Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
PROTECTIA MEDIULUI PROTECTIA PERSOANEI CALITATEA PRODUSULUI SOLUTII WEB PROIECTE CONSPECTE
Istoria Tarii Romanesti - 1330 - 1859

TEMA CONSULTANTA:     Istoria Tarii Romanesti - 1330 - 1859

Data: 08 Ian 2009
Categorie: ISTORIE-conspecte-
Autor: constantin oprescu
Tema: Istoria Tarii Romanesti - 1330 - 1859
Domeniu: Conspecte

muntenia, oltenia, basarab, alexandru, vladislav, radu, mircea, rovine, dracul, tepes, neagoe, mihai viteazul, calugareni, unire, selimbar, matei, ghica, cantacuzino, brancoveanu, fanarioti, tudor vladimirescu, panduri, revolutie, balcescu, cuza

ISTORIA TARII ROMANESTI - CONSPECT
De la Basarab Voda -1330- la Alexandru Ioan Cuza- 1859
DOMNITORI SI EVENIMENTE SEMNIFICATIVE
basarab I
Basarab I
nicolae alexandru
Nicolae Alexandru
vlaicu voda
Vladislav I
radu I
Radu I
mircea cel batran
Mircea cel Batran
vlad al II-lea dracul
Vlad al II-lea Dracul
vlad tepes
Vlad Tepes
radu cel frumos
radu cel frumos
neagoe basarab
neagoe basarab
mihai viteazu
mihai viteazul
matei basarab
matei basarab
gheorghe ghica
gheorghe ghica
serban cantacuzino
serban cantacuzino
constantin brancoveanu
constantin brancoveanu
tudor vladimirescu
tudor vladimirescu
alexandru ioan cuza
alexandru ioan cuza

* * * * * * * * *
Tara Romaneasca este considerata teritoriul dintre Muntii Carpati si Dunare, (vezi si Harta: Romania - provincii istorice) cu extindere uneori pana in Banatul Sarbesc in vest si in Tara Fagarasului si Hategului la nord, in Transilvania. A inclus provinciile istorice Oltenia, Muntenia si Dobrogea, si judetele din Sudul Dobrogei, din Cadrilater - Vezi Harta Tarii Romanesti.
stema tarii romanesti
Stema Tarii Romanesti
(in toate reprezentarile apare acvila cu crucea)
Capitala Tarii Romanesti a fost initial la Curtea de Arges si Campulung Muscel (din 1290), la Targoviste (din 1386 pana in 1714) si Bucuresti din 1714 (dar si pe vremea domniei lui Vlad Tepes).
Harta provinciilor romanesti
din Tara Romaneasca
tara romaneasca - oltenia - muntenia - dobrogea

