Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
PROTECTIA MEDIULUI PROTECTIA PERSOANEI CALITATEA PRODUSULUI SOLUTII WEB PROIECTE CONSPECTE
Efectul de sera

TEMA CONSULTANTA:     Efectul de sera

Data: 07 Iul 2007
Categorie: A-Poluarea atmosferei
Autor: Florentina Ciobanu
Tema: Efectul de sera
Domeniu: Protectia mediului

radiatie, atmosfera, sera, mediu tropical, umiditate, vapori de apa, convectie, soare, pamant, opacitate, transparenta, gaze de sera, dioxid de carbon, ozon, metan, protoxid, clorfluorcarbon, clor, protocolul de la Kyoto, reducerea emisiilor,

CONTINUT:

1.Ce este sera?   2.Ce este efectul de sera?    3.Echilibru atmosferic    4.Efectele     5.Solutii
 
 
Datele referitoare la radiatie si atmosfera sunt prezentate in capitolul Efectul de sera-Incalzirea globala ; Partea I-Despre atmosfera si radiatie
1.Ce este sera?
Sera- este o incapere care are doua caracteristici importante in raport cu exteriorul:
-are peretii si tavanul din sticla sau alt material transparent pentru radiatia solara (material plastic , folii artificiale ,textile sau vegetale)
-este izolata de exterior prin pereti care nu permit circulatia aerului
Astfel, sera permite circulatia radiatiei emise de soare din exterior in interior dar nu permite schimbul material. Serele creaza un mediu in care poate fi realizata o temperatura si-o umiditate mult mai mare. Acestea fiind controlate, serele se preteaza cultivarii intensive a vegetalelor , gazduirii gradinilor botanice si cresterii puietilor de specii inadaptate mediului exterior. Se poate spune ca serele produc un mediu tropical, indiferent unde sunt amplasate.
efect de sera
Radiatia solara patrunde in sera prin tavanul si peretii din sticla .O parte este absorbita de sol si vegetatie pe care le incalzeste iar alta parte este reflectata, ajunge la peretii si tavanul din sticla de unde se reintoarce prin reflexie in sera si produce marirea incalzirii. Astfel, mare parte din energia radiatiei solare ramane sub forma de caldura in interiorul serei. Umiditatea atmosferei in sere este ridicata , vaporii de apa absorb radiatia termica (IR) si incalzesc astfel atmosfera interioara.
 
