Portalul comunelor www.comune.ro - Reclama ta aici - peste 25000 pagini
 
 
Judetul:  «BacauBihorBistrita NasaudBotosaniBrailaBrasovBUCURESTI» Actualizat la: 18 Iul 2010 Azi este: 12 Mai 2024
Judetul  Botosani | Harta judetului Botosani

Judetul Botosani

Judetul Botosani
Judetul Botosani - Romania
Harta interactiva a judetului Botosani- Click pe comuna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Date generale ale judetului Botosani
Stema judetului
Stema judetului Botosani
Date generale
Locuitori: 456765
Suprafata: 4986 Kmp
Municipii: 2
Orase: 5
Comune: 70
Resedinta judet: Botosani
Locuitori resedinta: 116286
LISTA COMUNELOR
vezi si:

membri-comune


Asezare-Acces
Cuvinte cheie:

moldova, prut, siret, iazuri, dracsani, hanesti, stanca, hidrocentrala, eminescu, ipotesti, luceafarul, enescu, rapsodia, iorga, luchian, piliuta, bancila, jean bart, antipa, pescuit, vorona, copalau, usturoi



Asezare: Judetul Botosani, simbol BT, este situat in nord-estul Romaniei, la intrarea Prutului in tara, avand in nord si est granita cu Ucraina si Republica Moldova (fosta provincie istorica Basarabia). In sud are vecin judetul Iasi, iar in vest judetul Suceava (granita de judet pe raul Siret).
dor de eminescu
Dor de Eminescu - Foto Oana Botez
Relieful: Zona de dealuri joase, coboara spre lunca Prutului.
Bazine hidro: Bazinul mediu-superior al Siretului, colecteaza afluentii de pe malul stang. Bazinul mediu al Prutului. Lac de acumulare la Stanca-Costesti, pe Prut. Bazinul mediu si superior al Jijiei. Unul din judetele cu cele mai multe iazuri amenajate pe micile cursuri de apa. Iazuri mari la Dracsani, Hanesti, Roma, Nicseni, Tataraseni, Stauceni,
Repere administrative:Suprafata -4986 kmp ; Locuitori- 456765; Capitala Botosani, 116286 locuitori ; 2 municipii,Botosani si Dorohoi 31130; 5 orase- Bucecea 5213, Darabani 11871, Flamanzi 12082, Saveni 8250, Stefanesti 5777; 70 comune cu 336 sate;
Cai de acces:
Rutiere- E58 (DN29)  Suceava - Botosani - Iasi, DN24C  Iasi - Stanca (Costesti) - Radauti Prut (Lipcani) pe malul Prutului, DN29A-Dorohoi - Radauti Prut- Lipcani (Rep. Moldova),DN29D Botosani-Stefanesti-Stanca-->Moldova (costesti);  Linia ferata -Botosani-Leorda (Dorohoi) -Veresti (spre Suceava si Bucuresti), Dorohoi- Trusesti-Iasi;
Aeroport
- aeroportul de la Salcea, Suceava,
Puncte vamale la frontiera cu Republica Moldova-Radauti Prut- (Lipcani) in nord si Stanca- Costesti cu Republica Moldova:
dansul verii - foto oana botez
Dansul verii - Foto Oana Botez
Istorie
Istorie:
Istoria Moldovei de la Intemeiere pana la Unirea Principatelor Romane la 1859. Click pe imagine pentru detalii
Muzee:Memorialul Eminescu la Ipotesti , casa memoriala George Enescu din Liveni, in comuna George Enescu, Muzeul Rascoalei din 1907 de la Flamanzi, Casa Memoriala "Nicolae Iorga", Galeriile de Arta Plastica "Stefan Luchian", Muzeul Memorial "George Enescu" si Muzeul de Etnografie din Botosani, Muzeul de Arta Decorativa si Muzeul de Stiintele Naturii din Dorohoi      
Cultura

Cultura:
Mihai Eminescu
Mihai Eminescu (1850-1989) s-a nascut la 15 ianuarie 1850 la Ipotesti (jud.Botosani). Este cosiderat poetul national al romanilor, "luceafarul poeziei romanesti".
Eminescu jurnalist
(ATENTIE-acum 100 ani):

Parerea mea individuala, in care nu oblig pe nimeni de-a crede, e ca politica ce se face azi în Romania si dintr-o parte si dintr-alta e o politica necoapta, caci pentru adevarata si deplina întelegere a institutiilor noastre de azi ne trebuie o generatiune ce-avem de-a o creste de-acu-nainte. Eu las lumea ca sa mearga cum ii place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adancul lor binele tarii e cresterea morala a generatiunii tinere si a generatiunii ce va veni. Nu caut adepti la ideea cea intai, dar la cea de a doua sufletul meu tine ca la el insusi.”
Ce te legeni?...