Oltenia - Muntenia - Dobrogea

DOMNITORI SI EVENIMENTE MARCANTE:
VEZI SI RESURSE
* * * * * * * * *
basarab IBasarab I este considerat intemeietorul Tarii Romanesti. A domnit intre anii 1310 - 1352. A unit teritoriile din sudul Muntilor Carpati, cnezate si voievodate si si-a castigat independenta dupa lupta dusa cu regele Ungariei Carol Robert de Anjou, pe care l-a invins la Posada in 1330. Tara Romaneasca a mai fost numita Valahia, Muntenia, Ungro-Vlahia, Transalpina sau Tara Basarabeasca. A unit teritoriile lui Litovoi si Farcas din Oltenia cu cele ale lui Seneslau din Muntenia-Arges, pana la cotul Dunarii (Galati).
Basarab I, numit si Basarab Intemeietorul , a stablit capitala Tarii Romanesti la Curtea de Arges (aprox din 1290) si Campulung Muscel;
nicolae alexandru
biserica domneasca din curtea de arges
Biserica domneasca din Curtea de Arges
manastirea negru voda - campulung muscel
Manastirea Negru Voda din Campulung Muscel
Nicolae Alexandru, domnitor al Tarii Romanesti (1352 - 1364), a fost  fiul lui Basarab I. A infiintat Mitropolia Tarii Romanesti (Ungrovlahiei), în 1359, sub tutela Patriarhului Constantinopolelui, Callistus I, si a aderat la credinta ortodoxa, luand numele de Nicolae. A ctitorit Manastirea Negru Voda, la Campulung si Biserica Domneasca din Curtea de Arges
vlaicu vodaVladislav I, cunoscut si ca Vlaicu Voda, a domnit intre 1364 si 1377, fiind fiul lui Nicolae Alexandru.  A fost primul domnitor roman care a emis moneda. A infiintat Mitropolia Olteniei in 1377.
* radu IRadu I a domnit intre 1377 si 1383, fiind fiul lui Nicolae Alexandru si fratele lui Vladislav I. A emis moneda si a stapanit tinuturile Severinului unde a infiintat Episcopia de Severin.
mircea cel batranmanastirea coziaMircea cel Batran a domnit intre 1386 si 1418. Este fiul lui Radu I. A domnit peste o Tara Romaneasca pana la Marea Neagra (a cucerit Dobrogea in 1404) si ducatele Fagaras, Amlas si Banatul de Severin, castelul Bran. A luptat impotriva extinderii Imperiului Otoman si i-a infrant pe turci (sultanul Baiazid Fulgerul) la Rovine in 1395. Pierde pentru scurt timp tronul dar in 1397 revine pe tronul Tarii Romanesti. Participa la cruciada impotriva otomanilor, sfarsita prin infrangerea cruciatilor la Nicopole. Ii infrange pe turci in 1397 pe raul Ialomita. A ctitorit Manastirea Cozia (initial numita Nucet) unde este inmormantat.
*******
vlad al II-lea dracul Vlad II Dracul a fost domnitor al Tarii Romanesti între 1436 si 1442 si din nou din 1443 pana in 1447.A fost fiul lui Mircea cel Batran. Numele de Vlad Dracul ii vine dupa ce a fost primit in 1431 in Ordinul Dragonului, ce avea scopul de a apara crestinatatea de Imperiul Otoman. A participat sub conducerea lui Iancu de Hunedoara la batalia de la Varna, impotriva Imperiului Otoman, batalie pierduta. A avut Capitala la Targoviste.
*******
vlad tepes
theodor aman - vlad tepes si solii turci
Theodor Aman - Vlad Tepes si solii turci
Vlad Tepes, fiul lui Vlad al II-lea Dracul, numit si Vlad Dracul, a domnit in anii 1448, 1456-1462 si 1476. S-a nascut la Sighisoara in Transilvania. A fost un domnitor care a aplicat pedeapsa pentru tradare, talharie si furt  prin tragerea in teapa. Dupa caderea Constantinopolelui in 1453, Imperiul Otoman pune stapanire pe Peninsula Balcanica. manastirea comanaReuseste sa duca impotriva turcilor lui Mohamed al II-lea, mai multe campanii cu lupte la sud de Dunare. este infrant de turci si inlocuit cu fratele sau Radu. A fost inchis de Matei Corvin al Transilvaniei pana in 1476 cand isi recucereste scaunul domnesc dar este asasinat de turci. In 1459 pomeneste de Bucuresti intrun act de proprietate. A ctitorit Manastirea Comana (1461) in judetul Giurgiu (reconstruita de Serban Cantacuzino in 1701).
Imaginea de vampir i-a fost data de Bram Stoker, in nuvela Dracula in 1897, fara legatura cu realitatea.
radu cel frumosRadu cel Frumos, a fost fratele vitreg al lui Vlad Tepes si a domnit in perioadele (1462-1473, 1473-1474, 1474, 1474-1475). In 1465 stabileste ca Bucurestiul sa devina una din resedintele domnesti.  Bucurestiul va deveni capitala pe vremea domnitorului Ghica in 1659.
***

neagoe basarabNeagoe Basarab a domnit in Tara Romaneasca intre 1512 si 1521. A ctitorit Manastirea Curtea de Arges (de care e legata legenda Mesterului Manole). A ramas cu celebra scrisoare catre fiul sau, numita, "Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie", scrisa in slavona si tradusa in romana inca din 1654.
manastirea curtea de arges
Manastirea Curtea de Arges
 