2.Ce este efectul se sera?
Efectul de sera reprezinta procesul de incalzire a unei planete din cauza radiatiei solare emise de catre atmosfera acesteia.Acest fenomen a fost descoperit in anul 1824 de Joseph Fourier. (V. Enciclopedia libera  www.wikipedia.org)
Fourier studia incalzirea gazelor prin convectie, in incinte inchise si a extins termenii observatiei asupra climei terestre.
Termenul de EFECT DE SERA se refera de fapt la INCALZIREA ATMOSFEREI ca efect si mai putin la incinta inchisa numita sera.
Soarele emite un spectru complet de radiatii electromagnetice printre care si cel numit radiatie optica (Ultraviolet UV, vizibil, Infrarosu IR). Pamantul reflecta 30% din radiatia primita de la soare, restul de 70% este absorbit si prin incalzirea suprafetelor (pamant, oceane, vegetatie) acestea emit radiatie IR in atmosfera. In acelasi timp Pamantul, fiind un corp cald,  emite 70% radiatie termica-IR. Astfel ciclul energetic este inchis. Vezi materialul „ Despre atmosfera si radiatie ”
Atmosfera este formata in cea mai mare parte din azot-N2-78%, oxigen-O2-21% iar 1% constituie gaze rare si alte gaze rezultate din procese naturale si activitati industriale. Dupa comportamentul fata de radiatie, acestea sunt :
-Transparente pentru radiatie-N2, O2 ,Ar si alte gaze rare. Interactioneaza slab cu radiatia infrarosie. Practic,printr-o atmosfera curata, radiatia trece aproape in totalitate.
-Absorbante pentru radiatia IR- Gazele de sera-sunt cele care absorb radiatia IR si se incalzesc, apoi emit radiatia si incalzesc atmosfera. Apa, vaporii de apa , Dioxidul de carbon CO2 ,Ozonul O3, Metanul CH4 , Oxizii de azot N2O.
-Gaze care indirect duc la marirea efectului de sera (Clorfluorcarbon CFC , Clorul Cl2). Ele produc distrugerea stratului de ozon ceea ce duce la marirea radiatiei UV ce ajunge pe Pamant. Radiatie mai multa inseamna incalzire mai puternica a corpurilor, ceea ce duce la emisie de caldura (radiatie IR) mai mare si incalzire mai puternica a atmosferei. Distrugerea stratului de ozon duce astfel la marirea efectului de sera.
In imagine se prezinta comportamentul gazelor din atmosfera fata de radiatia solara si radiatia termica a Pamantului. Efectele prezentate sunt calitative si nu cantitative.
stratul de ozon
Unele molecule de gaz din atmosfera (gazele de sera) au proprietatea de-a absorbi radiatia termica emisa de Pamant si de-a se incalzi. Astfel se incalzeste atmosfera. Acest mod de incalzire se numeste efect de sera si el asigura conditiile dezvoltarii vietii pe Pamant prin incalzirea atmosferei terestre.Daca n-ar exista acest fenomen de incalzire a atmosferei, temperatura medie a planetei ar fi in jurul a -10 gr.C.
Datorita absorbtiei radiatiei termice de catre moleculele de CO2 si vaporii de apa H2O se produce o crestere a temperaturii medii a atmosferei la aproximativ  +15 grd C si aceasta face posibila evolutia vietii.
Daca acest efect este insa amplificat se produc dezechilibre majore energetice care duc la dezastre si afecteaza chiar viata pe Pamant. Incalzirea globala cu toate efectele secundare este unul dintre ele.
Planete precum Venus , care au o atmosfera mult imbogatita in CO2, dezvolta efecte de sera cu temperaturi foarte mari, de sute de grade Celsius.
 
3-Echilibrul atmosferic :
Echilibrul atmosferic (in conditiile pastrarii temperaturii medii favorabile vietii) se pastreaza cat timp emisiile de gaze cu efect de sera nu se produc in exces ,iar stratul de ozon nu se subtiaza sau mai grav nu mai apar gauri la nivelul acestuia. Astfel se va desfasura procesul de formare si descompunee a moleculei de ozon iar razele ultraviolete vor fi absorbite chiar din atmosfera .
Efectul de sera in conditii normale (vapori de apa si dioxid de carbon CO2) este cel care a facut posibila dezvoltarea vietii pe pamant.Excesul dioxidului de carbon si al celorlalte gaze de sera duce la amplificarea acestui fenomen , facandu-l impropriu vietii.
Ponderea gazelor de sera in efectul de sera :
   -CO2 (59%)-gazele de ardere, emisii secundare, gaze de esapament,
   -CH4 metan (18%)- gaze de ardere a combustibililor fosili , gaze naturale
   -N2O protoxidul de azot (6%)-aderea combustibililor,arderea lemnului , animale
   -O3 ozonul de suprafata (12%) -gaze in emisii secundare a reactiilor chimice
Gazele ce creeaza efectul de sera au comportamentul unui geam pus intre Pamant si atmosfera. Ele absorb radiatia IR si-o reemit in atmosfera joasa si pe pamant. Pamantul cu atmosfera, desi este un sistem semiinchis se comporta aproape ca un sistem inchis, ca o sera.
« Furnizorii » gazelor cu efect de sera sunt industrializarea si tehnologiile energofage si neprotejate :
-arderea combustililor naturali , carbune, petrol, gaz,
-termocentralele , motoarele cu ardere interna , siderurgia,
-industria chimica si petrochimica, a ingrasamintelor chimice
-gropile de gunoi in degajare normala si in ardere mocnita
-bazinele de ape reziduale, zonele mlastinoase
-defrisarea,taierea padurilor, duce la micsorarea suprafetelor de vegetatie si implicit la reducerea absorbtiei de CO2
 
