Los Angeles - smog on 29 January 2004. The top of the inversion layer is easily seen against the backdrop of distant mountains. Hilltops above the layer are visible at great distances, urban areas below the layer are obscured. Photo by Alan Clements, Middlesbrough, England.
Smogul este un tip de poluare a aerului , un cuvant format in limba engleza din smoke=fum si fog=ceata. Termenul a fost introdus de Dr. Henry Antoine Des Voeuxin lucrarea sa din 1905 “Fog and Smoke,” pentru o reuniune a membrilor Congresului de Sanatate Publica Public Health Congress.
Practic anunta un nou tip de ceata deasupra Londrei si faptul ca acest tip de ceata, numit smog, afecteaza sanatatea oamenilor. Smogul clasic este rezultatul arderii carbunilor si este un amestec de fum si dioxid de sulf. Fumul clasic generat de arderea carbunilor a fost completat in mod nefericit in timp de alte tipuri generate din arderea combustibililor lichizi si gazosi. Are un caracter local dar datorita curentilor de aer poate fi transportat la mari distante. Este format din gaze arse (oxidate) si nearse , particule, oxizi, resturi organice. Ceata este un fenomen natural reprezentand suspensia in atmosfera joasa (troposfera, la suprafata pamantului) a unor picaturi ,vapori de apa si chiar cristale fine de gheata. Ceata este un nor in contact cu pamantul (Wikipedia). Se formeaza cand vaporii de apa din atmosfera intra in contact cu pamantul, in urma scaderii temperaturii. Are o umiditate relativa de 100%, deci o atmosfera saturata. Caracteristicile principale sunt umiditatea si vizibilitatea.Ceata se poate forma si in conditii de umiditate mai redusa. Densitatea si opacitatea cetei e data de compozitie, de conditiile climatice, de faza zilei si caldura solara.In prezenta factorilor care genereaza condensul (particule de praf, aerosoli, gaze arse), ceata poate precipita sub forma de burnita.
================================ Golden Gate Bridge in ceata -13.06.2006-Mila Zinkova
Copyright (c) 2007 www.comune.roPermission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation;
Exista mai multe tipuri de ceata, deasupra marii se formeaza ceata salina, umiditatea relativa a cesteia poate fi 70%. In vaile montane se formeaza o ceata caracteristica muntilor.In anumite conditii se formeaza ceata in conditii de iarna iar particulele in suspensie in aer sunt ca acele de gheata. Este un fenomen local.Smogul fotochimic este un tip de smog ce include o mixtura de agenti poluanti cum sunt dioxidul de azot, ozonul, componente organice volatile (VOCs) , nitrati, aldehide. Aceste componente impreuna cu radiatia solara ce le determina reactiile chimice ,formeaza smogul fotochimic.Acest tip de smog apartine industriei moderne.
Smogul tipic in California-culoarea roscata (foto )
Smogul natural-este determinat de eruptiile vulcanice sau incendiile de vegetatie.
2. Componenta
Caracterul extrem de nociv asupra vietii este dat de continutul smogului. Compusii descrisi aici se combina cu vaporii de apa si au efecte mult amplificate.
Particulele materiale sunt solide si lichide in aer. Prezenta lor in aer depinde de vreme , anotimpuri , activitatea pamantului si activitatea umana. Particulele emise de motoarele cu ardere interna (auto) au diametrul sub 2,5 microni. Celelalte , cu diametrul pana in 10 microni sunt emise din activitatea curenta, trafic auto, operatiuni de constructii,lucrari terenuri. Ozonul ( molecula cu 3 atomi de oxigen O3 ) apare in urma reactiei fotochimice datorata razelor soarelui dintre dioxidul de azot si hidrocarbonatii din materiile organice. Oxizii de azot (NO,NO2) , apar in urma arderii combustibililor ca un produs de oxidare al azotului. Principalul furnizor este traficul auto-motoarele . Concentratia cea mai mare apare in aglomeratiile urbane. Alt furnizor major este industria in care se ard combustibili.Dioxidul de azot este considerat cel mai toxic. Acizii azotului se formeaza la contactul moleculelor de oxid de azot cu apa. Cand intalneste compusi organici volatili , dioxidul de azot determina aparitia ozonului, factor de prima importanta in smog. Dioxidul de sulf apare din arderea combustibililor (in special arderea carbunilor) dar si din procesarea acidului sulfuric , industrializarea celulozei , siderurgie. Este solubil in apa si poate forma molecule de acid sulfuric. Efectele dioxidului de sulf sunt amplificate intr-un mediu de vapori de apa si alte particule poluante, apare asa numitul « efect cocktail » .
