CRIZA, crize, s.f. 1. -DEX 98
Manifestare a unor dificultati (economice, politice, sociale etc.); perioada de tensiune, de tulburare, de încercari (adesea decisive) care se manifesta în societate. ¦
Lipsa acuta (de marfuri, de timp, de forta de munca).
2. Moment critic, culminant, în evolutia care preceda vindecarea sau agravarea unei boli; declansare brusca a unei boli sau aparitia unui acces brusc în cursul unei boli cronice. Criza de apendicita. ¦ Tensiune, moment de mare depresiune sufleteasca, zbucium.
– Din fr. crise.
DEX-Dictionarul Explicativ al Limbii Romane
DEX-98 definitie criza
Actuala criza, numita economico-financiara, a aparut de fondul globalizarii si al conflictelor de interese. Anul trecut se vorbea despre criza financiara, anul asta despre criza economico-financiara si bineinteles ca va urma o criza sociala de proportii care, in mod normal, va duce la rasturnarea sistemului, actuala structura social-economica mondiala. Trebuie sa-ti salvezi afacerile!
Inseamna in primul rand sa intelegi:
1.ce este o criza?
2.ce activitati are o organizatie
3.cum este conectata organizatia ta
4.cum sa alegi informatiile
Voi dezvolta pe rand:
1.Ce este o criza? Vedeti definitia in DEX, atasata in caseta. Criza apare pe fondul unor dificultati in mersul normal al activitatii. Daca dificultatile persista si se propaga de la unul la altul, se declanseaza o criza. Principalul atribut al crizei este RISCUL CRESCUT al activitatilor. Aceasta inseamna:
-fluctuatii ale cursurilor financiare, inflatie,
-fluctuatii ale preturilor si pietelor de materii prime, energie si forta de munca
-fluctuatii ale pietelor de vanzare, scaderea dramatica a cererii atat cantitativ cat si calitativ
-devalorizarea investitiilor
-cresterea impozitarii si introducerea de taxe suplimentare
-cresterea nemultumirii salariatilor, a tensiunii sociale, miscari de protest, greve
2.ce activitati are o organizatie? Orice organizatie are doua activitati:
a.Activitate curenta numita si productie
Productia este cea care asigura veniturile de baza ale organizatiei, indiferent de tipul ei.
-ca exemplu, productia de bunuri, transporturile, serviciile, comertul si alte tipuri de activitati curente menite a genera venituri intrun asa numit ciclu scurt de productie
(produc-vand-incasez )
b.Activitate de perspectiva numita investitie
Investitia este menita a crea venituri in viitor prin activitati suplimentare sau contractuale.
-ca exemplu, constructia de noi obiective, capacitati de productie si servicii, cladiri de birouri, retele de utilitati, cai de acces; leasingul ca forma de dobandire in final a mijlocului inchiriat, depozitele bancare, plasamentele financiare, contractele de participatiune, alte activitati cu scop planificat in viitor.
3.cum este conectata organizatia ta?
Indiferent ce structura interna ai in organizatie, te intereseaza in aceasta perioada, de criza, cum te influenteaza organizatiile externe. Astfel:
a.Furnizorii, atat cei de materii prime si materiale cat si cei de energie si utilitati, devin nesiguri, atat ca pret si cantitate cat si ca respectarea perioadelor contractuale. Pentru ca si ei se confrunta cu aceeasi situatie. b.Clientii devin nesiguri si formeaza o piata extrem de fluctuanta atat in privinta cererii cat si a platii. c.Forta de munca, angajatii si colaboratorii, manifesta disponibilitatea de a avea venituri mai mici in conditia pastrarii locului de munca. Pretul este insa cresterea tensiunii sociale si a riscului declansarii unor conflicte. d.Bancile, fiind organisme suprastatale si avand ca obiect de activitate, finantarea, comertul cu "bani", stabilesc reguli si conduite in crearea de rezerve proprii si reducerea pierderilor, in dauna activitatii organizatiilor. e.Statul, pentru ca trebuie sa regleze bugetul pentru acoperirea pierderilor generate de criza, va mari taxele si impozitele iar reprezentantii fiscului vor mari controalele si sanctiunile.
Iata asadar tabloul sumbru al crizei!
4.Cum sa alegi informatiile?
