Data: 09 Ian 2009 Categorie: ISTORIE-conspecte- Autor: constantin oprescu Tema: Istoria Dobrogei-1395-1881 Domeniu: Conspecte
geti, traci, greci, romani, sfantul andrei, turci, tatari, bulgari, lipoveni, aromani, mircea cel batran, regele carol I, bratianu, cadrilater
DOBROGEA - evul mediu
CRESTINISM- Dobrogea a fost printre primele teritorii crestinate, de catre Sfantul Apostol Andrei. Dupa ce si-a incheiat misiunea de evanghelizare in Dobrogea, a traversat Tracia pana in Grecia, la Patras, unde a fost rastignit pe o cruce in forma de X (numita azi "Crucea Sfantului Andrei"). Sfantul Andrei este protectorul Romaniei, al Rusiei, Greciei si Scotiei! Intemeietorul monahismului din Franta,Sfantul Ioan Casian, este originar din Dobrogea. Nascut in anul 360 in zona podisului Casimcei, sfantul a pustnicit in pestera care azi ii poarta numele, situata intre localitatile Targusor si Cheile Dobrogei. Va pleca in Apus pentru a-i lua apararea Sfantului Ioan Gura de Aur, dupa care va intemeia o manastire de maici si una de monahi in Marsilia. Obstea crestina de acolo, ca si numeroase alte comunitati bisericesti din Galia care l-au cunoscut, l-au cinstit ca sfant indata dupa mutarea sa la Domnul, in anul 435.
*******
Se pomeneste la 30 noiembrie.Dobrogea - Intre 700 si 1014 a fost sub stapanirea bulgarilor, apoi a revenit Bizantului. Primele formatiuni medievale se formeaza in sec. al XI-lea, Tatos, Sacea si Sestlav. In perioada 1185-1325 va fi parte a Imperiului Valaho-Bulgar (al doilea Imperiu Bulgar).
Stema Dobrogei (delfinii)
In 1325 devine independenta sub numele de Despotatul Dobrogei (Principatul de Carvuna). Pe la mijlocul secolului al XIV-lea , se pomeneste despre Tinutul lui Balica, apoi Domnia lui Dobrotita si a fiului sau Ioancu.
Oltenia - Muntenia - Dobrogea
Mircea cel Batran a domnit intre 1386 si 1418. Este fiul lui Radu I. A domnit peste o Tara Romaneasca pana la Marea Neagra -"marea cea mare"-(a recucerit Dobrogea in 1404) si ducatele Fagaras, Amlas si Banatul de Severin, castelul Bran. A luptat impotriva extinderii Imperiului Otoman si i-a infrant pe turci (sultanul Baiazid Fulgerul) la Rovine in 1395. Pierde pentru scurt timp tronul dar in 1397 revine pe tronul Tarii Romanesti. Participa la cruciada impotriva otomanilor, sfarsita prin infrangerea cruciatilor la Nicopole.
*****
Dobrogea ramane sub stapanire turca, timp de 400 ani (a ramas moscheea Mohamed al II-lea), cu perioade in care a fost cucerita si stapanita de domni valahi (Vlad Tepes, Mihai Viteazul - vezi ISTORIA TARII ROMANESTI),
*****
Carol I
domnitorul Romaniei (1866-1881)
regele Romaniei
(1881-1914)
Ion C. Bratianu
primul ministru
(1876-1888)
Dupa Razboiul de Independenta al Romaniei si razboiul ruso-turc din 1877-1878, prin Congresul de Pace de la Berlin, s-a recunoscut independenta Romaniei care primea Delta Dunarii, Insula Serpilor si Dobrogea pana la linia de la est de Silistra - sud de Mangalia. Prin tratat, Romaniei i-au fost luate cele trei judete din sudul Basarabiei - Cahul, Ismail si Bolgrad care reveneau Rusiei. Unirea Dobrogei cu Romania: Rusia a predat Romaniei drepturile Dobrogei. Proclamatia Domnitorului Romaniei, Carol I, catre dobrogeni, datata 14 noiembrie 1878, consfiintea ca "... Dobrogea - vechea posesiune a lui Mircea cel Batran - de astazi face parte din Romania." La 15 noiembrie, Comisiunea din Tulcea "indeplinea in modul prescris predarea administratiei civile rusesti din Dobrogea, in mainile autoritatilor romanesti".
NOTA: Cadrilaterul - teritoriul dintre cetatile Silistra, Ruse, Shumen si Varna si format din judetele Caliacra si Durostor a fost alipit Romaniei in anul 1913, dupa cel de-al doilea razboi balcanic, prin prevederile Tratatului de pace de la Bucuresti.
In timpul Primului Razboi Mondial, Bulgaria a ocupat Cadrilaterul si fasia Mangaliei timp de 2 ani. La incheierea primului razboi mondial Tratatul de pace de la Neuilly sur Seine restabileste frontiera din 1913 intre Romania si Bulgaria, atribuind din nou Cadrilaterul Romaniei. 7 septembrie 1940 Tratatul de la Craiova, care restabilea frontiera din 1912 intre Romania si Bulgaria. Tratatul a instituit transferul obligatoriu de populatie intre cele doua state, intre nord si sud, bulgarii din nordul Dobrogei si romanii din Cadrilater urmau sa-si schimbe domiciliile.
-------------------------------------
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. . Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! . Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! . Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto!
***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane.
***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz!
***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului!
***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii!
***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi!
***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne.
***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei;
***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.