4.Efecte:
4.1. Incalzirea globala(va fi dezvoltat in capitol separat) -asupra climei:
-creste teperatura planetei  ceea ce produce schimbari chiar la nivel de relief
-topirea calotei glaciare de la poli,existinderea marilor si oaceanelor,furtuni ,seceta. Conform unor studii realizate pe probe de gheata din Antarctica arata ca temperatura pamantului ar putea sa creasca cu pana la 6 grade Celsius in acest secol. Aceste concluzii au fost realizate de catre o echipa de cercetatori europeni formata din savantii Victor Brovkin de la Institutul pentru Studierea Climei din Potsdam /Germania, Marten Scheffer de la Universitatea din Wageningen /Olanda si Peter Cox de la Centrul pentru Exologie si Hidrologie din Winfrith /Anglia, care a publicat rezultatele studiului in revista americana de specialitate "Geophysical Research Letters".Intre timp, Institutul pentru Studierea Climei (NOOA) comunica faptul ca in SUA se poate astepta si anul acesta producerea unor uragane puternice. Incepand din luna iunie, pot fi asteptate pana la zece cicloane, dintre care patru sau sase cu viteze ale vantului de mai mult de 200 de kilometri pe ora si cu efecte devastatoare.
-fenomene meteorologice distrugatoare.Cel mai important indiciu ca acest sezon va fi marcat de uragane puternice este acela ca temperatura apei la suprafata marilor a crescut, fapt ce contribuie la formarea uraganelor. Cercetatorii vad ca foarte plauzibila o conexiune intre incalzirea globala si riscul formarii uraganelor. Aceste date reies dintr-un raport denumit "Index al Riscurilor Climatice 2006", prezentat de organizatia de asistenta pentru dezvoltare Germanwatch, la Bonn.
4.2.Afectarea sanatatii umane si animale -
asupra sanatatii umane, efectele sunt de natura fizica si psihica:
-cresterea numarului celor infectati cu paraziti,
-imbatranirea pielii ,cancere cutanate,
-boli de ochi,
-scaderea imunitatii
Toate acestea duc la cresterea cheltuielor cu sanatatea umana.
Cresterea animalelor va presupune cheltuieli majore pentru rezolvarea problemelor veterinare nou aparute si cheltuieli mari cu hrana.
5.Solutii:
Efectul de sera apare ca  un fenoment zonal dar cu extindere globala. Apare in zonele unde cantitatile de gaze toxice sunt in crestere. Datorita caracterului zonal si global , solutiile trebuiesc luate de factorii politici la nivel central , continental sau global.
Actiuni globale cum sunt “Protocolul de la Kyoto” vor fi tratate separat.
Actiunea individuala de « Reducere a emisiei gazelor de sera si de protectie a stratului de ozon » nu rezolva problema dar creeaza premisele educarii in acest scop prin puterea exemplului si poate genera modificari in legislatia de protectie a mediului , in industrie si protectia spatiilor verzi.
            -evitarea deodorantelor de tip spray –astfel se evita emisia in atmosfera  de CFC, folosirea in cantitati mai mici a sprayurilor individuale si industriale
-renuntarea la freon in instalatiile de racire a aerului
-autoturisme cu consumuri reduse de combustibili si cu emisii poluante reduse
           -folosirea mijloacelor de transport in comun ,trecerea la transportul electric
           -folosirea unei cantitati mai mici de hartie–astfel impiedicam taierea masiva de paduri
           -folosirea unor becuri cu consum redus
           -cunoasterea legilor pt Protectia Mediului
 
Alte actiuni individuale :
          -daca locuiti intr-o zona unde se produce acest fenomen , protejati-va familia si evitati sa iesiti din locuinte la orele de varf, cand caldura este sufocanta .Protejati-va organismul prin consum marit de lichide (apa, ceai,lactate)  
          -incurajati campanii de marire a spatiilor verzi si de interzicere a distrugerii acestora;
          -educati copiii in spiritul protectiei mediului
          -reciclati si promovati  reciclarea  materiilor prime
          -solicitati autoritatilor locale monitorizarea calitatii aerului si PUBLICAREA REZULTATELOR
-participati la campaniile de promovare a protectiei mediului
         
             
------------------------------------
 
           Florentina Ciobanu
 

PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Custom Search
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 







***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com