Trebuie sa aveti informatii cat mai corecte despre situatia existenta si cu aproximatie buna despre ce va urma. Va dau cateva indicatii, mai degraba ce sa nu luati in considerare:
a.Nu luati in considerare declaratiile oficialitatilor si nici ale oamenilor politici, indiferent de rangul lor. Amintiti-va ca presedintele a declarat acum o luna ca nu i-a spus nimeni anul trecut de criza iar primul ministru a declarat in luna mai ca in aprilie a fost pe punctul sa nu poata plati pensiile si salariile bugetarilor. Indiferent de pozitia in stat a politicienilor, nu luati in considerare declaratiile lor. In campania electorala din 2008 lideri de partid sustineau intro propaganda stupida "sa transformam criza in avantajul nostru!". b.Nu luati in considerare declaratiile oficialilor BNR pentru ca sistemul bancar este suprastatal si singurul interes este mentinerea structurii. Ganditi-va ca presedintele statului a ajuns sa solicite bancilor reluarea finantarii prin rugaminte (penibilul vorbei - noi v-am ajutat, acum e randul vostru). c.Nu luati in considerare informatiile furnizate de institutii care depind prin buget de stat sau bancar. Orice autoritate, agentie sau institut care are finantarea din bugetul de stat sau bancar, va ascunde cu buna stiinta datele si informatiile corecte. d.Luati in considerare, cu rezerve, comunicatele Comisiei Europene si ale Parlamentului European si de asemenea ale Trezoreriei si Guvernului American. Spre deosebire de noi, ei participa la regulile noii ordini mondiale. Nu le luati ad-literam. e.Urmariti reclamele TV, dar si radio si presa scrisa si on-line. Reclamele ascund dezastrul unor organizatii, oferte bancare deosebite ("am venit si pe strada ta"), investitii deosebite ("ce-ai face cu patru miliarde dolari"), etc... f.Nu luati in considerare emisiunile, reportajele, stirile si articolele din mass-media. Posturile de televiziune traiesc din reclama iar foarte multe emisiuni sunt menite a sustine idei, oameni, pozitii, institutii, pentru ca sunt platite. E vorba de emisiuni in afara reclamei. Minciuna lor e categoric in defavoarea voastra. Parte din acest spectacol injositor se gaseste si in celelalte mijloace media. g.Cautati informatii pe internet, pe forumuri, puneti intrebari si participati. Datorita numarului mare de utilizatori le este greu sa cenzureze informatia. h.Daca aflati de institutii care si-au marit comisioanele, au probleme de personal, sunt in incapacitate de plata, publicati undeva, pe internet.
In situatii de criza trebuie sa ne sprijinim cu informatie corecta.
V-am prezentat cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont.
E bine sa faceti urmatoarele:
1.Activitatea curenta o veti reduce la minimum, la pragul existentei. Nu e convenabil dar numai asa poti reduce riscurile generate de criza.
-reducere de capacitate, de personal, de materii prime si materiale, de energie si utilitati
-cauta piata de materii prime si materiale si piata de desfacere cat mai apropiata, astfel incat sa depinzi de transport intro cat mai mica masura
-inchide creditele bancare, renunta la creditare, cat mai putine activitati bancare
-daca nu realizezi venitul imediat prin vanzarea produsului tau, incearca factoring sau scontarea instrumentului de plata, fara alt angajament al tau in favoarea bancii sau a institutiei financiare.
-asigurati productia si tranzactia comerciala la un asigurator
-chiar daca exista cerere foarte mare in domeniul tau de activitate, pentru o perioada, nu mari capacitatea de productie. Maresti si riscul odata cu ea. E posibil si,foarte probabil se va intampla asta, o criza alimentara va veni peste ceea ce exista deja. Nu te arunca in jocul asta, marile firme vor face jocurile in preturi.
2.Investiile le veti conserva. Pentru investitiile in obiective ce au necesitat activitati de constructii-montaj, se suspenda activitatea de constructii si se conserva la stadiul existent. Mijloacele fixe achizitionate, daca au durata de viata de peste 5 ani se magazioneaza. celelalte se vand, indiferent de pret (calculatoare, birotica, echipamente de protectie, consumabile...). Predati leasingul, retrageti-va depozitele bancare si blocati banii in aur si valori de arta iar parte in rezerve alimentare, combustibili si energie.
AJUTA-TE SINGUR- NU INTERESEAZA PE NIMENI FALIMENTUL TAU SI PROBLEMELE TALE, CU ATAT MAI PUTIN STATUL SI INSTITUTIILE LUI!
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. . Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! . Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! . Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto!
***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane.
***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz!
***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului!
***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii!
***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi!
***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne.
***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei;
***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.