"- Ce te legeni, codrule,
Fara ploaie, fara vant,
Cu crengile la pamant?
- De ce nu m-as legana,
Daca trece vremea mea!
Ziua scade, noaptea creste
Si frunzisul mi-l rareste.
Bate vantul frunza-n dunga,
Cantaretii mi-i alunga
Bate vantul dintr-o parte -
Iarna-i ici, vara-i departe.
Si de ce sa nu ma plec,
Daca pasarile trec!
Peste varf de ramurele
Trec in stoluri rândurele,
Ducand gandurile mele
Si norocul meu cu ele.
Si se duc pe rand, pe rand,
Zarea lumii-ntunecand,
Si se duc ca clipele,
Scuturand aripele,
Si ma lasa pustiit,
Vestejit si amortit
Si cu doru-mi singurel,
De ma-ngan numai cu el!"
Cand amintirile

Cand amintirile-n trecut
Incearca sa ma cheme,
Pe drumul lung si cunoscut
Mai trec din vreme-n vreme.

Deasupra casei tale ies
Si azi aceleasi stele,
Ce-au luminat atat de des
Induiosarii mele.

Si peste arbori rasfira??i
Rasare blanda luna,
Ce ne gasea imbratisati
Soptindu-ne-mpreuna.

A noastre inimi isi jurau
Credinta pe toti vecii,
Cand pe carari se scuturau
De floare liliecii.

Putut-au oare-atata dor
In noapte sa se stinga,
Cand valurile de izvor
N-au incetat sa planga,

Cand luna trece prin stejari
Urmand mereu in cale-si,
Cand ochii tai, tot inca mari,
Se uita dulci si galesi?


george enescuGeorge Enescu (1881 - 1955) s-a nascut la Liveni in jud.Botosani si este considerat cel mai de seama compozitor roman. A fost compozitor, violonist, pedagog, pianist si dirijor. A studiat la Conservatorul din Viena, la Conservatorul din Paris (1895-1899).
Sunt cunoscute  cele doua Rapsodii Romane (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestra (1903), prima sa Simfonie (1905), Sapte cantece pe versuri de Clément Marot (1908).
In memoria sa se organizeaza anual
Festivalul Enescu
*********
magarulconstantin piliuta
Constantin Piliuta (1929  -  2003) s-a  nascut la Botosani in 1929. A absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti. A lasat o colectie de pictura care se individualizeaza puternic in pictura romaneasca.
O buna prezentare a maestrului gasiti in articolul Mariei Oprea in site-ul Ligii Albanezilor din Romania ALAR. .Pe Calea Victoriei nr. 208, s-a inaugurat de cativa ani Galeria Constantin Piliuta.
*****
octav bancilaOctav Bancila s-a nascut in 1872 la Botosani. A urmat Scoala de Arte Frumoase din Iasi.A fost un adept el realismului in pictura si un simpatizant al stangii politice.


peticarul
*Peticarul*
*****
dimitrie pompeiuDimitrie Pompeiu (1873 - 1954), s-a nascut la Broscauti, judetul Botosani si a fost unul din marii  matematicieni români, profesor universitar si membru al Academiei Române.
stefan luchian autoportret Stefan Luchian  (1868 -1916)   pictor român, denumit poetul plastic al florilor. Datorita unei afectiuni ale coloanei , o paralizie a picioarelor, a fost tintuit in fotoliu intre 1909-1916.
violete stefan luchian
violete - stefan luchian
*****
jean bartJean Bart (1874 - 1933) , pe numele real Eugeniu Botez, s-a nascut la Burdujeni, jud. Botosani.  A fost ofiter si marinar iar pseudonimul de Jean Bart l-a luat dupa renumitul corsar francez.   A scris nuvele in volumele "Datorii uitate" -1916,  "Printesa Bibita"-1923, "In Delta" si "Peste ocean" -1931. Este cunoscut mai ales prin romanul  "Europolis" (1933), care a fost ecranizat in 1962 sub numele "Porto-franco".
*******
grigore antipaGrigore Antipa (1867 - 1944) s-a nascut la Botosani in 1867. Om de stiinta, membru al Academiei Romane, a fost hidrobiolog, ihtiolog si limnolog (este considerat primul limnolog roman), reorganizator al Muzeului de Istorie Naturala din Bucuresti care ii poarta numele. Din 1893 este numit director al Colectiilor Zoologice, incepand totodata activitatea in cadrul Pescariilor Statului. Este creatorul primei Legi a pescuitului din Romania - 10 octombrie 1896 - care stavilea pescuitul abuziv si contribuia la ridicarea productiei de peste.
  La Bucuresti, in anul 1906, se construieste Muzeul Zoologic, care din anul 1932, la aniversarea unui sfert de veac, primeste numele fondatorului - Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa".
    ***
 nicolae iorgaNicolae Iorga (1871 - 1940), s-a nascut la Botosani. A fost istoric, critic literar, enciclopedist, politician (ministru, parlamentar, prim-ministru). membru al Academiei Romane si profesor universitar.
Opera sa este cea mai bogata resursa istorica realizata, avand peste 1000 volume.
A scris si publicat printre altele:
Studii si documente cu privire la istoria românilor, în 25 volume (1901-1913), Istoria imperiului otoman în 5 volume, (1908-1913), Istoria românilor în 10 volume (1936-1939).
A fost asasinat de legionari in 1940 in padurea Strejnic din Prahova.
Economie
Traditii:
Rezervatii: Rezervatia Arborelui de Tisa de la Tudora (119 ha),
Balneare: Nu are.
Turism: Manastirea Vorona, Memorialul Eminescu,
Silvicultura: paduri de foioase, fag, paltin, frasin, ulm, gorun, stejar, plop;
Resurse naturale: paduri, pasuni, teren arabil, luciu apa (cele mai multe iazuri, pentru piscicultura), cariere piatra, nisip, produse animaliere;
Industrie: energetica - hidrocentrala de la Stanca - Costesti;  fire si fibre sintetice la Botosani; materiale de constructii-  sticla si ceramica (izolatori electrici), aparataj electric, constructii de masini, pentru agricultura; prelucrare a lemnului - mobila;  usoara - confectii, tricotaje, textile; industrie alimentara;
Agricultura: Cereale: grau, orz, ovaz, porumb, sorg Legume: cartof, ceapa, conopida, dovleac, fasole, hrean, mazare, marar, morcov, pastarnac, patrunjel, telina, usturoi, varza; Fructe: gutui, mere, nuci, pere; Podgorii: Frumusica, Hlipicani Plante tehnice: in, canepa;  Avicultura: pui, gaini ouatoare, rate, gaste; zootehnia: oi, capre, porci, vite; Piscicultura: crap, caras, salau, stiuca, somn, platica; Plante medicinale;
Branduri locale: Usturoiul de Copalau
english version Summary
pozitia_judetului_botosani


botosani county position
 ROMANIA
BOTOSANI
key: ,
tags:
 harta judetului botosani
Harta judetului Botosani

PRELUAREA MATERIALELOR - CONDITII
Materialele publicate pot fi preluate si postate pe internet, in site-uri, presa online sau alte tipuri de prezentare, in conditii normale prin RSS, Facebook, Twitter. Preluarea manuala consta in maxim 6 randuri si link de continuare pe materialul respectiv. Se vor specifica
Titlul materialului, numele autorului, siteul www.comune.ro cu link spre el si data.
Hartile judetelor, provinciilor istorice si cele fizice ce insotesc prezentarile nu fac obiectul preluarii! .
Fotografiile marcate cu drepturi de autori pot fi preluate numai cu acordul autorilor! .
Se interzice modificarea continutului materialelor preluate.
Administrator portal
Custom Search
noutati


 
 
 
 
 
 
 
 

 
Portalul satelor logo sate SATE.RO
 
 
 
 
 
 
 
 
 







***||comuna, judet, provincie istorica, primarie, web, harta | Portalul comunelor este o enciclopedie web parte din Infogrupul comunitatilor si prezinta comuna, sate componente, comunitate locala, harta, judet si provincie istorica, primarie si consiliu local, turism si hoteluri, galerii foto! ***||Literatura Mircea BatranuLiteratura Mircea Batranu, Blogul de literatura prezinta în pagini separate Proiectul literar Pacatele vointei, Proiectul serial De vorba cu sotia mea, Proza scurta, literatura romantica si fantastica, schite, momente, scenarii, nuvele, povestiri, romane. ***||Poveste de pe net-3D Cartea iubirii; Proiectul literar Pacatele vointei. O poveste de dragoste nascuta pe net, despre dorinta, daruire, pasiune si iubire sub semnul runei Perthro ai al curcubeului! Intre agonie si extaz! ***||Nea Vasile si japonezul Cartea cunoasterii, Nea Vasile si japonezul, omul pamantului si omul lunii; cea mai mare descoperire a omenirii, despre secretul si dreptul pamantului! ***||Poker la Finisterre Cartea sperantei. Despre Calea vietii si Calea spiritului la capatul lumii, la Finisterre sub semnul runei Ansuz. Despre cea mai mare experienta a omenirii! ***||Carierista, cartea interzisa Cartea rostului! O carte despre razvratirea codului feminin si infernul lumii de azi! ***||Analistii Cartea Cautarii este un omagiu adus analistilor si cercetatorilor, celor ce gasesc portile spre civilizatia viitorului si se afla sub simbolul buddhist al „Nodului fara sfârsit”- shrivasta, al miracolelor universului si al vietii eterne. ***||Ciclopul, varanul si presedintele Cartea datoriei este o carte despre onoare sub semnul magic al heptagramei; ***||Pastile si tablete Mircea Batranu Pastile si tablete despre lumea de azi.

© 2006 - Comune.ro
Toate drepturile rezervate
Design si Programare Web
Digital ContrastDigital Contrast

eXTReMe Tracker


PageRank
Review comune.ro on alexa.com