Monoxidul de carbon este un gaz extrem de toxic emis ca urmare a arderii combustibililor. Se formeaza prin oxidarea compusilor organici. In aglomeratiile urbane, principalul “furnizor” de monoxid de carbon sunt automobilele.
Metale-sub forma de particule, pulberi, apar in urma arderilor industriale si casnice (auto), a procesarilor industriale si a incinerarii gropilor de gunoi.
3.Echilibrul mediului :
La suprafata pamantului atmosfera are un echilibru dat de componenta sa si de factorii climatici. Comportamentul normal al temperaturii este acela de a scade odata cu cresterea distantei fata de sol. Cu cat inaltimea fata de sol este mai mare cu atat este mai rece. Anomalii apar atunci cand are loc o inversie climatica si este foarte rece la sol.
Aerul pe care-l respiram, pe langa amestecul de azot, oxigen, bioxid de carbon si gaze inerte, mai contine microorganisme, particule si alte gaze. Parte din acesti agenti (particule si alte gaze) polueaza aerul si produc efecte asupra vietii, in special asupra sanatatii umane.
Interventia omului asupra acestor elemente a dus la dezechilibre grave. Smogul se produce local, caracteristic oraselor, aglomeratiilor urbane, zonelor industriale unde se produc emisii de fum sau gaze si temperatura este mai ridicata decat in zonele din imediata apropriere.
4.Cauzele aparitiei smogului:
Dezvoltarea industriala: industria este cel mai mare consumator de energie, ceea ce duce la aparitia unui numar mare de termocentrale ce isi realizeaza activitatea prin consum din ce in ce mai mare de petrol,carbune si gaze
Automobilele –numarul lor este in crestere - degaja o cantitate mare de gaze de esapament,
Incendiile- mai ales cele realizate in aer liber elibereaza substante nocive,
Aglomeratiile urbane care duc la consumuri energetice marite pe suprafata redusa .Arderea deseurilor casnice.
5.Efecte: Dezechilibrul mediului provoaca dezechilibrul sanatatii omului. Componentele smogului au efecte nocive asupra sanatatii si mediului:
Particulele provoaca alergii, inflamatii si au efecte cancerigene.
Ozonul poate penetra stratul epitelial si oxida aminoacizii si acizii grasi. Aceste reactii produc radicali liberi care afecteaza enzimele, structura proteinelor si acizii grasi.
Iritarea si infectarea organelor sistemului respirator (inflamatia si bronhoconstrictia duc la astm) .Afectiuni ale sistemului nervos si ale functiilor fizice ale organismului. Scaderea imunitatii.
Afectarea vederii
Impiedica transportul oxigenului prin sange si reduc continutul de oxigen celular.
Modifica in organism continutul de metale producand dezechilibre. De aici apar toate efectele nefavorabile organismului.
Provoaca dureri de cap, ameteli si stari de voma.S-au inregistrat decese datorita intoxicarii cu dioxid de carbon.
Caracterul acid al smogului distruge orice material, de la materiale usoare pana la marmura si metal .In marile orase s-au inregistrat efectele smogului asupra momumentelor cu interes istoric (in Atena –Pantheon)
asupra vietii animalelor si plantelor: intr-un mediu poluat formele de viata se dezvolta greu .
