Istorie:Teritoriu (in nordul Olteniei de azi, dreapta raului Olt), parte a voievodatului lui Litovoi (Lytuoy) in secolul al XIII-lea, mentionat in Diploma Ioanitilor de catre regele Bela al IV-lea al Ungariei in 1247; Barbat a fost voievod în Oltenia în secolul XIII urmand domniei lui Litovoi, fratele sau, care a fost ucis (c. 1279) in razboi contra ungurilor. A reusit sa se rascumpere din prizonierat si sa devina voievod, acceptand tributul catre regele Ungariei;
Vezi Istoria Tarii Romanesti, Click pe photo:
Muzee: Muzeul Judetean Valcea, Muzeul Satului Valcean de la Bujoreni, Muzeul de Arheologie si Arta Religioasa "Gheorghe Petre" din Govora, Casa Memoriala "Anton Pann", Muzeul Memorial "Nicolae Balcescu" Rotarasti , com.Nicolae Balcescu, Muzeul de ceramia de la Horezu,
Povestea vorbii Un mincinos stand odata zise altui mincinos:
— Prietine, vezi tu turnul acel nalt si luminos?
— Da, acesta ii raspunse; si iar il intreba el:
— Dar vezi tu tocma in varfu-i cum umbla un soricel?
— Ce mai minciuna cu coarne, zise prietinul sau
Ca eu abia zaresc turnul, necum sorecelul tau;
Insa il auz prea bine cum umbla-n tropot, incit
Parc-ar bubui o toba s-ar avea clopot la gat.
— Te crezi acel ii raspunse, vazandu-se infundat,
Fiindca nu-si gasi omul cu minciuni de inselat.
Dupa proverbul ce zice:
A umblat cat a umblat,
Dar acum i s-a-nfundat.
Anton Pann (1794 - 1854) a fost poet si profesor de muzica, de origine tigan (un muzicant inzestrat cu toate calitatile tiganilor in muzica) din Bulgaria. A fost supranumit de Mihai Eminescu "finul Pepelei, cel istet ca un proverb" în poemul Epigonii. E pomenit deseori legat de Ramnicu-Valcea si (eronat) de muzica imnului national "Desteapta-te romane".
Gib I. Mihaescu (1894 -1935 ) , s-a nascut la Dragasani, judetul Valcea. A fost prozator, romancier si dramaturg. A scris volumele de nuvele Grandiflora în 1928 si Vedenia în 1929, si romanele Rusoaica, Femeia de ciocolata, Donna Alba.
Rezervatii: Parcul National Cozia 17.000 ha; Balneare: Baile calimanesti, Baile caciulata, Baile Olanesti, Baile Govora, Ocnele Mari, Turism: Statiunile Obarsia Lotrului, Vidra si Voineasa pe valea Lotrului, Manastirea Cozia pe valea Oltului la Caciulata - Calimanesti, Manastirea Turnu, Manastirea Hurezi, Manastirea Frasinet, Manastirea Govora, Manastirea Arnota de la Costesti, , Manastirea "Dintr-un Lemn" de la Francesti,
Schitul Pahomie, Muntii Capatanii, zona Olanesti
Foto - Matei Alexandru
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica
Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data.
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto!
***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane.
***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz!
***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului!
***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii!
***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi!
***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne.
***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei;
***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.