Data: 26 Iul 2007
Categorie: A-Poluarea atmosferei
Autor: Florentina Ciobanu
Tema: Ozonul si stratul de ozon
Domeniu: Protectia mediului oxigen, ozon, atom, molecula, ciclul ozonului, strat, radiatie, ultraviolet, infrarosu, dobson, spectrofotometru, absorbtie, fotoliza, echilibru, efect de sera, distrugere, cfc, freon,
| |
Ozonul O3 Acest Capitol contine date despre OZON, caracteristici, cum se formeaza, ce rol are si ce-l distruge. Ozonul este un element cheie in clima terestra.
1. Ce este ozonul ?
In proportia cea mai mare oxigenul liber in natura are molecula formata din 2 atomi, O2. Exista insa o forma alotropica a oxigenului avand o molecula formata din 3 atomi, O3 , numita OZON (Corp gazos de culoare albastruie, cu miros caracteristic , a carui molecula se compune din 3 atomi de oxigen, care se gaseste in natura sau se poate obtine prin descarcari electrice in aer si este folosit ca antiseptic si la sinteze organice, din fr.ozone DEX 1998)
Acesta este un puternic oxidant si de aceea este toxic pentru organismele vii. In atmosfera il gasim atat in stare naturala formandu-se in urma descarcarilor electrice si sub actiunea razelor solare , dar si artificial in urma proceselor chimice.
Ozonul este instabil la temperatura normala , se descompune intr-un atom de oxigen O si o molecula de oxigen O2.
O3-->O2 + O
Este un reactiv puternic, mult mai oxidant decat oxigenul; poate exploda in contact cu substantele organice si la temperaturi ridicate in prezenta unor catalizatori ca H, Fe , Cu , Cr.
Ozonul are capacitatea de-a absorbi
radiatia ultravioleta de tip B, cu lungimea de unda intre 240 si 320 nm.
2.-Ce este stratul de ozon?
Cea mai mare parte a ozonului atmosferic, peste 90% este situata intre 10 si 40km altitudine, in stratosfera, concentratia maxima aflandu-se la aproximativ 30 km altitudine.In urma studiilor de specialitate efectuate de-a lungul anilor se estimeaza ca exista circa 3 miliarde de tone de ozon, actionand ca o patura in jurul pamantului.Ozonul stratosferic se masoara in
UNITATI DOBSON (DU)-Daca intregul ozon stratosferic ar fi comprimat ca un strat uniform in jurul Pamantului, in conditii normale de temperatura (0 grC) si Presiune (1 atm), atunci ar forma un strat cu grosimea de 3mm ( =3000 micrometri) si ar proteja complet Pamantul de radiatia ultravioleta de tip B. Acest strat se considera a avea 300 DU. Astfel, o unitate Dobson ,1DU inseamna 10 um (micrometri) grosime din acest strat si contine 2.69×1016 molecule de ozon/cmp sau 2.69×1020 molecule ozon/mp.
Numele este dat dupa
Gordon Dobson de la Universitatea Oxford care in 1920 a inventat un aparat de masurare a ozonului atmosferic, aparat numit Spectrofotometru de ozon.
3-Stratul de ozon si rolul lui
Radiatia ultravioleta (UV) de tip C (lungimea de unda sub 240nm) emisa de soare , are suficienta energie pentru ca in straturile superioare ale atmosferei sa rupa molecula de oxigen (O2) in doi atomi liberi O+O. Acest proces poarta numele de FOTOLIZA (s.f.-Descompunere chimica a unei substante sub actiunea luminii-DEX, 98,Acad.Romana, din fr. photolyse.)
Atomul liber de oxigen daca intalneste o molecula de oxigen, in anumite conditii energetice, da nastere unei molecule de tip O3 numita OZON.
Molecula de ozon absoarbe radiatia ultravioleta (UV) de tip B (lungimea de unda intre 240nm si 320nm) si se desface intr-o molecula de oxigen O2 si-un atom liber O.