mihai viteazul
intrarea lui mihai viteazul in alba iulia
Intrarea lui Mihai Viteazul in Alba - Iulia
Autor necunoscut-secXIX -
galerie Consulatul din Boston
Mihai Viteazul s-a nascut in 1558 la Dragoesti, judetul Valcea. A fost ban de Mehedinti, stolnic domnesc si ban al Craiovei, apoi domnitor al Tarii Romanesti. A realizat prima Unire a Tarilor Romane ( Tara Romaneasca, Moldova, Transilvania) in 1600. A luptat impotriva extinderii Imperiului Otoman. Ii invinge pe turci la Calugareni - in 1595. Duce o campanie impotriva turcilor ajungand pana langa Adrianopol (actualul Edirne din Turcia). Se considera ca ar fi vrut sa refaca, sub semnul crucii,  Bizantul, de la Marea Baltica pana la Mediterana.A mai fost numit si Mihai Cuceritorul.
 In campaniile din 1599, ii invinge pe Andrei Bathory la Selimbar si intra in Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599, apoi, in mai 1600, pe Ieremia Movila, invingandu-l la Bacau. Unul din comandantii armatei lui Mihai Viteazul era Baba Novac, celebru haiduc.
theodor aman - alungarea turcilor la calugareni
Theodor Aman
 Alungarea turcilor la Calugareni
sigiliul unirii - mihai viteazul
Sigiliul
 Tarilor Romane Unite

-1600- Mihai Viteazul
Realizand Unirea, se va intitula "Domn al Tarii Romanesti si Ardealului si a toata tara Moldovei".
 Ridicand o tara noua si o noua putere militara, Mihai Viteazul isi va face dusmani in toate cele trei directii, spre Apus - Austria, spre Est si Nord - Polonia si spre Sud - Imperiul Otoman. Nobilii transilvaneni se revolta, cu sprijin extern, apoi si cei moldoveni. Mihai Viteazul apeleaza la imparatul Rudolf al II-lea, care il sprijina intro prima etapa, recucereste teritoriile pierdute, apoi este ucis de generalul Basta, langa Turda in noaptea de 9/10 august 1601. Capul ii este luat de Radu Buzescu si inmormantat la Manastirea Dealu, langa Targoviste.

matei basarabmanastirea arnotaMatei Basarab, a domnit intre anii 1632-1654. A avut mai multe conflicte cu domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, pe care-l infrange in luptele din Vrancea - 1637, la Ogojeni, Prahova, in 1639 si Flinta, Ialomita in 1653.
A ctitorit Manastirea Arnota in 1634 la Costesti, judetul Valcea .
*****
serban cantacuzinoSerban Cantacuzino a fost domnitor al Tarii Romanesti in perioada 1678 - 1688. A fost strateg si diplomat, a participat alaturi de turci la asediul Vienei in 1683, a introdus porumbul in Tara Romaneasca, a infiintat prima scoala romaneasca la Bucuresti si a tiparit Biblia de la Bucuresti in 1688. A ctitorit biserica Mitropoliei, Fundenii Doamnei si Manastirea Cotroceni. A fost otravit in 1688.
gheorghe ghicaGheorghe Ghica , a fost domnitor in Tara Romaneasca intre 1659-1660 dupa ce fusese si domn al Moldovei intre 1658-1659. A stabilit capitala la Bucuresti.


