Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
www.comune.ro - Pagini comunale | Pestera Scarisoara

   Pestera Scarisoara

Data: 13 Ian 2009
Tema: Pestera Scarisoara
Vezi lista REPORTAJELOR
Key:

parc national apuseni, rezervatie, speologie, aven, ghetar, stalactite, stalagmite, orga, alba, muntii bihor, garda de sus, aries, turism

Garda de Sus

Imaginile au fost postate in 2007 in paginile comunei Garda de Sus, judetul Alba.
harta scarisoaraPestera Scarisoara este o pestera cunoscuta si vizitata in special pentru faptul ca adaposteste un ghetar. A fost una din pesterile studiate de celebrul speolog Emil Racovita.
Ajungi la pestera Scarisoara de pe DN 74 Alba-Iulia - Zlatna - Abrud - Campeni, apoi pe DN 75  ( Turda-Baia de Aries - Campeni - Pasul Vartop - Oradea) pana in comuna Garda de Sus (treci de comuna Scarisoara). Aici trebuie sa urci pe platoul Apusenilor, muntii Bihor, drumul e forestier, greu cu autoturismul dar totusi practicabil.
Intrarea in pestera este printrun aven (ruptura in teren, prapastie ) adanc de peste 50m, pe o scara metalica fixata de peretele de stanca, apoi, pe o punte se intra intro sala foarte mare (mai mare decat o sala de sport) in care poti face un tur pe niste punti. Sub punti se afla ghetarul. Accesul in alte zone este rezervat speologilor. Formele intalnite sunt stalactite, stalagmite si coloane. Mai impresionant  este dantelaria numita Orga (sau Biserica).
Ghetarul are un volum de aproximativ 75000mc si o grosime maxima de 25m. Temperatura in pestera se mentine in jurul punctului de inghet al apei, la 0 gr.C.
Prezentarea speologica a pesterii o gasiti in Pestera Ghetarul de la Scarisoara de Aurel Persoiu (ISER)

Apusenii-spre Pestera Scarisoara Platou-spre Scarisoara Intrarea in Pestera Scarisoara
Apusenii-spre Pestera Scarisoara Platou-spre Scarisoara Intrarea in Pestera Scarisoara
Intrarea in Pestera- avenul-vedere din interior Avenul-intrarea in Pestera Scarisoara Intrarea in Pestera Scarisoara
Intrarea in Pestera- avenul-vedere din interior Avenul-intrarea in Pestera Scarisoara Intrarea in Pestera Scarisoara
Ghetarul de la Scarisoara- orga (catedrala) Ghetarul Scarisoara-Stalagmita Stalagmita -Ghetarul de la Scarisoara
Ghetarul de la Scarisoara- orga (catedrala) Ghetarul Scarisoara-Stalagmita Stalagmita -Ghetarul de la Scarisoara
Punte metalica deasupra ghetarului Panoul de la intrarea in pestera  
Punte metalica deasupra ghetarului Panoul de la intrarea in pestera  
----------------------
constantin oprescu
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 ***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com