Astfel putem spune ca fotoliza Oxigenului O2 da nastere Ozonului O3 in conditii energetice ale radiatiei solare UV de tip C iar fotoliza Ozonului O3 prin absorbtia radiatiei ultraviolete UV de tip B da nastere moleculei de Oxigen O2.
Ecuatiile ozonului :
1. UV/C + O2 = O + O (Fotoliza oxigenului sau absorbtia radiatiei ultraviolete de tip C de catre oxigen si eliberarea a doi atomi de oxigen)
2. O + O2 = O3 Ciocnirea unui atom de oxigen O cu o molecula de oxigen O2 da nastere unei molecule de ozon O3.
3. O3 + UV/B = O2 + O + IR (Fotoliza ozonului sau absorbtia radiatiei ultraviolete de tip B de catre molecula de ozon, cu ruperea acesteia intr-o molecula de oxige O2 si un atom liber de oxigen O , insotite de emiterea de
caldura-radiatie infrarosie IR.
4. O3 + O = O2 + O2 (ciocnirea unui atom de oxigen cu o molecula de ozon poate da nastere la doua molecule de oxigen).
In aceste ecuatii, UV/C inseamna energia radiatiei ultraviolete de tip C iar UV/B inseamna energia radiatiei ultraviolete de tip B
Date relevante privind stratul de ozon si comportamentul acestuia se gasasesc in documentatiile si prezentarile National Oceanic & Atmospheric Administration , US Department of Commerce www.noaa.gov
NOAA utilizeaza sateliti, baloane si statii de sol pentru monitorizarea ozonului stratosferic
Conform Dr.Robert Parson, specialist in chimie fizica la Universitatea din Colorado, SUA, concentratia de O2 este intotdeauna mai mare decat concentratia de O3.
Astfel , ozonul absoarbe radiatie UV fara sa se consume (sa se rupa in O2 si O) si converteste astfel radiatie UV in radiatie IR (caldura). Acesta-i motivul pentru care in stratosfera, temperatura creste cu altitudinea. Dr.Parson considera ca practic stratosfera este generata in primul rand de ozon.
Stratul de ozon actioneaza ca un protector al Pamantului impotriva radiatiei ultraviolete solare prin absorbtia radiatiei ultraviolete de tip B, care nu mai ajunge astfel pe Pamant. Aceasta inseamna ca viata tuturor organismelor vii:plante,animale ,om nu mai este pusa in pericol. Acest proces este natural si asigura ECHILIBRUL ATMOSFEREI TERESTRE si PROTECTIA VIETII PE PAMANT.
Ozonul din straturile superioare ale atmosferei este numit si OZONUL BUN.
Distrugerea acestui strat duce la cresterea
efectului de sera iar in timp poate duce la disparitia vietii pe pamant datorita cresterii temperaturii.
In anul 1974 M.Molina si S. Rowland sustin ca , la Polul Sud concentratia de ozon este mai ridicata decat la Polul Nord . In anul 1985 cercetatatorii de la British Antarctic Survey au descoperit o gaura in stratul de ozon in zona Antarcticii.
4. Ozonul toxic
In straturile superioare ale atmosferei, ozonul protejeaza viata prin absorbtia radiatiei ultraviolete.
In contact cu viata insa, datorita caracterului puternic oxidant, poate produce efecte din cele mai toxice. Acesta e numit si OZONUL RAU. Are aceeasi compozitie O3 doar ca se afla intr-un loc in care in loc sa protejeze mai mult dauneaza. Este considerat chiar otravitor.
Acesta se formeaza in atmosfera terestra ,joasa , ca rezultat al reactiilor chimice in prezenta luminii solare ,din diferiti poluanti proveniti de la masini( CO2, gaze de esapament) uzine (metan, oxizi de azot ) termocentrale , rafinarii etc .