*****
constantin_brancoveanuConstantin Brancoveanu a domnit intre anii 1688-1714, ca urmas desemnat, fiind nepot al lui Serban Cantacuzino. A fost executat, impreuna cu cei patru fii ai sai, de catre turci in 1714. In timpul domniei sale s-a creat un stil propriu in arhitectura, numit mai tarziu "stil brancovenesc". A ctitorit Manastirea Horezu.
manastirea horezu
*****
Oltenia sub stapanire austriaca, 1718-1738. Dupa razboiul turco-austriac si tratatul de pace de la Passarovitz din 1718 Oltenia, sub denumirea de Oltenia Mica (Kleine Walachia) intra, timp de 20 ani, pana la pacea de la Belgrad, sub stapanirea habsburgica. Biserica ortodoxa din Oltenia este scoasa de sub tutela Mitropoliei Tarii Romanesti. In 1738 Oltenia revine la Tara Romaneasca.
*****
Domniile fanariote - intre 1711 si 1821. Domnitorii numiti de Inalta Poarta proveneau din cartierul Fanar al Constantinopolelui (Istanbulului), erau la origine greci ortodocsi din familii nobile si isi cumparau postul de domnitor in Tara Romaneasca sau Moldova. Birurile puse erau proportionale cu suma platita pentru ocuparea postului. Evenimentele majore in aceasta perioada au fost generate de razboaiele ruso-turce si de apartenenta populatiei din principatele romane la aceeasi religie crestin-ortodoxa ca si locuitorii Rusiei. Unii domnitori fanarioti au dus o politica de dezvoltare a tarilor romane.
*****
tudor vladimirescu - pictura theodor amanTudor Vladimirescu, s-a nascut in Gorj in satul Vladimiri in 1780. A participat la razboiul ruso-turc din 1806-1812. In armata rusa s-au inrolat multi voluntari romani, de la oameni liberi la arnauti si chiar haiduci care, dupa terminarea razboiului au fost numiti panduri si au format armata de panduri a lui Tudor Vladimirescu.
Printre cei mai remarcabili panduri :  Iancu Jianu - un haiduc ce a stapanit tara, apoi pandur, a pustiit Vidinul si Plevna si a distrus raiaua turceasca de la Turnu Magurele, Gheorghe Magheru - devenit apoi general remarcabil al armatei romane - revolutionar si la 1848 si membru marcant al Unirii de la 1859, Petrache Poenaru - fauritorul steagului national Tricolor, editorul primului ziar romanesc Propaganda si inventator al stiloului, Andri Popa  - cel mai cantat haiduc pentru faptele de vitejie, a fost in armata lui Iancu Jianu si apoi a devenit pandur, Popa Sapca - preot, haiduc si revolutionar, unul din initiatorii Proclamatiei de la Islaz (revolutia de la 1848). Revolutia lui Tudor Vladimirescu a avut caracterul declarat al inlaturarii regimului fanariot din Tara Romaneasca. A fost prima miscare de eliberare nationala din Tarile Romane sub influenta valorilor nascute in revolutia franceza de la 1789. A redactat Proclamatia de la Pades unde Tudor numeste patria ca fiind "poporul si nu tagma jefuitorilor". 
A preluat conducerea Tarii Romanesti in 1821 cucerind Bucurestiul si provocand fuga domnitorului. Desi a fost un sprijinitor al Eteriei, miscarea de eliberare nationala din Grecia, si al lui Ipsilanti, conducatorului acesteia, Tudor Vladimirescu a fost infrant tocmai de  tradarea acestuia, de complotul pus la cale la Targoviste.
Revolutia lui Tudor Vladimirescu a insemnat sarsitul domniilor fanariote si nasterea spiritului national si revolutionar, ce vor culmina cu revolutia de la 1848.
*******

generalul pavel kiseleffRegulamentele Organice, au avut caracter de constitutie si au fost consecinta Tratatului de la Adrianopol dupa razboiul ruso-turc din 1828-1829. Ele au fost introduse in 1831 in Tara Romaneasca si in 1832 in Moldova de catre puterea rusa. Regulamentele au limitat puterea domnitorilor in favoarea institutiilor de stat si a consiintit pentru prima data Adunarile Obstesti din care faceau parte boieri si dregatori, cu putere de alegere si numire a puterilor statului. Unul din guvernatorii rusi ai perioadei, pana in 1834 a fost generalul Pavel Kiseleff.
*******

