Asezare: Judetul Tulcea, simbol TL, este situat in Dobrogea, la varsarea Dunarii in Marea Neagra. Aici este Delta Dunarii. Se invecineaza cu judetul Constanta la sud, judetul Galati pe Dunare si granita cu Ukraina pe Dunare.
Relieful: Muntii Macin (Vf. Tutuiatu 467m, Teica 402m) Bazine hidro: DELTA DUNARII si cursul Dunarii de la Balta Brailei inclusiv la varsarea in Marea Neagra, bratele chilia (Bratul chilia, Bratul Musura, golful Musura), Sulina (Bratul Sulina) si Sfantul Gheorghe (Bratul Sf. Gheorghe); Lacuri, grinduri si ghioluri pe Dunare, Lacul Traian, Pecineaga, Turcoaia, Lacul Jijilei, Lacul crapina, Ghiolu Petrei, Rotunda, Telincea, Parches, Somova, ciuperca. Lacul Babadag.
Lacul Razelm cu ceamurlia si Zmeica, Golovita, Dranov.
cetatea Halmyris - Murighiol -
jud. Tulcea
Repere administrative:Suprafata - 8499 kmp ; Locuitori- 251614; Capitala Tulcea, 92652 locuitori ; 1 municipiu- Tulcea; 4 orase- Babadag 10278, Isaccea 5284, Macin 11034, Sulina 4630; 46 comune cu 51 sate; Cai de acces:- Rutiere -DN22 (E87) Smardan - Macin - Isaccea - Tulcea - Babadag - constanta; DN22A Harsova - cataloi -Tulcea; DN22D - Macin - ciucurova - ceamurlia (DN22); BAc-la I.C.Bratianu si Smardan-trecere cu bacul peste Dunare; Linia ferata - Aeroport - Tulcea; Porturi-la Dunare Tulcea, Isaccea, iar la Dunare si Marea Neagra :Sulina; la I.C.Bratianu si Smardan-trecere cu bacul peste Dunare; Puncte vamale la frontiera(pe Dunare): Tulcea si Sulina
Istorie:Vestigii ale vechilor civilizatii se gasesc pe teritoriul judetului, din neolitic- statuia Ganditorul de la Hamangia. Dobrogea, teritoriul intre Dunare si Marea Neagra (Pontul Euxin), era locuit de populatie geto (daco)- traca atunci cand primii colonisti greci au sosit, in sec. al VIII-lea I.H., la gurile Dunarii. A fost numita Scitya Minor. Ei au stabilit primele cetati, Dionysopolis (Balcic), Callatis, Tomis, Histria, Argamum, Halmyris, Aegyssos (Tulcea) si Axiopolis (Cernavoda) si au dezvoltat comertul cu populatia locala.
Dobrogea a fost parte a primului stat dac centralizat, al lui Burebista.
In secolul I, d.H., Imparatul roman Octavian Augustus a cucerit Dobrogea si a inclus-o in provincia Moesia Inferior. In timp a trecut in stapanirea Imperiului Roman de rasarit, Imperiul Bizantin.
Muzee: Muzeul de Stiintele Naturii "Delta Dunarii" Tulcea, Muzeul de Arta Orientala din Babadag, Casa Memoriala "Panait Cerna" din Cerna, Muzeul "Farul Sulinei" din Sulina, Muzeul de Arta din Tulcea,
Alexandru Ciucurencu (1903 - 1977) s-a nascut la Tulcea .A studiat pictura la Academia de Arte Plastice din Bucuresti . A fost profesor universitar si membru corespondent al Academiei Romane.
*
Gheorghe Munteanu Murgoci (1872 - 1925), s-a nascut la Macin, jud. Tulcea si a fost unul din renumitii geologi romani. A avut studii in mineralogie si pedologie si a fost co-fondator al "Institutului de Studii Sud Est Europene" din Bucuresti.
Ion Jalea (1887 - 1983) s-a nascut la Casimcea, judetul Tulcea. A participat ca militar la luptele de la Marasesti din Primul Razboi Mondial, in urma caruia ramane fara bratul stang. A fost printre sculptorii care au lucrat la Arcul de Triumf din Bucuresti. Membru al Academiei.
------------------------------
Grigore Moisil (1906-1973), matematician, profesor universitar, membru al Academiei Romane, ambasador in Turcia. A scris "Fundamentele matematicii" si "Logica matematica si teoria multimilor". A infiintat centru de calcul al Universitatii Bucuresti;
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica
Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data.
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto!
***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane.
***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz!
***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului!
***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii!
***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi!
***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne.
***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei;
***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.