de fum - si metalurgie neferoasa la Copsa Mica; materiale de constructii- sticla si articole din sticlarie la Medias si Avrig, prefabricate, var; prelucrarea lemnului si mobila; industrie usoara - confectii, tricotaje, textile, incaltaminte; industrie alimentara - panificatie si paste fainoase, carne si mezeluri, branzeturi, semipreparate, zahar, conserve legume fructe;
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica
Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data.
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto!
***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane.
***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz!
***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului!
***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii!
***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi!
***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne.
***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei;
***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.