revolutia de la 1848 in tara romaneasa
Revolutia de la 1848
din Tara Romaneasca, la fel ca majoritatea revolutiilor europene, a avut un puternic caracter national dar si unul burghez. Revolutionarii au incercat formarea unui stat national roman, independent si instituirea unui regim social-economic capitalist in locul celui feudal.
proclamatia de la Islaz
Proclamatia de la Islaz - 1848
Revolutionarii, parte din ei scoliti la Paris si membri ai societatii secrete "Dreptate si Fratie", s-au bazat mult si pe ajutorul tarilor occidentale dar numai revolutionarii francezi i-au sprijinit.
Printre capii revolutiei ii regasim pe: Nicolae Balcescu, Ion Ghica, Nicolae Golescu, C.A.Rosetti, Ion Heliade Radulescu, Dumitru Bratianu, Cezar Bolliac, Ioan Câmpineanu, Christian Tell, preotul Radu Sapca si cap. N. Plesoianu.
Pentru prima oara in istorie adunarile populare au avut caracter plebiscitar. Proclamatia de la Islaz (in judetul Teleorman) este programul adoptat la 9 iunie 1848 de miscarea revolutionara din Tara Româneasca. A fost citita de catre Ion Heliade Radulescu. Domnitorul, Gheorghe Bibescu a fost obligat sa accepte Proclamatia, sa recunoasca guvernul revolutionar la 11 Iunie si sa abdice. Armata a refuzat sa traga in revolutionari si sa-l sprijine pe domnitor.
romania revolutionara - rosenthal
Romania revolutionara -
pictura in ulei - Rosenthal

Proclamatia a devenit constitutia tarii. Nicolae Balcescu, unul dintre conducatorii revolutiei romane, a ales Islazul ca loc de declansare a revolutiei pentru ca Nicolae Plesoianu, comandantul dorobantilor din zona, era de partea revolutionarilor. S-au fixat centrele de declansare a revolutiei la Bucuresti, Telega, Islaz si Ocnele Mari.
Guvernul a adoptat steagul national, a incercat rapid si o reforma agrara dar in septembrie au intrat trupele otomane si au infrant revolutia. Guvernu, numit vremelnic, il avea in frunte pe mitropolitul Neofit, iar membri erau Heliade, Stefan Golescu, Tell, Magheru, C.A. Rosseti, N. Balcescu, A.G. Golescu si Ion C. Bratianu, Cezar Bolliac si altii. Au ramas memorabile luptele duse de pompieri in Dealul Spirii in 13 Septembrie 1848. Apoi, la sfarsitul lui septembrie intra si trupele rusesti in Bucuresti pentru ca se incalcasera Regulamentele Organice. Revolutia devenise extrem de periculoasa pentru Imperii, se putea exporta. Generalul Magheru, coplesit, recunoaste infrangerea trupelor si hotaraste dizolvarea taberei de la Campul lui Traian.

*******
alexandru ioan cuza
unirea principatelor romane - steag
Alexandru Ioan Cuza, s-a nascut la Barlad (sau Husi) in 1820 si a fost Primul Domnitor al Principatelor Unite in 1859 - 1866. A fost ales Domn al Moldovei la 5 ianuarie 1859, apoi la 24 ianuarie, Domn al Tarii Romanesti, declarandu-se Domn al statului Romania cu capitala la Bucuresti. A fost initiatorul dezvoltarii moderne a Principatelor Romane (Moldova si Tara Romaneasca). A fondat Universitatea din Iasi (acum numita Alexandru Ioan cuza), continuitoarea Academiei fondate de Vasile Lupu in 1642 si a Academiei Mihailene de la 1834. Apoi a fondat Universitatea din Bucuresti, Scoala de Arte Frumoase si Scoala Veterinara. A format guvernul sub conducerea lui Mihail Kogalniceanu. A introdus institutii si legi noi, a secularizat averile manastiresti, a nationalizat posta si telegraful. Prin Legea rurala a desfiintat iobagia. Generatia care a infaptuit Revolutia de la 1848 a infaptuit si Unirea de la 1859. Odata cu Unirea Principatelor de la 1859, se intra in perioada Romaniei.(vezi istoria Romaniei moderne)
---------------------------------------------------------
constantin oprescu


PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Custom Search
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 







***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com