In atmosfera il gasim atat in stare naturala formandu-se in urma descarcarilor electrice si sub actiunea razelor solare , dar si artificial in urma reactiilor unor substante nocive provenite din sursele de natura terestra.
Ozonul este o componenta de baza in poluari puternice ale mediului cum sunt
PLOILE ACIDE si
SMOGUL si face parte din grupa
gazelor de sera (cele care absorb radiatia termica la suprafata solului).
5.Distrugerea stratului de ozon
In atmosfera, datorita dezvoltarii industriale, au aparut niste substante numite CFC (clorfluorcarbonati ) , molecule foarte usoare ,mult mai usoare ca aerul, imposibil de descompus la altitudini mici si insolubile in apa.CFC este stabil si se utilizeaza ca agent in refrigeratoare sau instalatiile de congelare, in sprayuri. Aceste molecule se desfac doar in anumite conditii., in conditii polare , cand se formeaza nori caracteristici polari PSC (Polar Stratospheric Clouds) si radiatia solara produce fotoliza CFC. Desfacerea moleculelor de CFC da nastere clorului care distruge ozonul. Astfel Clorul produce distrugerea ozonului, formand monoxid de Clor si oxigen.
Cl + O3 -> ClO + O2
Monoxidul de clor insa interactioneaza cu atomii de oxigen
ClO + O -> Cl + O2
Si astfel consuma atomii de oxigen care in mod normal duc la formarea ozonului si elibereaza clorul care si el distruge ozonul. Astfel se ajunge ca un atom de clor sa distruga multe molecule de ozon.
Distrugerea stratului de ozon duce la propagarea radiatiei ultraviolete pana la nivelul solului, generand absorbtii si incalziri puternice ale atmosferei si amplificand efectul de sera.
Ozonul fiind foarte reactiv, este usor sa fie distrus si sa doneze un atom de oxigen catre azot (N2) , hidrogen (H2) sau clor (Cl2). Acesti atomi exista in stratosfera si sunt generati de procese terestre (vulcani, oceane, industrii)
Echilibrul atmosferei inseamna practic conservarea stratului de ozon, productia de ozon O3 sa fie egala cu distrugerea ozonului O3.
Daca atomul de Clor intalneste alt gaz ce contine Hidrogen, poate rupe Hidrogenul din acesta si forma acid clorhidric –HCl
Astfel, efectele CFC devin majore la nivelul stratosferei, in special ca influenta a stratului de ozon.
Datorita acestor efecte, se distruge mai mult ozon decat se produce. Acest fenomen este predilect in Antarctica. Aici sunt nori si particule de gheata la nivel de stratosfera. In alta parte acestia nu se formeaza decat in troposfera.
Norii si particulele de gheata la acest nivel ,preiau moleculele de CFC si le dizolva.
6.Efectele ozonului asupra sanatatii:
In contact cu gura si nasul ,cauzeaza uscaciunea gurii , tuse, iritarea mucoasei nazale. Afectiuni asupra celor suferinzi de bronhoconstrictie. Dificultati in respiratie, dureri de cap, febra.
Iritarea ochilor, provoaca lacrimarea si inflamarea
Prin mirosul acru , intepator, iritant este detectabil la concentratii mici (0.01 to 0.05 ppm).
Ajutorul in caz de aparitie a unui mediu cu ozon este prin scoaterea celui in cauza din mediu, jet de aer curat (ventilarea) pentru aerisirea incaperii, spalarea cu apa curata a ochilor, pielii, gurii, nasului si anuntarea medicului.
In stratosfera, la peste 10km altitudine, ozonul asigura absorbtia radiatiei ultraviolete de tip B si astfel protejeaza viata pe Pamant.
In troposfera, acolo unde se desfasoara activitatile umane, provoaca efecte din cele mai nefericite asupra sanatatii.
Ozonul BUN sau RAU este functie de locul unde se gaseste si rolul ce-l indeplineste.
Florentina Ciobanu
25 -07-2007
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica
Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal