Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
PROTECTIA MEDIULUI PROTECTIA PERSOANEI CALITATEA PRODUSULUI SOLUTII WEB PROIECTE CONSPECTE
Ploile acide

TEMA CONSULTANTA:     Ploile acide

Data: 04 Iun 2007
Categorie: A-Poluarea atmosferei
Autor: Florentina Ciobanu
Tema: Ploile acide
Domeniu: Protectia mediului

poluare, ploi acide, precipitatii, ph, industrie, aglomeratii urbane, rafinarii, siderurgie, emisii poluante, oxizi, sulf, carbon, azot, acid sulfuric, carbonic, azotic, robert angus smith, coroziune, eroziune, boli respiratorii

PLOILE ACIDE
Circuitul apei in natura - ploile acide

CONTINUT:
1.Ce sunt ploile acide – 2. Echilibrul mediului – 3.Cauzele – 4.Efectele – 5.Solutii
 
1.Ce sunt ploile acide ?
 
Precipitatiile (ploaia si zapada) cu un caracter pronuntat de acid , cu pH-ul mai mic de 5,5.
Ploile acide se formeaza astfel-In anumite procese industriale cum sunt rafinarea petrolului, arderea combustibililor (carbune,gaz,petrol), siderurgia-arderea pulberilor sau producerea ingrasamintelor chimice se emit in atmosfera oxizi de sulf ,de carbon si de azot precum si reziduuri cu un continut ridicat de alte elemente chimice. Combinarea acestor oxizi cu vaporii de apa duce la formarea moleculelor de acid sulfuric, acid carbonic si acid azotic iar ploaia rezultata va avea un caracter puternic acid. Se numeste PLOAIA ACIDA.
Termenul de ploaie acida a fost  introdus de englezul Robert Angus Smith in sec 19 vazand cum sunt degradate parcurile si cum e atacata si corodata structura constructiilor Londrei datorita poluarii excesive. Energia utilizata in industrie precum si incalzirea casnica se obtineau prin arderea carbunilor. In secolul 19 in Anglia se faceau studii de climatologie chimica.
 Termenii au revenit in actualitate odata cu degradarea masiva ,datorata ploilor acide , a padurilor in anii 70 in Germania Federala (atacul asupra padurilor).
Poluarea aerului genereaza poluarea precipitatiilor. Ploile acide sunt fenomene locale ce au loc in special in zonele puternic industrializate.
 
2.Echilibrul mediului
 

Elementele care participa la acest fenomen sunt elementele esentiale ale vietii pe pamant.
  • Atmosfera-formata dintr-un amestec de gaze in care ponderea o au azotul cu 78% si oxigenul cu 21%. Celelalte gaze , reprezentand 1% din compozitia atmosferei sunt gaze neutre sau reprezinta accidente (gaze nocive). Acesta este echilibrul natural al atmosferei.Atmosfera intretine viata si o protejeaza de arderile cu raze ultraviolete ale soarelui.
  •  Apa-cea mai raspandita substanta pe pamant, numita si lichidul vietii.Practic traim intr-un mediu in care elementul principal e apa, sub forma lichida in izvoare, rauri,lacuri, mari si oceane , sub forma gazoasa in vaporii de apa din atmosfera si sub forma solida in ghetari si zapada. In organismele animale si vegetale se gaseste sub forma de apa libera si apa legata in structura celulei vii iar in diversi compusi chimici sub forma de apa de cristalizare.
  • Molecula de apa ,H2O , este formata din 2 atomi de hidrogen legati de unul de oxigen. Moleculele formeaza o structura prin legaturi de hidrogen , aglomeratiile de molecule se numesc clusteri. Teoria fizica si chimica a apei este extrem de complexa, datorita caracteristicilor sale si comportamentului deosebit fata de alte lichide.Este denumita si lichidul ciudat.
  • Circuitul apei in natura-este un circuit energetic in care apa evolueaza de la nivelul solului in atmosfera si de acolo inapoi pe pamant, sub efectul energiei solare. Evaporarea apei din apele de suprafata si din vegetatie sub presiunea caldurii zilnice, apoi condensarea in atmosfera sub forma vaporilor si picaturilor de ploaie, apoi aceste condensuri precipita sub forma de ploaie, ajung pe sol si subsol. In subsol , daca intalnesc un strat de argila sau roca impermeabila, apele se unesc si formeaza ape subterane.In functie de cantitatea de saruri dizolvate ele dau nastere unor izvoare minerale, acide sau alcaline in functie de tipul rocii spalate. Acest circuit este unul natural si este determinat de periodicitatea zi-noapte, de anotimpuri si de caracteristicile locale ale mediului.
  • Apa de ploaie-este considerata apa curata pentru ca provine dintr-un proces de distilare naturala (evaporare de pe pamant si condensare in straturile atmosferei). Apa de ploaie are un continut natural de bioxid de carbon si de sulf. Caracterul slab acid al acesteia (pH-5,5-5,8) si puritatea (lipsa microorganismelor) o fac sa fie considerata curata.
  • pH-Pentru determinarea caracterului acid sau bazic (alcalin) al unei solutii, se utilizeaza marimea numita PH, pe o scara de la 0 la 14.. Astfel 0 corespunde unui acid maxim iar 14 unei baze maxime. PH 7 corespunde caracterului neutru al unei solutii. Apa neutra (puritate, fara continut de minerale) are PH 7. Ploaia acida are de regula PH-ul sub 5,5.Apa dizolva saruri minerale si astfel capata un aspect de apa dura sau slaba in functie de concentratia acestor saruri.
Cat a schimbat omul in acest echilibru? Ploile acide sunt doar unul din efecte. Celelalte sunt efectul  de sera, distrugerea stratului de ozon, incalzirea globala.
 
