Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
www.comune.ro - Pagini comunale | Mihai Eminescu Ipotesti Botosani

   Mihai Eminescu Ipotesti Botosani

Data: 16 Iun 2008
Tema: Mihai Eminescu Ipotesti Botosani
Vezi lista REPORTAJELOR
Key:

cultura, poezie, scrisori, ganduri, luceafar, poet national, atitudine, patriotism, nationalism, iubire, padurea baisa, lac, nufer, memorial, turism


Mihai Eminescu

Mihai Eminescu (1850-1889)

Ajungi la casa memoriala Mihai Eminescu in Ipotesti, pe drumul secundar ce se ramifica la stanga din soseaua Botosani-Dorohoi. Comuna se numeste Mihai Eminescu. Satul Ipotesti.
E un memorial ridicat in 1992 si numit Centrul National de Studii Mihai Eminescu -Memorialul Ipotesti. O denumire pompoasa, caracteristica epocii comuniste si post-comuniste in care nevoia de festivism predomina bunul simt. Nume pompos si limbaj de lemn in conditiile in care tocmai Eminescu demonstrase valentele poetice ale limbii romane. 
Dar este un asezamant frumos, bine realizat si util in promovarea literaturii romane.
*  *  *
Referitor la Memoriale si festivism (Mircea Batranu - 2008):
Harta Ipotesti Botosani"...cu Eminescu a fost mai usor pentru ca e NATIONAL. I-au ridicat memorialul si-au gasit prilej de aducere-aminte departe de ochii capitalei. Asta-i orgoliul lor de-a se pune langa valoare crezand ca, odata cu poetul, intra si ei in nemurire si-n respect. Dar copiii, intrebati-i pe cati doriti, vor sti de Mihai Eminescu, de Ipotesti, de Luceafarul, de Scrisori, de tei, de lac, vor sti versuri si vor sti de iubire, de Veronica Micle, de poetul national, de patriotism, toate acestea in legatura cu Eminescu. Nu veti gasi insa nici unul sa stie denumirea Memorialului. Oportunistilor politici si culturali le va fi mai greu insa cu Brancusi, pentru ca Brancusi e UNIVERSAL. Nu-i poti face un Memorial ridicat din marmura si diverse scoli desi multi ar dori sa taie panglici si sa se fotografieze pe la Hobita Gorjului. A-i ridica din marmura lui Brancusi un monument e acelasi lucru cu a-i scrie versuri lui Eminescu. Ceea ce nu vor intelege ei este ca Luceafarul si Coloana Infinitului, au aceeasi dimensiune - NEMURIREA. Le poti admira, te pot educa si forma, dar nu le poti atinge pentru ca au in ele spiritul creatorilor si-al locurilor. Eminescu si Brancusi" 
*  *  *
Eminescu a fost un poet al iubirii, al tainelor sufletului, al cosmosului, al tarii. Iubire-suflet-cosmos-neam inseamna putere Dumnezeiasca! Asta a avut Eminescu si-asa ne-a lasat creatia lui! N-a fost poet de casa si n-a apartinut cuiva anume. E al nostru al tuturor care ne revendicam de-aici, din Romania.
Eminescu este un poet national. 
A fost prea putin promovat in exterior si prea putin exploatat ca poet al universului. 

Gasim in acest ansamblu: 
Casa memoriala a familiei Eminovici 
Biserica familiei- cumparata de mama lui Mihai Eminescu. In cimitirul bisericii sunt mormintele a patru din membri familiei. 
Biserica noua- cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, construita in perioada interbelica la initiativa lui Nicolae Iorga si Cezar Petrescu. 
Muzeul Mihai Eminescu 
Casa Papadopol 

In curte, un salcam urias ne aminteste ca suntem intr-un loc deosebit! Aici se organizeaza periodic tabere de creatie, simpozioane, cursuri de vara. 
Lacul lui Eminescu, lacul cu nuferi, se afla in padurea Baisa la patru kilometri de Ipotesti. Este deschis vizitarii si are o cararuie de acces amenajata cu dale de piatra. 
Detalii despre Memorial se afla la Eminescu Ipotesti. Poate fi vizitat zilnic intre orele 9-17. 
O prezentare deosebita in limba engleza Eminescu si luna 
Cateva fotografii (aprilie 2008) insotesc aceasta scurta prezentare.

Foto Ipotesti Eminescu
Biserica noua Ipotesti - Casa memoriala Eminescu
Biserica noua din Ipotesti
Monument - Ipotesti - Eminescu
Monument Ipotesti Memorialul Eminescu
Cristelnita in care a fost botezat Eminescu
Cristelnita in care a fost botezat Eminescu
Salcam la Ipotesti
Salcam la Ipotesti , amintind de teiul lui Eminescu
biserica familiei eminovici
Biserica familiei Eminovici - foto Monica Simion
catapeteasma bisericii
catapeteasma
Clopotnita bisericii vechi a familiei Eminovici
Clopotnita bisericii familiei Eminovici
Lacul lui Eminescu
Lacul lui Eminescu in padurea Baisa
Casa memoriala Mihai Eminescu
Casa memoriala Mihai Eminescu la Ipotesti - Botosani

Iata si un fragment din Singuratate:

singuratate - mihai eminescu
-----------------------------------------------------
Constantin Oprescu-2008
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 ***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com