Doua cazuri majore de poluare a aerului in Londra in 1952 si 1991 LONDRA 1952
Marele smog din Londra a durat intre 5 decembrie si 9 decembrie 1952. Aceasta catastrofa a cauzat sau a dus la moartea mii de oameni si a creat o puternica miscare pentru protectia mediului. Incalzirea locuintelor in Londra era pe baza de carbuni. In 5 decembrie o ceata rece s-a lasat asupra Londrei. Datorita frigului, tot mai multe locuinte un fost incalzite prin arderea carbunilor.
A aparut un fenomen de inversiune meteo, astfel in loc sa scada temperatura cu inaltimea s-a ajuns in situatia ca la sol sa fie mai rece.Gazele rezultate din arderea carbunilor au format impreuna cu ceata un start de smog deasupra solului. Concentratia poluantilor a crescut foarte mult. Smogul a devenit extrem de toxic si de opac, impiedicand vizibilitatea la cativa metri. Nu s-a dat mare importanta intrucat oamenii erau obisnuiti cu ceata londoneza. In zilele ce au urmat insa au intervenit decese in masa, peste 4000 , in special cei cu afectiuni respiratorii, batranii, copiii. In total, in saptamanile si lunile ce au urmat, peste 12000 (Wikipedia) oameni au murit ca urmare a hipoxiei (reducerea nivelului oxigenului sub limite normale in tesuturi)-dictionar med., a bronhopneumoniilor. LONDRA 1991
Intre 12 si 15 dec 1991 o masa de aer rece incarcata cu fum si particule s-a asezat deasupra Londrei. Acest smog a cauzat peste 160 de decese, in principal prin afectiuni cardiovasculare si respiratorii grave. Nu se stiu insa efectele pe termen lung , incidenta cancerelor si a efectelor neurologice.
Dupa dezastrul Marelui Smog din 1952, industria a fost mutata la periferia Londrei si a inceput sa se renunte la incalzirea individuala pe carbuni.Dar a crescut mult numarul vehiculelor. Astfel, ceea ce s-a castigat prin masurile de reducere a emisiilor s-a compensat prin marirea numarului autovehiculelor.
6. Solutii :
Smogul este un fenomen local si apare in marile aglomeratii urbane sau industriale.Solutiile depind de autoritatile locale care ar trebui sa ia masuri drastice de limitare a poluarii:
atitudine atunci cand primesc sesizari.
trecerea pe scara larga la transportul electric sau alt tip nepoluant, in special in zonele foarte aglomerate
modernizarea sistemului de sosele pentru a se evita aglomerarile si blocajele
reducerea si capturarea poluantilor inainte de a patrunde in atmosfera prin tehnologii alternative nepoluante
marirea spatiilor verzi in orase dar si in imprejurimi cunoasterea legilor pt Protectia Mediului
Ce puteti face?
Pentru protectia personala si a familiei-evitati pe cat posibil circulatia in zonele cu risc de aparitie a smogului in marile orase, in special locurile in care traficul auto este intens si se creeaza blocaje
Sustineti campaniile de marire a zonelor verzi in orase si de interzicere a distrugerii spatiilor verzi
Educati copiii in spiritul protectiei mediului,
Protestati impotriva poluarii date de industrie si transporturi,
Promovati solutii de economisire a energiei.
Reciclati si promovati reciclarea materiilor prime
Renuntati ambalaje “only-one” si utilizarea celor de plastic pentru multi ani
Utilizati automobile cu motoare cu emisii reduse
Solicitati autoritatilor locale monitorizarea calitatii aerului si PUBLICAREA REZULTATELOR
·
Legislatia referitoare la protectia mediului se gaseste publicata in site-urile: Ministerul Mediului Agentia de Protectia Mediului
----------------------------------------
Florentina Ciobanu 10 iunie 2007
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. . Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! . Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! . Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto!
***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane.
***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz!
***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului!
***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii!
***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi!
***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne.
***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei;
***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.