3.Cauzele si factorii care duc la producerea acestui fenomen:
  • naturale: vulcanii, incendiile- Eruptia vulcanului Krakatoa in 1883 in Sumatra a creat un nor imens acid iar ploile acide si noroioase au cazut la peste 100km de locul erupiei. A fost considerata cea mai mare catastrofa din istoria civilizatiei.Probabil pana la dezastrul tsunami in Oceanul Indian din 26 dec.2004
  • artificiale-efect al revolutiei industriale
  • dezvoltarea industriala a solicitat consumuri din ce in ce mai mari energetice si a impus marirea numarului si a puterii termocentralelor –consumatoare de combustibili fosili (petrol,carbune,gaz)
  • industria metalurgica-siderurgia si industria chimica-
  • transporturile –motoarele cu ardere interna
  • marile centre urbane si industriale-consumuri sporite de combustibili fosili
  • solutiile tehnice a unor produse care nu au tinut cont de efectele asupra mediului

4.Efecte:

Practic, ploaia acida ataca tot ce intalneste si afecteaza toate formele de viata, calitatea solului si a materialelor. Modificarea calitatii apei in lacuri si rauri produc efecte indirecte asupra celorlalte componente ale mediului.
  • asupra sanatatii umane- boli respiratorii (astm,bronsite,emfizem), oculare si dermatologice , iar indirect,prin consumul de alimente afectate-boli digestive si ale sistemului nervos;
  • asupra sanatatii animale- vietatile din lacuri si rauri sunt distruse de ploaia acida. Vedeti un iaz de decantare de la o uzina chimica si va veti lamuri daca poate trai ceva acolo. Distrugerea bazinelor acvatice (la pH de 4,5 dispare viata din bazinele piscicole);
  • asupra vegetatiei-distrugerea directa a clorofilei in masa vegetala, degradarea padurilor, a pasunilor si a culturilor agricole;
  • eroziunea solului- efectele asupra vegetatiei si a apelor de suprafata duc la eroziunea solului. Fata de toate acestea ,ploile acide ataca roca, dizolva sarurile de calciu si magneziu  si reduce calitatea solului dizolvand metalele si distrugand viata la nivelul microorganismelor din sol;
  • coroziunea materialelor- efecte marcante privind corodarea structurilor de metal de la poduri si cladiri. Monumente ale civilizatiei antice sau medievale, care sute de ani n-au fost afectate decat de vanturi si ploi normale sunt acum corodate de ploile acide.
  Informatiile cele mai multe provin din tarile cele mai dezvoltate : SUA, Japonia, Canada, Europa nu pentru ca doar acolo ar fi poluarea si ploile acide ci pentru ca au sisteme de monitorizare si control al acestora.
 
5.Solutii:

Pentru stoparea efectelor generate de cauzele naturale nu sunt solutii, doar referitor la incendiile de padure, prevenirea si interventiile de localizare si stingere..
Pentru cauzele artificiale,solutiile apartin autoritatii de stat si autoritatilor locale:
  • Inaltarea si suprainaltarea cosurilor industriale –aceasta a dus practic la marirea zonei poluate, un cos de 50m polueaza 500m in jurul lui iar unul de 100m polueaza 2-3000m dar intr-un procent mai redus. Vantul duce insa aceste emisii la sute si mii de km si provoaca efectele ploii acide in alta zona.
  • Introducerea de filtre recuperatoare si de reducere a emisiilor in atmosfera precum si a altor echipamente antipoluante
  • Tehnologii noi cu consumuri reduse energetic
  •  Reducerea emisiilor poluante la motoare , trecerea la combustibili cu continut redus de plumb
  • Tehnologii alternative energetice nepoluante (hidro, nucleare, eoliene)
  • Legislatie privind protectia mediului
Ploile acide sunt un atentat la calitatea mediului.
Conflictul major este intre necesitatea protectiei mediului si activitatile economice. Solutiile politice privind dezvoltarea economica tin cont declarativ de protectia mediului si mai putin in fapt de aceasta.
Distrugerea de azi o vor plati cei de maine.
Legile de Protectia Mediului au aparut ca o necesitate de a preveni si mai putin de a repara.
 
Ce puteti face ?
  • Sesizati autoritatea de control (garda de mediu) cand apar ploile acide sau daca aveti suspiciuni asupra caracterului unei ploi,
  • Educati copiii in spiritul protectiei mediului,
  • Protestati impotriva poluarii date de industrie si transporturi,
  • Promovati solutii de economisire a energiei.
  • Solidarizati-va cu cei ce duc campanii deschise impotriva poluarii mediului ;
  • Cereti daune foarte mari celor care polueaza mediul, astfel incat sa se obtina pe cale judecatoreasca inchiderea acestor poluatori majori.
  • Fotografiati si filmati daca aveti ocazia rezultatele unei ploi acide, recoltati probe de apa de ploaie, publicati analizele de calitate a apei, informati media si autoritatea locala.
 
NOTA :-Ploile acide sunt generate de marile aglomerari urbane prin zonele industriale in primul rand si prin emisiile autovehiculelor in al doilea rand. Gospodaria individuala nu genereaza ploi acide.
 
 Legislatia referitoare la protectia mediului se gaseste publicata in site-urile:
Ministerul mediului
Agentia nationala de protectia mediului
 
-----------------------------
Florentina Ciobanu-colaborator
PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Custom Search
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data. .
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 







***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com